19 aug 1881 – S-a nascut George Enescu, compozitor, violonist, pianist si dirijor, considerat cel mai important muzician roman, recunoscut pe plan mondial. Dupa studii private in Romania, a fost instruit de mari maestri la conservatoarele din Viena si Paris, incepand de timpuriu o cariera internationala de violonist si pianist. A fost profesor la Paris, Siena, la universitatile din Illinois si Harvard. Imbinand sensibilitatea romantica si rafinamentul armoniei moderne, a prelucrat teme si motive din folclorul muzical romanesc. A compus simfonii, suite si rapsodii pentru orchestra, sonate pentru vioara si pian, cvartete si cvintete. A fost presedinte de onoare al Societatii Compozitorilor Romani si initiatorul premiului de compozitie care-i poarta numele. De asemenea, in onoarea sa, Festivalul International de Muzica organizat la Bucuresti o data la doi ani ii poarta numele.
19 aug 1994 – A decedat americanul Linus Carl Pauling, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1954 si al Premiului Nobel pentru Pace in 1962.
19 aug 1936 – A decedat Federico Garcia Lorca, dramaturg, poet si prozator spaniol, unul dintre cei mai populari si influenti scriitori spanioli ai secolului XX.
19 aug 1919 – Afganistanul isi proclama independenta fata de Marea Britanie.
19 aug 1891 – A decedat Theodor Aman, pictor si grafician roman. A studiat la Craiova si Bucuresti, apoi la Paris. Este unul dintre creatorii scolii romanesti de pictura si co-fondator, alaturi de Gheorghe Tattarescu, al Scolii de Arte Frumoase din Bucuresti (1863), al carei prim director a fost. Stilul sau artistic reflecta orientarea academista a epocii, insa deschis influentelor romantice si realiste si receptiv la innoirile impresioniste. Compozitiile istorice reprezinta un gen definitoriu al lui Aman care, insa, nu a neglijat nici naturile statice sau peisajele si portretele. Printre cele mai importante lucrari ale sale se numara: “Cea din urma noapte a lui Mihai Viteazul” (1852), “Autoportret” (1853), “Batalia de la Otenita” (1854), “Vlad Tepes si solii turci” (1861-1864), “Izgonirea turcilor la Calugareni” (1872), “Tudor Vladimirescu” (1874-1876).
19 aug 1871 – S-a nascut Orville Wright, constructor de avioane american, care impreuna cu fratele sau, Wilbur, a reusit pentru prima data in istoria aeronauticii sa efectueze un zbor dirijat cu un aparat de zbor cu motor (17 decembrie 1903).
19 aug 1819 – A decedat James Watt, inginer si inventator scotian. A avut un rol important in revolutia industriala, contribuind puternic la dezvoltarea motorului cu aburi, apoi a brevetat locomotiva cu aburi (1784). Acesta a introdus conceptul de cal-putere, iar watt-ul, unitate de putere, ii poarta numele.
19 aug 1662 – A decedat Blaise Pascal, matematician, fizician si filosof francez. A avut contributii importante in domeniul fizicii (formuland legea lui Pascal) si al matematicii (lucrand la triunghiul aritmetic, inventand o masina de calcul si luand parte la dezvoltarea calculului diferential). Datorita studiilor desfasurate in anii tineretii, este considerat intemeietorul teoriei moderne a probabilitatii. In ultimii ani, Pascal abandoneaza matematica si stiintele exacte si isi dedica viata filosofiei si teologiei. Limbajul de programare Pascal a fost numit astfel in onoarea sa.
19 aug 1646 – S-a nascut John Flamsteed, astronom englez, fondatorul Observatorului astronomic de la Greenwich.