Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 12 februarie

Azi, dar candva – 12 februarie

12 feb 1809 – S-a nascut Charles Robert Darwin, naturalist englez a carui teorie evolutionista a schimbat o lume intreaga. Evenimentul cheie in viata sa a fost urmatorul: in data de 27 decembrie 1831 s-a imbarcat pe nava Beagle, facand inconjurul lumii timp de 5 ani, poposind pe traseu si in insulele Galapagos unde a constatat ca speciile animale sunt diferite de la o insula la alta, ceea ce a condus la ipoteza despre evolutie. Ulterior, el a publicat “Originea speciilor” (24 noiembrie 1859), o carte extrem de controversata care contesta, din punct de vedere stiintific, ideea conform careia toate speciile au fost create de divinitate, aceasta constituind cea mai mare descoperire de la Newton incoace. Conform teoriei lui Darwin, speciile au evoluat de-a lungul timpului din stramosi comuni, datorita procesului numit selectie naturala. In ceea ce priveste viata personala, Darwin s-a casatorit in 1838 cu Emma Wedgwood care i-a nascut 10 copii.

12 feb 1918 – S-a nascut Julian Seymour Schwinger, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1965 impreuna cu Richard Feynman si Shin-Itiro Tomonaga.

12 feb 1804 – A decedat Immanuel Kant, unul dintre cei mai mari filosofi ai tuturor timpurilor si cel mai important ganditor al Iluminismului german. A intruchipat toate tendintele care incepusera sa se manifeste odata cu rationalismul (care punea accent pe ratiune) lui Rene Descartes si empirismul (care punea accent pe experienta) lui Francis Bacon. Astfel a inaugurat o noua era in dezvoltarea gandirii filosofice. Opera sa care viza teoria cunoasterii, etica si estetica, a influentat puternic toate curentele filosofice ulterioare. In 1781 a publicat “Critica ratiunii pure”, rezultatul a 10 ani de gandire si meditatie. Aceasta lucrare, alaturi de “Critica ratiunii practice” (1788) si “Critica facultatii de judecare” (1790), a provocat o adevarata revolutie in gandirea filosofica, stabilind noua directie a acesteia pentru anii care au urmat. Filosoful avea un stil foarte strict de viata: inalt de doar 1,50 m, cu o sanatate fragila, n-a parasit niciodata granitele tarii sale si nici nu s-a casatorit. Kant ajunsese atat de faimos, incat era consultat ca un oracol, punandu-i-se tot feluri de intrebari dintre cele mai variate.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …