Președintele american, Barrack Obama, a prezentat în fața principalilor săi aliați o strategie demarată împotriva grupărilor militare ale Statului Islamic, după cinci săptămâni în care a fost somat să vină cu un plan concludent, și nu doar cu o inițiativă. După ce predecesorii săi, George H.W. Bush și George W. Bush, au marcat un episod în istoria Americii prin lupta împotriva liderului irakian, Saddam Hussein, acum este rândul lui Obama să își dovedească abilitățile de strateg împotriva grupării rebele islamiste care și-a autoproclamat un stat propriu pe teritoriul Siriei și al Irakului, relatează Reuters.
În strategia sa, Obama refuză cu înverșunare să repete greșelile făcute de predecesorul său, George W. Bush, și să demareze acțiuni care ar putea conduce la un război pe termen lung împotriva rebelilor islamiști. În schimb, acesta mizează pe colaborarea cu aliații din lumea întreagă pentru a distruge califatul din Siria și Irak. Guvernul american nu este însă sigur ce puteri vestice și ce state arabe vor ajuta America să lanseze atacuri asupra Statului Islamic. O altă dorință a președintelui este ajutorul din partea aliatului NATO, Turcia, care să împiedice rebelii ce au jurat credință Statului Islamic să se întoarcă în țările lor traversând Turcia și acolo să atace civili. De asemenea, un pilon central în strategia președintelui american ar fi posibilitatea formării unui guvern nou de către Prim-ministrul irakian, care să se bucure de simpatia și colaborarea Suniților și astfel să adopte o atitudine îndreptată împotriva rebelilor Șiiți.
Date concrete despre formarea coaliției de război americane se vor dezvălui la sfârșitul lui septembrie, când Barrack Obama va organiza o conferință de securitate la sediul Adunării Generale a Națiunilor Unite din New York. Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat: „Avem nevoie de o siguranță a acestei strategii și o siguranță a ceea ce îi revine de făcut fiecărei părți implicate.” Sâptămâna viitoare, Kerry va face vizite oficiale în Iordania și Arabia Saudită pentru a afla dacă liderii acestor țări doresc să se implice activ în cadrul coaliției.
Vineri, președintele Obama a declarat: „Scopul nostru este să acționăm rapid, dar și să fim siguri că ceea ce facem este corect.” Acesta nu este încă hotărât dacă să lanseze un atac aerian asupra bazelor militare din Siria ale Statului Islamic, așa cum sugerează democrații, sau să aștepte să vadă cum decurg lucrurile, după sfatul republicanilor. Această atitudine ezitantă a președintelui a atras critici care spun că nu ar ști cum să gestioneze chestiunile de politică externă.
Obama s-a văzut forțat să adreseze direct problema Statului Islamic vara trecută, când rebelii au ocupat părți importante din Irak și au amenințat guvernul care se află sub protecția statului american.