Home / GeopoliticALL / Europa / Cuplul franco-german și surmontarea crizelor în Europa din perspectiva fostului ambasador al Franței în România, Philippe Gustin

Cuplul franco-german și surmontarea crizelor în Europa din perspectiva fostului ambasador al Franței în România, Philippe Gustin

Material realizat de Alexandra Iordache

Relansarea motorului Europei, tema conferinței susținute de Philippe Gustin pe 24 martie la CEREFREA Villa Noël, pune în lumină prin intermediul unei serii de propuneri concrete nevoia de rearticulare a cuplului franco-german în contextul european contemporan.

Cuplul franco-german este privit de co-autorul volumului France-Allemagne.Relancer le moteur de l’Europe dintr-o perspectivă paternalistă. Începând cu cea de-a doua jumătate a secolului XX, spunea Philippe Gustin, Europa a reușit să avanseze datorită acestui tandem negociat. Dar cum în orice cuplu există echilibru și dezechilibru, după părerea autorului, în prezent cuplul ar traversa o criză. Franța nu mai este principalul partener comercial al Germaniei, traiectoria relațiillor comerciale se deplasează de la parteneriat către logica de concurență.

Cu toate astea, cele două state sunt condamnate să se ințeleagă. Philippe Gustin propune câteva măsuri prin care s-ar putea relansa ceea ce el numește motorul Europei: formarea de specialiști în universități franco-germane pentru a stimula generațiile de tineri să contribuie la reapropierea celor două țări; necesitatea de a se îndrepta către o politică de convergență fiscală; o reformă a ONU prin care Germaniei să i se recunoască un loc permanent in Consiliul de Securitate; în fine, înființarea unui post de ministru sau secretar de stat pentru relațiile franco-germane care să asigure coordonarea interacțiunii la nivel diplomatic.

phillipe gustin relansarea motorului germania frantaÎn final, Philippe Gustin a ținut să precizeze că nu este vorba despre vreo prietenie evidentă între cele două state ci despre o relație privilegiată care a permis surmontarea crizelor în Europa.

În contextul actual însă, de la criza din Ucraina la criza imigranților, criza din Grecia, escaladarea curentelor suveraniste în Europa, redescoperirea frontierelor, ipoteza unei reconfigurări a parteneriatului franco-german în virtutea existenței unui destin comun imaginat după cel de-al doilea Război Mondial pare că necesită mecanisme inovative de cooperare și presupune o reimaginare a modelului relațiilor diplomatice.

Despre PoliticALL

Vezi și

Portret de Candidat: Tabăra Republicană. Donald Trump și JD Vance

Autor: Radu-Ioan Mocanu Donald John Trump, născut la data de 14 iunie 1946 (78 de …