18 iul 1938 – A decedat Majestatea Sa Maria, Regina a Romaniei, Principesa de Edinburg si de Saxa Coburg si Gotha, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. A fost supranumita de popor “mama ranitilor” sau “regina-soldat” pentru atitudinea ei brava din timpul Primului Razboi Mondial, cand, alaturi de doamnele de la curte, a lucrat direct pe front in spitale de campanie si a coordonat activitatea unei fundatii de caritate. S-a logodit la 16 ani cu Printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei. Casatoria lor a avut loc la 29 decembrie 1892. Frumusetea ei era dublata de o inteligenta fantastica. A sustinut si aparat interesele romanilor, ducand o adevarata campanie de recunoastere a statului roman. Regina Maria a iubit arta, poezia si filosofia. Ea a continuat traditia Reginei Elisabeta de sustinere a acestora, ajutand cu burse de studiu si bani personalitati din lumea literara si artistica.
18 iul 1986 – Sunt publicate primele imagini cu epava vasului Titanic.
18 iul 1968 – A decedat Corneille Jean Francois Heymans, medic belgian, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1938.
18 iul 1948 – S-a nascut Hartmut Michel, chimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1988 impreuna cu Johann Deisenhofer si Robert Huber.
18 iul 1937 – S-a nascut Roald Hoffmann, chimist american, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1981 impreuna cu Fukui Kenichi.
18 iul 1925 – Adolf Hitler publica primul volum din celebra sa lucrare “Mein Kampf” (“Lupta mea”).
18 iul 1918 – S-a nascut Nelson Mandela, om de stat sud-african, primul presedinte de culoare al Republicii Africa de Sud, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1993. Condamnat la inchisoare pe viata in 1964, a fost eliberat de presedintele sud-african Frederik Willem de Klerk in 1990. In 1994 a fost ales presedinte in cadrul primelor alegeri nationale deschise tuturor cetatenilor, indiferent de culoare. In 1999, cand s-a retras, Mandela a devenit cea mai mare personalitate a Africii postcoloniale.
18 iul 1898 – Marie si Pierre Curie anunta descoperirea unui nou element chimic: poloniul.
18 iul 1853 – S-a nascut Hendrik Antoon Lorentz, fizician olandez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1902 impreuna cu Pieter Zeeman.
18 iul 1817 – A decedat Jane Austen, romanciera engleza. Fiica de preot, a trait in cercul inchis al micii nobilimi de tara si al clericilor provinciali, lume care a constituit o sursa de inspiratie pentru romanele sale. In cele sase romane complete – “Ratiune si simtire” (“Sense and Sensibility”, 1811), “Mandrie si prejudecata” (“Pride and Prejudice”, 1813), “Parcul Mansfield” (“Mansfield Park”, 1814), “Emma” (1815), “Persuasiune” (“Persuassion”, 1817) si “Manastirea Northanger” (“Northanger Abbey”, 1817) – a creat comedia de moravuri, reflectand viata clasei de mijloc engleze din vremea sa. Scrierile sale se remarca prin spirit, realism, simpatie subtila pentru personaje si stil spumos. Prin maniera de a infatisa oameni de rand prinsi in traiul cotidian, Austen se numara printre creatorii romanului modern. Si-a publicat romanele anonim, ultimele doua aparand postum. Noile cercetari arata ca scriitoarea statea foarte prost la capitolul gramatica si ca, fara ajutorul editorului sau, William Gifford, probabil nu ar fi ajuns niciodata celebra. Acesta nu a revizuit insa si operele “Ratiune si simtire” si “Mandrie si prejudecata”, in care apar multe greseli gramaticale puse de multe ori pe seama tiparirii proaste.
18 iul 1811 – S-a nascut William Makepeace Thackeray, romancier englez, cunoscut mai ales pentru capodopera sa “Balciul desertaciunilor” (“Vanity Fair”, 1847).