Home / Politica si... / Drepturi / Obama semnează un ordin pentru interzicerea discriminării persoanelor LGBT în companiile federale

Obama semnează un ordin pentru interzicerea discriminării persoanelor LGBT în companiile federale

barack_obama_lgbt_discriminarePreședintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, va semna în dimineața zilei de luni, 21 iulie, un ordin executiv prin care va interzice contractorilor federali discriminarea pe baza orientării sexuale sau a identității de gen, au afirmat înalți oficiali ai administrației prezidențiale americane, potrivit Reuters.

Casa Albă a afirmat anterior că președintele Obama va semna ordinul, însă a declinat să ofere detalii privind conținutul acestuia sau momentul în care va avea loc. Ordinul va permite unele excepții pentru grupurile religioase care reprezintă contractori federali, însă nu conferă atât de mult flexibilitate pe cât aceste grupuri și-au dorit.

Unei organizații religioase i-ar fi astfel interzis să ia decizii privin angajarea pe baza orientării sexuale sau a identității de gen. Excepțiile ar urma să fie permise pentru ministere, iar grupurile ar urma să le fie permis să îi favorizeze pe anumiți candidați sau pe cei aparținând unei anumite religii în cadrul audierilor.

Reprezentanții administrației prezidențiale americane au afirmat, în cursul zilei de vineri, că acțiunea președintelui Obama va actualiza alte două ordine anterioare privind discriminarea. Actualul ordin îl va actualiza pe unul al președintelui Lyondon Johnson, urmând să adauge orientarea sexuală și identitatea de gen unei liste de categorii protejate față de contractorii federali.

De asemenea, noua prevedere va actualiza și un ordin al președintelui Richard Nixon, din 1969, adăugând identitatea de gen unei liste de grupuri care sunt protejate față de discriminare ca angajați federali. Ordinul includea deja interzicerea discriminării pe bază de rasă, culoare, religie, sex, origine etnică, dizabilitate sau vârstă. Acesta fusese actualizat în 1998 de președintele Bill Clinton, care a introdus și orientarea sexuală.

Potrivit unui înalt oficial al Casei Albe, ordinul se va refei la 24.000 de companii care angajează circa 28 de milioane de angajați, cu aproximație circa o cincime din forța de muncă la nivel național în SUA. Președintele Obama a îndemnat Congresul să treacă legislația care ar interzice astfel de discriminări pentru toate companiile, însă a eșuat în a atrage de partea sa legislatorii republicani.

Casa Albă speră că ordinul va ajuta la imbunătățirea productivității prin reducerea temerilor în rândul angajaților potrivit cărora aceștia ar putea fi concediați din cauză că aparțin comunității LGBT (lesbian, gay, bisexual, transexual). ”Aceasta (emiterea ordinului – n.r.) reprezintă încă un caz prin care atunci când se face ceea ce e drept ajută de asemenea mediului de afaceri să-și îmbunătățească standardele”, a precizat un oficial surselor jurnalistice în cadrul unei conferințe telefonice.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Breaking News: Atac armat la o stație de metrou din New York

Un atac armat a avut loc la o stație de metrou din Brooklyn, New York, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *