Home / A fost azi în lume / A fost 6 februarie în lume – Liderii Hamas au răspuns pozitiv la planul de încetare a focului din Fâșia Gaza, Oficialii Uniunii Europene au anunțat că doresc să elimine propunerea legată de reducerea consumului de pesticide în agricultură iar Oficialii ONU au în plan retragerea delegaților Misiunii de Asistență a Națiunilor Unite pentru Irak

A fost 6 februarie în lume – Liderii Hamas au răspuns pozitiv la planul de încetare a focului din Fâșia Gaza, Oficialii Uniunii Europene au anunțat că doresc să elimine propunerea legată de reducerea consumului de pesticide în agricultură iar Oficialii ONU au în plan retragerea delegaților Misiunii de Asistență a Națiunilor Unite pentru Irak

Material realizat de Diana Dumitrescu.

Un oficial din Qatar a declarat că liderii Hamas au răspuns pozitiv la planul de încetare a focului din Fâșia Gaza, relatează AP News. Un mediatori din partea Qatarului a declarat că răspunsul reprezentanților Hamas referitor la noul plan de încetare a focului a fost „general pozitiv”. Grupul militar a reluat cererea de încetare a războiului, posibilitate care a fost până acum exclusă de către Israel. Prim-ministrul din Qatar, Sheikh Mohammed bin Abdurrahman Al Thani, a anunțat rezultatul discuției cu Hamas în cadrul unei conferințe de presă, alături de Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, care a declarat că va pune la curent liderii israelieni despre această decizie. De asemenea, Blinken s-a întâlnit cu o zi înainte și cu Prințul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, cel din urmă a anunțând interesul Arabiei Saudite de a normaliza relațiile cu Israel, menționând că este necesară încheierea războiului și o „cale liberă, credibilă și de durată pentru formarea statului Palestinian”. Qatarul este mediatorul conflictului încă de la începutul războiului și a lucrat alături de S.U.A și Egipt pentru a obține o încetare a focului pentru câteva săptămâni și eliberarea ostaticilor. 

 

Oficialii Uniunii Europene au anunțat că au în plan să elimine propunerea legată de reducerea consumului de pesticide în agricultură, conform BBC. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că propunerea de a înjumătăți consumul de pesticide nu va mai fi luată în considerare. Decizia Comisiei Europene vine ca o mișcare încercare de a atenua efectele protestelor fermierilor, care sunt nemulțumiți de măsurile propuse de UE, precum și de decizia de reducere a consumului de pesticide. Von Der Leyen a declarat că această propunere a devenit un „simbol al polarizării”. Anularea propunerii încă nu a fost votată de către ceilalți membri ai comisiei. Reducerea consumului de pesticide a fost una dintre cele mai mari ale probleme ale fermierilor, care consideră că această măsură va aduce distrugerea culturilor și reducerea producției, care va afecta piața europeană. 

 

Oficialii Organizației Națiunilor Unite au anunțat dorința de a retrage delegații Misiunii de Asistență a Națiunilor Unite pentru Irak, conform Al Jazeera. Șefa  Misiunii ONU în Irak (MONUI), Jeanine Hennis-Plasschaert, a informat Consiliul de Securitate că se așteaptă să se retragă la sfârșitul lui mai, adăugând că țara se află pe “muchie de cuțit”. Hennis-Plasschaert a fost inițial ministra de apărare din Țările de Jos și a fost delegată în Irak la sfârșitul anului 2018. Misiunea de Asistență Națiunilor Unite pentru Irak urmărește să avanseze dialogul politic și să coordoneze ajutorul umanitar. Climatul politic nefavorabil din zonă a determinat-o pe Hennis Plasschaert să declare că: “în ciuda faptului că suntem, desigur, conștienți că multe autorități urmăresc să limiteze o escaladare a conflictului, este clar că situația rămâne volatilă. Irak rămâne pe muchie de cuțit iar chiar și cea mai mică greșeală poate cauza începutul unei conflagrații majore”. 

 

Un lider de cult din Kenya a fost acuzat de uciderea a 191 de copii, relatează Deutsche Welle. Procurorii din Kenya au luat în vizor liderul unui cult, Paul Mackenzie Nthenge și alți 29 de asociați ai săi. Conform autorităților, acesta a zis și-a încurajat urmăritorilor să se înfometeze pe ei și pe copiii lor, declarând că apocalipsa se apropie în curând, iar prin astfel aceștia vor ajunge în Rai. În luna aprilie a anului trecut, un bărbat a contactat poliția cu privire la acest cult, iar când forțele de ordine au ajuns la fața locului, au găsit mai multe morminte, precum și persoane care se înfometează pentru a-l întâlni pe Iisus. După mai mulge cercetări, au fost descoperite și mai multe morminte de copii. Martorii susțin că Nthenge a angajat criminali înarmați pentru a opri sau ucide orice persoană care s-ar fi răzgândit cu privire la înfometare. Marea majoritate din totalul de 429 de victime au decedat din cauza înfometării, dar unele se pare că au fost bătute, strangulate și sufocate.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 februarie în lume – Parlamentul german a aprobat propunerea coaliției de guvernare pentru legalizarea parțială a canabisului, Dezbaterea privind renunțarea la francul african de vest a câștigat amploare în Burkina Faso, Mali și Niger, odată cu formarea Asociației Statelor Sahariene și cu lovitura de stat din Niger și Curtea Supremă a Rusiei a confirmat decizia Comisiei Electorale Centrale de a respinge înscrierea candidatului liberal Boris Nadezhdin din cursa pentru alegerile prezidențiale.

Material realizat de Mihai Turcu. Parlamentul german a aprobat propunerea coaliției de guvernare pentru legalizarea …