Material realizat de Alexandra Filip
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat că remarcile lui Trump ar putea amenința securitatea atât a Statelor Unite, cât și a Uniunii Europene, relatează The Guardian. Jens Stoltenberg, a declarat că orice atac asupra alianței militare occidentale va primi un „răspuns unit și puternic”. Afirmația survine invitației lui Donald Trump, față de oficialii Rusiei, de a ataca statele membre NATO, ce nu-și respectă obligațiile financiare. Remarcile au fost făcute în cadrul unui miting de campanie în Carolina de Sud. Stoltenberg a declarat: „Orice sugestie că aliații nu se vor apăra reciproc subminează securitatea noastră, inclusiv a Statelor Unite, și supune soldații americani și europeni la un risc ridicat. Mă aștept ca, indiferent cine câștigă alegerile prezidențiale, SUA să rămână un aliat NATO puternic și dedicat.” Fostul președinte și-a exprimat îndoielile în privința ajutorului pentru Ucraina, precum și în ceea ce privește existența NATO, alianța a 31 de națiuni pe care SUA s-a angajat să o apere în caz de necesar. Trump a susținut că, în timpul unei întâlniri NATO, i-a menționat unui alt șef de stat că SUA, sub conducerea sa, nu ar apăra nicio țară în situația descrisă anterior. Ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a scris pe X: „Motto-ul NATO este un angajament concret. Subminarea credibilității țărilor aliate înseamnă slăbirea întregului NATO. Nicio campanie electorală nu reprezintă o scuză pentru a te juca cu securitatea alianței.” Președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe X că „declarațiile imprudente” privind securitatea și solidaritatea NATO servesc doar intereselor președintelui rus, Vladimir Putin.
Președintele Ungariei, Katalin Novak, a demisionat, relatează Al Jazeera. Anunțul survine indignării provocate de grațierea unui bărbat condamnat, într-un caz de abuz sexual asupra unui minor. Novak și-a anunțat demisia, după ce a fost supusă unei presiuni crescânde privind grațierea unui bărbat condamnat pentru complicitate la mușamalizarea unui caz de abuz sexual, ce a avut loc într-un orfelinat. „Am făcut o greșeală… Astăzi este ultima zi în care mă adresez dumneavoastră în calitate de președinte”, a afirmat aceasta în cadrul unui discurs difuzat la televiziunea de stat. „Am luat decizia de a acorda o grațiere în aprilie, crezând că acest condamnat nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor pe care îi supraveghea. Am făcut o greșeală, deoarece grațierea și lipsa de raționament erau de ajuns pentru a provoca îndoieli privind toleranța zero ce se aplică în cazul pedofiliei,” a declarat aceasta. Cel puțin 1.000 de persoane au protestat în capitala țării cu o zi înainte, cerând demisia lui Novak. Totodată, și partidele de opoziție au cerut ca aceasta să părăsească funcția. Novak a decis să grațieze aproximativ douăzeci de persoane în aprilie, înainte de o vizită a Papei Francisc, printre aceștia fiind și directorul unui orfelinat, ce a ajutat fostul director adjunct al instituției să-și ascundă faptele. Endre K a fost condamnat în 2022 la trei ani și patru luni de închisoare și i-a fost interzis pentru încă cinci ani să săvârșească activități și ocupații ce implică minori. Însă, datorită grațierii lui Novak, acesta a fost eliberat și i se permite, în teorie, să se întoarcă la profesia sa.
Aliații fostului premier, Imran Khan, au obținut cele mai multe locuri în cadrul alegerilor din Pakistan, relatează AP News. Aliații lui Imran Khan, au câștigat mai multe locuri decât partidele politice, ce l-au înlăturat pe acesta de la putere în urmă cu aproape doi ani, în cadrul alegerilor naționale, conform numărătorii finale a voturilor. Votul pentru alegerea membrilor parlamentului a fost umbrit de acuzații de fraudă, o oprire fără precedent a telefoanelor mobile, precum și excluderea lui Khan și a membrilor partidului său, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). Membrii PTI au candidat drept politicieni independenți, din cauza măsurilor luate de Comisia Electorală și Curtea Supremă, pentru a limita participarea partidului. Khan, care a fost înlăturat din funcție printr-un vot de neîncredere în parlament în 2022 și se află în închisoare din august. Acestuia i-a fost interzis să candideze, din cauza condamnărilor sale penale, și susține că sentințele sale și avalanșa de cazuri juridice împotriva lui sunt motivate politic. Niciun partid nu a câștigat majoritatea pentru a forma guvernul, prin urmare, puterea executivă a Pakistanului va avea o coaliție. Noul parlament alege următorul prim-ministru al țării.
Gruparea Hamas a avut un tunel de comandă sub sediul Organizației Națiunilor Unite din Gaza, au declarat forțele militare ale Israelului, relatează Reuters. Forțele israeliene au descoperit o rețea de tuneluri, ce trece parțial pe sub sediul UNRWA din Gaza. Oficialii armatei o consideră o nouă dovadă a exploatării de către Hamas a principalei agenții de sprijin a palestinienilor. Reporteri de la publicații de știri străine au fost conduși de inginerii armatei prin pasaje într-un moment critic pentru UNRWA, ce a lansat o anchetă internă și s-a confruntat cu înghețarea finanțării din partea mai multor state, din cauza acuzațiilor lansate luna trecută de oficialii Israelului, conform cărora unii dintre angajații instituției ar opera și pentru gruparea Hamas. Palestinienii au acuzat liderii Israelului că falsifică informațiile, pentru a păta imaginea UNRWA. Agenția administrează școli, clinici de îngrijiri primare de sănătate și alte servicii sociale, descriind activitățile sale ca fiind pur umanitare. Sediul UNRWA se află în orașul Gaza, printre zonele de nord pe care trupele și tancurile israeliene le-au invadat la începutul războiului. ,,UNRWA… nu are expertiză militară și de securitate, nici capacitatea de a efectua inspecții militare a ceea ce este sau ar putea fi sub clădirile sale”, au declarat oficialii UNRWA.
Serviciul de informații al Ucrainei a confirmat că forțele rusești utilizează Starlink, relatează Al Jazeera. Terminalele Starlink, ce oferă comunicații de mare viteză, au fost vitale în oferirea unui avantaj militar forțelor Ucrainei în fața trupelor rusești invadatoare. Serviciul de informații ucrainean a declarat că forțele Rusiei utilizează serviciul de internet prin satelit Starlink pe câmpul de luptă în zonele ocupate din estul țării. Prezentând dovada, serviciul de informații militare al Ucrainei a confirmat rapoartele anterioare despre utilizarea „sistematică” de către trupele ruse a terminalelor sistemului de comunicații prin satelit al lui Elon Musk. Controlul personal al Starlink de către miliardarul american, care a repetat constant punctele de vedere ale liderilor Kremlinului referitoare la conflict, rămâne o preocupare pentru oficialii Kievului și aliații săi. Terminalele au fost introduse rapid, pentru a ajuta Ucraina după invazia Rusiei din 2022 și au fost vitale pentru comunicațiile de pe câmpul de luptă al Kievului. Space X a declarat, după rapoartele oficialilor Ucrainei, că „nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau armata sa”. Cu toate acestea, liderii Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării (GUR) a postat pe Telegram un videoclip despre care au afirmat că prezintă trupele ruse discutând despre instalarea terminalelor în estul Ucrainei. „Cazurile de utilizare a dispozitivelor date de către ocupanții ruși au fost înregistrate. A început să capete un caracter sistematic”, a declarat purtătorul de cuvânt al GUR, Andriy Yusov.