Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 16 iunie în lume- Liderii europeni au discutat posibilitățile de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei în prima vizită la Kiev de la începutul războiului, o coaliție militară condusă de Statele Unite ale Americii a capturat un conducător al grupării teroriste Statul Islamic în nordul Siriei iar un spion rus a fost prins încercând să se infiltreze în Tribunalul Penal Internațional din Olanda

A fost 16 iunie în lume- Liderii europeni au discutat posibilitățile de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei în prima vizită la Kiev de la începutul războiului, o coaliție militară condusă de Statele Unite ale Americii a capturat un conducător al grupării teroriste Statul Islamic în nordul Siriei iar un spion rus a fost prins încercând să se infiltreze în Tribunalul Penal Internațional din Olanda

Material realizat de Meda Dragomir

Autoritățile din Turcia au reținut 16 jurnaliști Kurzi pe baza legăturilor acestora cu grupările teroriste, informează Euronews. Un tribunal din Turcia a condamnat 16 jurnaliști Kurzi pe baza acuzațiilor de răspândire a mesajelor de propagandă și ,,apartenența la organizații  teroriste”. Conform oficialilor, aceștia au fost judecați pentru legăturile strânse cu gruparea pro-kurdă ,,Partidul Popular Democrat” (HDP), din sud-estul orașului Diyarbakir. HDP-ul, care reprezinta al treilea cel mai mare partid din Parlamentul Turciei, este acuzat de președintele Recep Tayyip Erdogan că reprezintă o fațadă politică pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grupare considerată teroristă de către Ankara și țările aliate vecine. În total, 20 de jurnaliști au fost arestați la începutul lunii pentru presupusele legături cu partidul din Kurdistan, dintre care 4 au fost eliberați sub control judiciar. 

Liderii europeni au discutat posibilitățile de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei în prima vizită la Kiev de la începutul războiului, declară Reuters. Joia aceasta, președintele Volodymyr Zelenski a câștigat susținerea liderilor din Germania, Franța, Italia și România, pentru ai oferi Ucrainei statutul de țară candidat în cadrul Uniunii Europene, solicitându-le, de asemenea, să trimită mai mult armament și să acționeze mai aspru asupra Rusiei. În prima vizită de acest fel, de la începutul războiului în luna Februarie, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, liderul italian Mario Draghi și președintele român Klaus Iohannis, au declarat că Ucraina face parte din ,,familia Europeană”. Această întrevedere a avut loc cu o zi înainte ca o recomandare asupra statutului Ucrainei în Uniunea Europeană să fie adresată de către Comisia Europeană. 

Un spion rus a fost prins încercând să se infiltreze în Tribunalul Penal Internațional din Olanda, declară Al Jazeera. Serviciul de inteligență olandez a descoperit un agent militar rus încercând să folosească o identitate falsă pentru a se infiltra în Tribunalul Penal Internațional de la Haga (ICC), care investighează acuzațiile de crime de război comise asupra Ucrainei. Sergey Vladimirovich Cherkasov a creat o poveste elaborată de acoperire pentru a putea intra în Olanda, dându-se drept un cetățean brazilian pentru a putea accesa programele de practică din cadrul ICC. ,,Aceasta a fost o operațiune GRU desfășurată pe mai mulți ani care a necesitat mult timp, energie și bani”, a declarat directorul agenției olandeze de inteligență, Erik Akerboom. Niciun reprezentant al serviciilor militare secrete din Rusia nu a putut fi contactat pentru a comenta, deși guvernul președintelui Vladimir Putin a respins în trecut orice acuzație de spionaj. 

Nici un agent de poliție israelian nu va fi condamnat pentru atacul de luna trecută asupra cortegiului funerar al jurnalistei Shireen Abu Akleh, raportează Al Jazeera. În urma investigației efectuate de forțele de ordine din Israel asupra atacului participanților de la înmormântarea jurnalistei Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, niciun ofițer de poliție nu va fi acuzat, în ciuda faptului că au fost identificate numeroase acte de conduită necorespunzătoare, au declarat numeroase surse pentru ziarul israelian Haaretz. Divizia de operațiuni a poliției și-a prezentat concluziile miercuri seara în fața comisarului Kobi Shabtai, care a ordonat, inițial, investigația în luna mai. Această anchetă era menită să clarifice succesiunea de evenimente care a dus la atacul polițiștilor asupra cortegiului funerar. Cu toate acestea, comandantul poliției a refuzat să dezvăluie public concluziile investigației. 

O coaliție militară condusă de Statele Unite ale Americii a capturat un conducător al grupării teroriste Statul Islamic în nordul Siriei, relatează Euronews. O coaliție militară condusă de Statele Unite ale Americii a declarat ca au capturat un lider important al grupării Statului Islamic (IS), în nordul Siriei. Conform reprezentanților coaliției, trupele au reușit să efectueze o misiune militară de succes în nordul provinciei Aleppo, în care niciun civil nu a fost rănit. De asemenea, niciun soldat nu a fost vătămat în timpul operațiunii. Trei oficiali ai agenției de inteligență din Irak au confirmat pentru agenția de știri The Associated Press că persoana capturată este un cetățean sirian, sub numele de Ahmad Hani al-Kurdi. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …