Home / Politica si... / Conflict / Armistițiul din estul Ucrainei, amenințat de o nouă serie de bombardamente la mai puțin de 48 de ore de la intrarea în vigoare

Armistițiul din estul Ucrainei, amenințat de o nouă serie de bombardamente la mai puțin de 48 de ore de la intrarea în vigoare

 

Focuri de armă au zguduit duminică estul Ucrainei, în ciuda armistițiului încheiat în urmă cu două zile între guvernul de la Kiev și separatiștii pro-ruși. Armistițiul a fost intermediat de reprezentanți ai guvernului Ucrainei, liderii mișcării separatiste, guvernul rus și reprezentanți ai OSCE, cu scopul de a pune capăt unui conflict ce continuă de mai bine de cinci luni și care a cauzat moartea a peste 3000 de oameni, relatează Reuters.

Bombardamentele au început sâmbătă seara, în orașul-port la Marea Azov, Mariupol, la doar câteva ore după ce președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, au căzut de acord să oprească focurile de armă. Violența a continuat și în dimineața zilei de duminică în suburbiile din nordul orașului Donețk, aflat sub ocupația rebelilor separatiști. Unul dintre reporterii Reuters a înregistrat o remarcă ironică a unuia dintre soldații separatiști: „Ascultă sunetul armistițiului. E din nou o bătălie în adevăratul sens al cuvântului.”

Vice-premierul statului autonom autoproclamat la 7 aprilie 2014, Republica Populară Donețk, Vladimir Antiufeiev,  a declarat: „Din câte știu, Ucraina nu observă cum decurge armistițiul de partea sa. În partea noastră au fost instalate posturi de observare pentru a fi la curent cu demersul acordului diplomatic.” Bombardamentele din Mariupol s-au soldat și cu pierderi umane: o femeie de 33 de ani a fost declarată decedată în dimineața zilei de duminică, iar alți câțiva civili au fost grav răniți. 

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a fost de acord cu semnarea armistițiului după ce Ucraina a acuzat Rusia că a trimis întăriri separatiștilor, după ce aceștia ar fi rămas fără muniție în urma ofensivei guvernului ucrainean din această vară. Kremlinul a negat aceste acuzații, deși reprezentanții NATO spun că toate dovezile susțin versiunea ucraineană. Atitudinea președintelui Putin a determinat Vestul să vorbească despre un „Al Doilea Război Rece” și să îl acuze pe acesta că încearcă să destabilizeze autonomia Ucrainei în încercarea de a recrea o nouă „Uniune Sovietică”. Putin se apără afirmând că toate acțiunile sale sunt îndreptate spre susținerea etnicilor ruși din Ucraina, grav afectați de discriminare și opresiune din partea guvernului ucrainean. 

În seara zilei de vineri, UE a anunțat că va impune noi sancțiuni asupra Moscovei, pe care însă le va retrage dacă Rusia își va respecta promisiunile stipulate în cadrul armistițiului. Ministrul de Externe rus a replicat acid, spunând că Rusia va riposta dacă noi măsuri vor fi adoptate. Felul în care va riposta a rămas însă nedezvăluit de acesta. 

Despre Volina Șerban

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *