Home / GeopoliticALL / Europa / Scăderea populaţiei de albine pune în pericol agricultura din Marea Britanie

Scăderea populaţiei de albine pune în pericol agricultura din Marea Britanie

Procesul de polenizare a devenit tot mai slab din cauza deficitului reprezentat de numărul tot mai scăzut de albine, fapt care pune în pericol culturile agricole din Marea Britanie, dar şi pe cele din restul Europei, precizează BBC.

Oamenii de ştiinţă consideră că utilizarea excesivă a biocombustibililor a dus la un deficit puternic de polenizare. Lipsa albinelor se simte în special în Marea Britanie, care dispune doar de un sfert din numărul albinelor necesare, în timp ce în restul Europei, între 2005-2010, numărul coloniilor de albine a crescut cu 7%,  în 41 de state.

Deşi suprafeţele furajere cu rapiță, floarea-soarelui și soia a crescut cu aproape o treime, numărul albinelor a fost în scădere în ultimii  ani datorită utilizării pesticidelor şi a bolilor provate de acestea.

Cercetătorii consideră, totuşi că polenizatorii sălbatici, inclusiv bondarii şi gândacii, compensează această lipsă. Doctorul Tom Breeze de la Universitatea din Reading, a declarat că ,,numărul coloniilor de albine a crescut, în special, în ţările cu rapiţă”. În Grecia, în 2005 au existat câteva sute de hectare cultivate cu rapiţă, însă de atunci s-a renunţat la aceasta fiindcă subvenţiile pentru biocombustibili se obţin greu.

Studiul sugerează că în prezent polenizarea are loc datorită polenizatorilor sălbatici, printre care bondari, albine care nu trăiesc în colonii şi gândaci. Marea Britanie este una dintre țările cu cel mai mare deficit – doar Republica Moldova, cu o economie de 300 de ori mai mică decât în Marea Britanie , are un deficit mai mare de albine.

Despre speciile de polenizatori sălbatici se ştiu, însă foarte puţine, acestea nefiind monitorizate în Marea Britanie, iar cercetătorii susţin că ar putea pune culturile în pericol. “Ne vom confrunta cu o catastrofă în anii următori dacă nu acționăm acum “, a declarat profesorul Simon Potts, de la Universitatea din Reading. “Polenizatorii sălbatici au nevoie de o protecție mai mare. Ei sunt eroii necunoscuţi de la țară, oferind o legătură esențială pentru alimentaţia oamenilor și muncesc în locul acestora gratuit, muncă ce ar costa fermierii britanici 1.8 miliarde de lire pentru a-i înlocui. “

Cercetătorii susţin, de asemenea, că industria de mere în special din Marea Britanie este dependentă de polenizatori. Insectele sălbatice aduc un profit de 37 de mii de lire pe an doar în industria celor două tipuri de mere britanice: Cox şi Gala.

Doctorul Breeze a declarat că ,”datorită polenizării nu creşte doar cantitatea merelor, ci şi calitatea, facându-le mai mari şi mai consistente, lucru care ajută la obţinerea unui preţ mai bun. Dacă s-ar întâmpla ceva cu aceste specii, industria ar avea probleme mari. Nu există albine pentru a înlocui polenizatorii sălbatici.

Chiar dacă UE a luat măsuri pentru a proteja albinele introducând o lege privind pesticidele neonicotinoide, cercetătorii susţin că o altă lege europeană accentuează lipsa polenizatorilor. În temeiul directivei referitoare la combustibilul regenerabil folosit în UE, 10% din combustibil de transport trebuie să provină din surse regenerabile până în 2020 , cu toate că cifra finală este încă în curs de negociere.

Indiferent de obiectivul final, directiva a înregistrat creșteri mari în plantarea culturilor de soia, palmieri, precum și rapiță. “Există o lipsă mare de comunicare între politicile agricole și de mediu în întreaga Europă “, a declarat Prof Potts. “Agricultorii sunt încurajați să crească culturi de floarea soarelui , dar nu este suficient pentru a-i face să se gândească la modul de a ajuta insectele care le va polenizează. Avem nevoie de o strategie adecvată în Europa pentru a conserva albine sălbatice și polenizatori prin protecția habitatului , politica agricolă și metodelor agricole – sau riscăm pierderi financiare mari pentru sectorul agricol și o potenţială criză în ceea ce priveşte securitatea alimentară”,a concluzionat acesta.

Despre PoliticALL

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *