Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 3 și 4 februarie în lume – Un naționalist a fost ales să conducă Guvernul Irlandei de Nord pentru prima dată, Autoritățile ruse au reținut jurnaliști occidentali la un protest al soțiilor soldaților mobilizați în Ucraina, Oficialii Rusiei au declarat că zeci de persoane au fost ucise în urma bombardării unei brutării din Lysychansk
Sursa foto: AP News

Au fost 3 și 4 februarie în lume – Un naționalist a fost ales să conducă Guvernul Irlandei de Nord pentru prima dată, Autoritățile ruse au reținut jurnaliști occidentali la un protest al soțiilor soldaților mobilizați în Ucraina, Oficialii Rusiei au declarat că zeci de persoane au fost ucise în urma bombardării unei brutării din Lysychansk

Material realizat de Alexandra Filip

 

Un naționalist a fost ales să conducă Guvernul Irlandei de Nord pentru prima dată, relatează AP News. Un naționalist irlandez a făcut istorie, devenind prim-ministru al Irlandei de Nord, pe măsură ce guvernul și-a reluat activitatea după un boicot de doi ani al unioniștilor. Vicepreședinta partidului  Sinn Fein, Michelle O’Neill, a fost numită prim-ministră în guvernul care, conform termenilor acordului de pace din 1998, cunoscut sub numele de Acordul de Pace din Vinerea Mare, împarte puterea în mod egal între cele două comunități principale din Irlanda de Nord: unioniștii britanici care doresc să rămână în cadrul Regatului Unit și naționaliștii irlandezi, ce aspiră la unirea cu Irlanda. Nominalizarea lui O’Neill a fost văzută drept un moment simbolic pentru naționaliști. O’Neill va împărți puterea cu viceprim-ministrul Emma Little-Pengelly din Partidul Unionist Democrat. Cele două vor avea putere egală, însă O’Neill, al cărui partid a câștigat mai multe locuri în Adunarea Irlandei de Nord, în cadrul alegerilor din 2022, va deține titlul mai prestigios. Nicio parte nu poate guverna fără acordul celeilalte. Activitatea guvernamentală a fost stopată în ultimii doi ani, după ce Partidul Unionist Democrat s-a retras, pentru a protesta față de problemele comerciale legate de Brexit.

 

 

Oficialii Rusiei au declarat că zeci de persoane au fost ucise în urma bombardării unei brutării din Lysychansk de către forțele Ucrainei, relatează Al Jazeera. Ministerul Apărării Civile, Situațiilor de Urgență și Ajutorului împotriva Dezastrelor a declarat că, printre decedați, se afla cel puțin un copil. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a afirmat că „zeci de civili” se aflau în clădire în momentul în care liderii Ucrainei au atacat-o, folosind sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate furnizat de Statele Unite. Clădirea părea să adăpostească un restaurant numit Adriatic, despre care autoritățile locale au declarat că era cunoscut, întrucât oferea pâine proaspătă în timpul weekendurilor, atrăgând mulți ruși. Zakharova a afirmat, de asemenea, că oficialii Moscovei se așteptau la o „condamnare rapidă și necondiționată” din partea organizațiilor internaționale. Liderii Ucrainei nu au comentat oficial incidentul. La aproape doi ani de la începutul războiului, bătăliile continuă să facă ravagii, ambele părți lansând atacuri mortale în timpul iernii. Lysychansk avea o populație de aproximativ 110.000 de locuitori înainte de ofensiva oficialilor Moscovei. Orașul a căzut în mâinile forțelor ruse după o bătălie din 2022.

 

 

Viktor Orbán a devenit, prin rezistența sa, un impediment pentru liderii Uniunii Europene, relatează AP News. Parlamentul Ungariei va convoca o sesiune de urgență, pentru a face ceva ce partenerii săi occidentali au așteptat, adesea cu nerăbdare, de peste un an: să țină un vot pentru aprobarea cererii Suediei de a se alătura alianței militare a Tratatului Atlanticului de Nord. Cu toate acestea, partidul de guvernământ al Ungariei, condus de premierul naționalist Viktor Orbán, a semnalat că va boicota sesiunea, blocând astfel posibilitatea unui vot și întârziind și mai mult o decizie privind cererea oficialilor Stockholmului. Această tactică a lui Orbán, de a fi „bățul dintre spițe”, a blocat decizii cruciale pentru a obține concesii și a forțat liderii europeni să caute alte soluții. „Nu pot înțelege, nu pot accepta acest joc foarte ciudat și foarte egoist al lui Viktor Orbán.”, a declarat premierul polonez Donald Tusk. Susținător al unei forme alternative de guvernare populistă pe care o numește „democrație iliberală”, Orbán se opune Uniunii, creându-și imaginea unui „luptător pentru libertate” împotriva birocrației excesive de la Bruxelles. Acesta a criticat ceea ce descrie ca fiind „cultura woke” și, într-un discurs la Conferința de Acțiune Politică Conservatoare de la Budapesta, ce a avut loc anul trecut, a comparat liberalismul cu un „virus”. Intransigența lui Orbán este considerată de liderii europeni ca fiind pur tranzacțională: acesta întârzie deciziile esențiale, pentru a forța oficialii Uniunii să nu mai sprijine financiar demersurile militare ale Ungariei, din cauza presupuselor încălcări ale valorilor de stat de drept și democrație.

Autoritățile ruse au reținut jurnaliști occidentali la un protest al soțiilor soldaților mobilizați în Ucraina, relatează Politico. Forțele de ordine ruse au reținut jurnaliști la un protest din Moscova, acest fapt putând fi considerat un avertisment înaintea alegerilor prezidențiale de luna viitoare. Grupul femeilor înrudite cu soldații ruși a devenit din ce în ce mai vocal în ultimele luni. Inițial, acestea au cerut ca soții și fiii lor să se întoarcă de pe frontul din Ucraina, însă unele dintre femei au început să critice deschis războiul președintelui rus, Vladimir Putin, împotriva Ucrainei. Poliția nu a reținut nicio femeie la demonstrație, însă a intervenit împotriva a peste 20 de bărbați. Printre aceștia se numărau doi cetățeni olandezi, precum și cetățeni ruși care lucrau pentru media rusă și occidentală, inclusiv AFP și Der Spiegel. După eliberare, unul dintre jurnaliștii reținuți a declarat că el și ceilalți au fost ținuți într-o dubă a poliției pentru aproximativ trei ore, ulterior fiind duși la o secție de poliție, interogați și avertizați oficial pentru participarea la un „protest neautorizat”, înainte de a fi, în cele din urmă, eliberați. Merită amintit că nicio femeie nu a fost reținută. Adunarea de lângă Piața Roșie nu a reprezentat primul protest al femeilor la zidurile Kremlinului. Cu toate acestea, forțele de ordine ruse au rămas în mare parte în afara conflictului.

 

Autoritățile din Senegal au folosit gaze lacrimogene în timp ce opoziția a protestat din cauza amânării alegerilor, relatează AP News. Forțele de ordine din Senegal au folosit gaze lacrimogene împotriva susținătorilor opoziției, ce protestau împotriva deciziei Președintelui Macky Sall de a amâna alegerile din 25 februarie, din cauza unui conflict între parlament și justiție. Protestatarii au organizat un protest în capitala Dakar, după ce liderii principali ai opoziției și candidații la alegerile prezidențiale au respins amânarea anunțată în ziua precedentă. Liderii opoziției au făcut apel la cetățeni să „apere” democrația, în contextul unei încercări de dialog promovată de blocul regional al Africii de Vest, cunoscut sub numele de ECOWAS. Analiștii au declarat că acest eveniment testează una dintre cele mai stabile democrații din Africa, într-un moment în care regiunea se confruntă cu o creștere a loviturilor de stat. Senegalul a fost cuprins de tensiuni politice ca rezultat al confruntărilor mortale, ce au implicat susținătorii opoziției și excluderea a doi lideri ai opoziției înaintea votului crucial. Departamentul de Stat al Statelor Unite a remarcat „tradiția puternică de democrație și tranziții pașnice ale puterii” a Senegalului într-o postare pe X, ce a îndemnat „toți participanții la procesul electoral să stabilească, rapid și într-o manieră pașnică, o nouă dată și condițiile pentru o alegere la timp, liberă și corectă”.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 14 și 15 septembrie în lume – Un procuror italian a cerut condamnarea la șase ani de închisoare pentru Matteo Salvini, Oficiali ai SUA au respins acuzațiile conform cărora CIA ar fi încercat asasinarea lui Nicolas Maduro, Armata israeliană a declarat că a lovit „depozite de arme” ale Hezbollah din Liban

Material realizat de Irina Dudu Un procuror italian a cerut condamnarea la șase ani de …