Home / CulturALL / Cu si despre Romania la One World Romania 10, între 13 și 19 martie, la București

Cu si despre Romania la One World Romania 10, între 13 și 19 martie, la București

Pe 13 martie dăm startul celei de-a 10-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. În selecția de anul acesta sunt incluse nu mai puțin de 6 producții românești – 3 dintre ele în secțiunea “Romania On the Move” și alte 3 proiecte aflate încă în producție în secțiunea “Romania Work-in-progress”.

Documentarul lui Cătălin Farcaș, “Frăția” va fi prezentat în premieră europeană la One World Romania. Filmul prezintă povestea singurului club de fotbal din România care are un portar cu dizabilități și un antrenor de culoare. Mai mult decât o poveste despre spiritul fotbalului, “Frăția” este un documentar candid despre faptul că în România divizată de azi e posibil să te asociezi pentru o pasiune comună.

“A început ploaia” este o co-producție româno-italiano-britanică, regizată de Michele Lancione și prezentată în premieră internațională la București. Filmul aduce în discuție problema dreptului la locuire în contextul unui stat disfuncțional ce refuză să-și protejeze cei mai vulnerabili cetățeni. Regizorul combină secvențe filmate în timpul evacuărilor din strada Vulturilor din București (2014-2016) cu explicații ale specialiștilor și activiștilor implicați în sprijinirea celor evacuați.

“Varză, cartofi și alți demoni” – documentarul lui Șerban Georgescu, proaspat nominalizat la Premiile Gopo 2017 – explorează dinamica paradoxală a agiculturii românești practicate în satul Lungulețu, unde 1000 de mici fermieri produc anual mult mai mult decât pot vinde.

Radu Jude, Claudiu Mitcu, Ileana Birsan și Monica Lăzurean Gorgan sunt cei patru regizori români ale căror filme ce urmeaza a fi proiectate la One World Romania se află încă în diferite stadii ale producției. Pentru cineaști e vital să își testeze ideile și imaginile printre oameni, să primească feedback și să li se audă vocea. Pentru One World Romania, e important ca temele propuse de cineaști să fie dezbatute de societate și ca spectatorii să înțeleagă procesul de transformare a unei idei în film.

Pe 14 martie 2017 la Cinema Muzeul Țăranului, Radu Jude va prezenta “Țara moartă” – un film care folosește Colecția de fotografii Costică Acsinte ca fundal pentru o narațiune construită din întregistrări de arhivă și texte din jurnalul personal al doctorului Emil Dorian, ale cărui scrieri literare au fost interzise de regimul antisemit condus de Mareșalul Antonescu.

Miercuri, 15 martie 2017 la Cinema Union, Claudiu Mitcu și Ileana Birsan vor arăta un fragment de montaj din documentarul “Procesul” – un film care urmărește cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofițter al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o.

Joi, 16 martie 2017 ne întâlnim tot la Cinema Union, cu Monica Lăzurean Gorgan, co-realizator al documentarului “Circuit”. “Circuit” este un film despre exploatarea forestieră, despre oamenii din toate zonele României care trăiesc de pe urma ei și despre un om care pornește într-o călătorie pentru a salva pădurea și, în secret, întreaga lume.

A mai ramas doar o săptămână până la începerea celei de-a zecea ediții a festivalului One World Romania. Puteti consulta programul complet aici.

Despre PoliticALL

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …