Home / GeopoliticALL / Mahmoud Abbas avertizează Hamas cu ruperea unității guvernului palestinian din Fâșia Gaza

Mahmoud Abbas avertizează Hamas cu ruperea unității guvernului palestinian din Fâșia Gaza

mahmud-abbas-hamas-540x304Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, i-a solicitat grupării Hamas să își schimbe modul în care operează în Fâșia Gaza dacă dorește ca unitatea guvernamentală să reziste și în viitor. Abbas a subliniat importanța existenței „unui singur regim” și a criticat guvernul-fantomă format din 27 de miniștri, care controlează Gaza în prezent, relatează BBC.

Conflictul atroce din Fâșia Gaza, ce s-a desfășurat timp de 50 de zile între forțele armate israeliene și cele ale grupării islamiste Hamas, s-a soldat cu pierderi umane uriașe: peste 2100 de palestinieni și 66 de soldați și câțiva civili israelieni. Hamas și guvernul lui Mahmoud Abbas au fost rivali înverșunați până la semnarea unui tratat de reconciliere în luna aprilie. Guvernul Hamas s-a retras oficial de la conducerea Fâșiei Gaza după acest eveniment, când la putere a venit un guvern unitar, dar cu toate aceastea în realitate Gaza se află tot sub influența Hamas. 

În timpul unei vizite oficiale în Egipt, președintele Abbas a declarat: „Nu putem continua să colaborăm cu Hamas în felul acesta. 27 de subsecretari controlează Gaza în prezent și guvernul unitar național nu poate face nimic pentru a schimba situația.” Într-un interviu acordat publicației israeliene Haaretz, purtătorul de cuvânt al Hamas, Sami Abu Zuhri, a contrazis cele spus de Abbas și a declarat că vor avea loc negocieri pentru a atinge un consesns. 

Președintele Abbas a mărturisit că guvernul său face tot ce îi stă în putință să le aline suferința palestinienilor din Fâșia Gaza, grav afectată după evenimentele din ultimele luni, precizând că este nevoie de aproximativ șapte miliarde de dolari și 15 ani pentru a recupera pierderile economice și a reconstrui ce a fost distrus. Tot el a catalogat aceste pierderi drept „de 100 de ori mai mari decât cele din conflictele israelo-palestiniene din 2009 și 2012.”

Despre Volina Șerban

Vezi și

Italia a recurs la blocarea exportului unui transport masiv de doze de vaccin AstraZeneca împotriva Covid-19 către Australia

Guvernul italian a adoptat o decizie care permite blocarea exportului unui transport important al dozelor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *