Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 17 iunie în lume – Comisia Europeană a propus acordarea statutului de țară candidată la UE Ucrainei, Boris Johnson a revenit în vizită la Kiev, iar o navă rusească de război a trecut ilegal prin spațiul maritim al Danemarcei

A fost 17 iunie în lume – Comisia Europeană a propus acordarea statutului de țară candidată la UE Ucrainei, Boris Johnson a revenit în vizită la Kiev, iar o navă rusească de război a trecut ilegal prin spațiul maritim al Danemarcei

Material realizat de Meda Dragomir

Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina să primească statutul de țară candidată în cadrul Uniunii Europene, declară Deutsche Welle. Vinerea aceasta, Comisia Europeană a emis un comunicat prin care recomandă ca Ucrainei să-i fie acordat statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. „Ucraina a demonstrat foarte clar aspirațiile și hotararea sa de a se ridica la valorile și standardele europene”, a precizat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Ulterior, pe contul său oficial de Twitter, aceasta a declarat că: „Cetățenii din Ucraina sunt gata să-și dea viața pentru această perspectivă europeană. Noi ne dorim ca ei să trăiască împreună cu noi visul european”. Această decizie deschide calea pentru ca liderii guvernelor UE să semneze recomandarea din partea Comisiei la summitul de la Bruxel de saptamana viitoare. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încurajat acest demers, numindu-l o „decizie istorică”. 

 

Boris Johnson s-a întors la Kiev cu promisiunea unui nou program de pregătire militară pentru soldații din Ucraina, raportează Euronews. Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a revenit la Kiev vinerea aceasta, la doar o zi de la vizita celor patru lideri europeni. „Sunt încântat să mă intalnesc din nou cu un bun prieten al țării noastre, Boris Johnson, la Kiev”, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe platforma Telegram. Prim-ministrul britanic a mai vizitat Kievul pe 9 aprilie, fiind primul lider al unei țări G7 care a călătorit în Ucraina. De atunci, Londra a oferit constant ajutor militar substanțial țării asediate. Conform unui comunicat din partea biroului lui Johnson, acesta s-a oferit să „lanseze un program de instruire pentru trupele ucrainene, care ar putea pregăti pană la 10,000 de soldați o data la 120 de zile”. „Vizita mea de astăzi, în toiul războiului, transmite un mesaj clar și răspicat cetățenilor din Ucraina: Marea Britanie este și va fi lângă voi până când vom atinge victoria”.   

 

O nava de război rusească a trecut ilegal prin spațiul maritim din Danemarca, informează The Guardian. O nava de război rusească a violat, de două ori, integritatea teritorială a spațiului maritim danez, la nord de insula Bornholm din Marea Baltică, unde are loc un festival al democrației la care participă parlamentari importanți și oameni de afaceri. Vasul de luptă a intrat pentru prima dată pe teritoriul danez, fără autorizație, vinerea aceasta la ora 00:30 GMT, și a doua oară la doar câteva ore mai târziu, conform trupelor armate. Nava a părăsit teritoriul după ce marina daneză a stabilit contactul radio cu aceștia. „O provocare din partea Rusiei care este profund iresponsabilă, grosolană și complet inacceptabilă”, a declarat prim-ministrul danez, Jeppe Kofod, pe contul său de Twitter. „Metodele acestea de intimidare nu funcționează asupra Danemarcei”, a precizat Kofod, adăugând faptul că ambasadorul rus a fost convocat într-o ședință.

 

Jurnalistul rus, Dmitry Muratov, a declarat ca își vinde medalia Nobel pentru a ajuta cetățenii din Ucraina, relatează Reuters. Dmitry Muratov, jurnalist rus și laureat al premiului Nobel pentru pace, și-a scos la licitație medalia Nobel pentru a ajuta refugiații ucraineni, îndurerat de reprimarea presei libere în țara lui natală. Muratov este fondator și editor pentru Novaya Gazeta, un ziar critic la adresa Kremlinului care a fost, însăși, fondat cu banii din premiul Nobel pentru pace al fostului președinte Mikhail Gorbachev. Deși ani de zile a sfidat restricțiile asupra mass-media ului, ziarul și-a suspendat activitatea atât fizic, cât și online, în luna martie a anului acesta, după ce orice raportare a unui conflict pornit de pe linia guvernamentala a devenit o infracțiune, pedepsită cu până la 15 ani de închisoare. „Țara mea a invadat alt stat, Ucraina. La momentul de față sunt 15.5 milioane de refugiați … Ne-am gandit mult timp la ce am putea să facem … și am considerat ca fiecare ar trebui să dea ceva drag lor, ceva important pentru ei”, a declarat Muratov. 

 

Marea Britanie a dezvaluit un nou plan de a marca electronic solicitanții de azil, declară BBC. Un studiu de 12 luni va viza adulții care urmează să fie deportați din Marea Britanie, după ce au pătruns în țara prin rute considerate „periculoase și nejustificate” de către guvernul național. Ministerul de Interne a declarat că studiul, care a început săptămâna aceasta în Anglia, va testa dacă marcarea electronică ajută la menținerea unui contact direct cu solicitanții de azil. La momentul actual, nu este clar cum vor fi luate deciziile cu privire la cine va fi etichetat dar, conform declarațiilor autorităților, studiul nu va include copii sau femei însărcinate. Asistenții sociali trebuie să ia, de asemenea, în calcul dacă acel dispozitiv va provoca daune grave sănătății mentale sau fizice ale unei persoane, cât și dacă aceștia au fost supuși în trecut la tortura sau sclavie. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …