21 iul 1907 – A decedat Nicolae Grigorescu, celebru pictor roman, primul dintre fondatorii picturii romane moderne, urmat de Ion Andreescu si Stefan Luchian, membru al Academiei Romane. A studiat in Franta (unde a fost coleg cu Pierre-Auguste Renoir), Italia, Grecia si Austria. Intr-un moment decisiv pentru constituirea culturii Romaniei moderne (in poezie se afirma Mihai Eminescu), acesta intreprinde o spectaculoasa innoire a limbajului plastic, impunand un nou stil in pictura romaneasca dominata de academism. Cu o formatie in care se recunoaste filonul traditiilor picturii murale de care se apropie in anii tineretii, dar si impresionismul de mai tarziu, Grigorescu s-a manifestat in diverse genuri cu o autoritate care se va prelungi si dupa disparitia sa. A pictat mult scene ale vietii rurale, portrete de tarani, ciobani, tiganci etc. Influenta covarsitoare pe care a avut-o asupra contemporanilor sai a marcat si evolutia generatiei ce i-a urmat, creatia lui inaugurand o traditie picturala de ampla rezonanta. Printre cele mai cunoscute tablouri ale sale se numara: “Pe malul Siretului”, “Fete torcand la poarta”, “Ciobanas”, “Taranca cu marama”, “Autoportret”, “Tanara tiganca”, “Taranca din Muscel”, “Atacul de la Smardan”, “Alarma”, “Pescarita la Granville”, “Car cu boi pe inserat”, “Car cu boi la Oratii”, “Intoarcerea de la balci”.
21 iul 2004 – A decedat Edward Lewis, genetician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1995 impreuna cu Christiane Nusslein-Volhard si Eric Wieschaus.
21 iul 1923 – S-a nascut Rudolph Arthur Marcus, chimist canadian, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1992.
21 iul 1899 – S-a nascut Ernest Miller Hemingway, celebru scriitor american, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1954. Cele mai importante romane ale sale sunt: “Adio, arme” (“A Farewell to Arms”, 1929), “Colinele verzi ale Africii” (“Green Hills of Africa”, 1935), “Pentru cine bat clopotele” (“For Whom the Bell Tolls”, 1940), “Batranul si marea” (“The Old Man and the Sea”, 1952).
21 iul 1897 – Inaugurarea Tate Gallery in Londra. Muzeu de arta ce adaposteste colectia nationala de pictura si sculptura britanica si arta moderna britanica si europena. A fost denumit dupa Sir Henry Tate, propietarul unei rafinarii de zahar si inventatorul zaharului cubic, care si-a donat colectia de arta victoriana statului in 1890.