Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 9 februarie în lume – Ministrul Apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a anunțat demiterea comandantului-șef al armatei, Valerii Zaluzhnyi, Parlamentul georgian a confirmat noul guvern condus de Irakli Kobakhidze, înlocuindu-l pe fostul prim-ministru, Irakli Garibashvili și O nouă erupție a vulcanului din sud-vestul Islandei a avut loc, acoperind cu lavă o șosea în apropierea Lagunei Albastre.
Kristinn Magnusson/AFP

A fost 9 februarie în lume – Ministrul Apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a anunțat demiterea comandantului-șef al armatei, Valerii Zaluzhnyi, Parlamentul georgian a confirmat noul guvern condus de Irakli Kobakhidze, înlocuindu-l pe fostul prim-ministru, Irakli Garibashvili și O nouă erupție a vulcanului din sud-vestul Islandei a avut loc, acoperind cu lavă o șosea în apropierea Lagunei Albastre.

Material realizat de Mihai Turcu.

Ministrul Apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a anunțat demiterea comandantuluief al armatei, Valerii Zaluzhnyi, conform Deutsche Welle. Președintele Volodymyr Zelenskyy l-a numit pe generalul Oleksandr Syrskyi să conducă armata. Schimbarea a venit după rapoarte despre tensiuni între Zaluzhnyi și Zelenskyy, cu planuri anterioare de înlocuire a comandantului. Ambii lideri au emis declarații publice coordonate, subliniind unitatea și necesitatea unei renovări în forțele armate. Zelenskyy a evidențiat discuțiile cu Zaluzhnyi despre direcția viitoare a armatei, cerându-i să rămână implicat. Zaluzhnyi a recunoscut schimbarea de strategie și tactici, subliniind adaptarea la noile realități. Guvernul american și-a exprimat susținerea pentru noul comandant, considerându-l experimentat și de succes. Zaluzhnyi, în vârstă de 50 de ani, a deținut funcția de comandant șef de la începutul invaziei ruse din 2022, fiind popular dar suspectat de ambiții politice, în contextul tensiunilor cu Zelenskyy.

Parlamentul georgian a confirmat noul guvern condus de Irakli Kobakhidze, înlocuindu-l pe fostul prim-ministru, Irakli Garibashvili, informează Politico. Kobakhidze, cunoscut pentru criticile aduse Occidentului, a atras atenția Bruxelles-ului și Washingtonului prin acuzațiile că Georgia ar putea fi atrasă în conflictul Rusiei cu Ucraina. În timp ce opoziția s-a temut că noua conducere ar putea dăuna aspirațiilor europene ale țării, reconfigurarea guvernului a fost văzută ca un efort al influentului oligarh Bidzina Ivanishvili de a-și consolida puterea înaintea alegerilor parlamentare din acest an. Ivanishvili, văzut ca un obstacol în calea aderării Georgiei la UE, exercită o influență semnificativă asupra partidului de guvernământ Georgian Dream.

Conturile de Instagram și Facebook administrate în numele liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, au fost eliminate de către Meta în urma criticilor pentru susținerea acordată grupului Hamas, publică The Guardian. Acțiunea vine în contextul războiului în curs din Gaza. Meta a invocat încălcări repetate ale politicii sale privind „Indivizii și Organizațiile Periculoase”, interzicând conținutul care susține violența. Conturile lui Khamenei au lăudat atacul Hamasului. Presiunea pentru eliminarea lui Khamenei de pe platformele online a crescut, în special după protestele legate de moartea lui Mahsa Amini în 2022. Sprijinul Iranului pentru Hamas, deși nu direct implicat în atacul din 7 octombrie, a dus la escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu. Khamenei și rețeaua sa s-a confruntat cu sancțiuni americane începând cu 2019, odată cu retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul.

Partidul eurosceptic francez Reconquête se alătură grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) înaintea alegerilor parlamentare din iunie, declară Euronews. Această mutare a marcat o schimbare de la alianța anterioară a partidului cu grupul de extremă dreaptă Identitate și Democrație (ID). Nicolas Bay, singurul europarlamentar al Reconquête, va trece acum la ECR. Grupul ECR, care găzduiește partide precum Legea și Justiția din Polonia și Frații Italiei, vede această alianță ca pe un impuls pentru dreapta europeană. Totuși, critici, precum Valérie Hayer din Renew Europe, consideră această mișcare ca pe o „linie roșie” traversată. Speculațiile au crescut cum că și partidul Fidesz al premierului maghiar Viktor Orbán ar putea să se alăture ECR, consolidându-și astfel poziția înaintea alegerilor din iunie.

O nouă erupție a vulcanului din sud-vestul Islandei a avut loc, acoperind cu lavă o șosea în apropierea Lagunei Albastre, un important spa termal, declară Deutsche Welle. Fântânile de lavă din erupție au atins înălțimi cuprinse între 50 și 80 de metri în anumite zone. Furnizarea de apă caldă pentru peste 20.000 de persoane a fost afectată, iar Aeroportul Keflavik a resimțit consecințe ale erupției. Autoritățile au emis avertizări pentru a utiliza cu moderație încălzitoarele electrice, în timp ce se lucrează la restabilirea apei calde printr-o conductă de urgență. Această erupție reprezintă o raritate pentru peninsula Reykjanes, care nu a mai avut o astfel de activitate vulcanică în ultimii 800 de ani. Ultima erupție din Islanda a avut loc în ianuarie și a afectat orașul Grindavik, determinând evacuarea a mii de locuitori și provocând distrugeri ale proprietăților.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 26 aprilie în lume – Mii de indigeni au protestat în Brasilia, a doua etapă a alegerilor generale din India a început vineri, iar premierul spaniol Pedro Sánchez a stârnit speculații cu privire la o posibilă candidatură pentru președinția Consiliului European

Material realizat de Mihai Turcu Mii de indigeni au protestat în Brasilia, cerând recunoașterea oficială …