Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 15 iunie în lume – Vizită oficială la Kiev a lui Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, Un lucrător umanitar din Fâșia Gaza a fost găsit vinovat de „presupusă” deturnare de fonduri către Hamas, Ministrul economiei din Germania a acuzat Gazprom de reducerea cantităților de gaz trimise pentru a forța creșterea prețurilor
Sursă foto: Ludovic Marin/POOL/AFP via Getty Images

A fost 15 iunie în lume – Vizită oficială la Kiev a lui Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, Un lucrător umanitar din Fâșia Gaza a fost găsit vinovat de „presupusă” deturnare de fonduri către Hamas, Ministrul economiei din Germania a acuzat Gazprom de reducerea cantităților de gaz trimise pentru a forța creșterea prețurilor

Administrația prezidențială a Franței a confirmat vizita președintelui Emmanuel Macron la Kiev, alături de cancelarul german, Olaf Scholz, și de prim-ministrul italian, Mario Draghi, conform Reuters. Cei trei lideri europeni au ajuns la Kiev prin intermediul unui tren de noapte, această călătorie fiind planificată cu câteva săptămâni în avans. Liderii de la Kiev au criticat la scenă deschisă lipsa de implicare și incisivitate a Franței și Germaniei, această vizită fiind menită să reconfirme angajamentul liderilor regionali față de Ucraina. Generalul maior Dmytro Marchenko a făcut aluzie la vizita liderilor europeni și a declarat că trupele ucrainene din Mikolaiv ar putea apăra cu succes regiunea dacă li s-ar oferi „armamentul potrivit”.   

Ministrul de externe de la Canberra, Penny Wong, a subliniat faptul că Australia „a rămas în urmă” din punctul de vedere al practicilor verzi de mediu, raportează Reuters. Declarațiile au venit în urma unei serii de vizite și conferințe alături de parteneri regionali, începând cu Insulele Solomon și încheindu-se cu Noua Zeelandă. „Multe state din regiune sunt îngrijorate de precedenta abordare a Australiei față de politicile de mediu”, a declarat Wong după întâlnirea cu ministrul de externe de la Wellington, Nanaia Mahuta. Cu prilejul acestui dialog legat de conservarea mediului, cei doi miniștri au evidențiat importanța cooperării și dialogului în prevenirea extinderii agresive a ariei de influență a Beijingului în Pacific.

Ministrul economiei din Germania, Robert Habeck, a acuzat Gazprom de reducerea cantităților de gaz trimise prin Nord Stream 1 pentru a forța creșterea prețurilor, informează BBC. Compania rusească a declarat inițial că scăderile în fluxul de gaz vor duce de la cantități zilnice de 167 de milioane de metri cubi la 100, însă ultimele statistici indică reduceri cu mai mult de 50% din cantitatea inițială. De asemenea, Gazprom a adoptat o tactică asemănătoare și în cazul Italiei, conform agenției de energie ENI. Acțiunile companiei rusești vin pe fondul deciziei Uniunii Europene de a îngheța importurile de țiței rusesc. Alte țări cărora le-a fost restricționat accesul la gaz natural din Rusia sunt Polonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca și Regatul Țărilor de Jos, după ce au refuzat să achite importul în ruble, o cerință a Moscovei pentru „țările neprietenoase”.

Un lucrător umanitar din Fâșia Gaza a fost găsit vinovat de către un tribunal din Israel de „presupusă” deturnare de fonduri către organizația paramilitară islamistă Hamas, relatează BBC. Suma presupusă de bani ar constitui cea mai mare sustragere de fonduri din istoria ajutorului umanitar, cifrele vehiculate ridicându-se până la aproximativ 50 de milioane de dolari americani. După șase ani de stat în închisoare, Mohammed Halabi a fost găsit vinovat pe 13 fronturi de acuzație de către Tribunalul Județean din districtul Beersheba. Printre acuzații se numără „transferul de fonduri către o organizație teroristă” și „apartenența la o organizație teroristă”. Grupul caritabil din care făcea parte, World Vision, a emis un comunicat oficial prin care declară că: „din punctul nostru de vedere au existat nereguli în acest proces și o lipsă de dovezi importante, concrete care să fie disponibile public”. Grupuri internaționale ale drepturilor omului au catalogat acest proces drept „un eșec al justiției”.

Ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, a declarat că viitoarele vizite planificate ale președintelui Joe Biden în Orientul Mijlociu vor constitui o șansă pentru Ierusalim de a îmbunătății relațiile cu alți actori locali, în special cu Arabia Saudită, conform Al Jazeera. „Faptul că președintele va zbura direct de aici către Arabia Saudită indică probabil faptul că există a legătură între aceste vizite și îmbunătățirea relațiilor”, a declarat Lapid în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a mai confirmat faptul că există o listă de state cu care Israelul ar dori să coopereze mai îndeaproape, printre care și Indonezia, însă nu a oferit răspunsuri concrete legate de o posibilă vizită a unui oficial israelian în unul dintre aceste state. Între Israel și Arabia Saudită nu există legături diplomatice formale, în ciuda faptului că cele două state au mai cooperat în trecut pe tema problemelor de securitate.  

Despre Cuciureanu Mircea Andrei

Vezi și

A fost 17 aprilie în lume – Trupele rusești au început retragerea din regiunea Nagorno-Karabakh, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări în estul Ierusalimului de la declanșarea războiului iar Peste 50.000 de soldați ruși au fost oficial declarați decedați în războiul din Ucraina

Material realizat de Robert Olteanu. Conform documentelor oficiale, guvernul israelian a accelerat construcția de așezări …