Home / A fost azi în lume / Iunie / A fost 13 iunie în lume – Guvernul Regatului Unit a publicat planurile privind renunțarea la anumite părți ale acordului post-Brexit, cel puțin 50 de persoane și-au pierdut viața într-un sat din nordul Burkinei Faso iar alianța centristă a președintelui Macron a câștigat primul tur al alegerilor parlamentare

A fost 13 iunie în lume – Guvernul Regatului Unit a publicat planurile privind renunțarea la anumite părți ale acordului post-Brexit, cel puțin 50 de persoane și-au pierdut viața într-un sat din nordul Burkinei Faso iar alianța centristă a președintelui Macron a câștigat primul tur al alegerilor parlamentare

Material realizat de Miruna Toma.

Guvernul Regatului Unit a publicat planurile privind renunțarea la anumite părți ale acordului post-Brexit, asupra căruia a convenit alături de Uniunea Europeană în 2019, conform BBC. Regatul Unit își dorește să modifice Protocolul Irlandei de Nord cu scopul de a putea facilita circulația mărfurilor dinspre Marea Britanie spre Irlanda de Nord. În acest sens, Uniunea Europeană s-a opus acestei inițiative, declarând că revenirea asupra acestui acord și modificarea lui presupune încălcarea normelor de drept internațional. În schimb, guvernul Regatului Unit a afirmat că această cale este unica modalitate prin care pot fi protejate interesele naționale esențiale ale țării. În plus, guvernul atrage atenția că termenul de „necesitate” este utilizat în dreptul internațional tocmai pentru a putea justifica situațiile în care singurul mod prin care un stat își poate apăra interesele esențiale este anularea sau încălcarea unei alte obligații pe plan internațional. 

 

Cel puțin 50 de persoane și-au pierdut viața într-un sat din nordul Burkinei Faso, ca urmare a unui atac armat, informează Al Jazeera. Un grup d înarmat a atacat în timpul nopții de sâmbătă spre duminică un sat din comuna Seytanga, parte a provinciei Seno, aflată într-o zonă de conflict în care sunt prezente forțele de luptă ale Al-Qaida și ISIS. Până la momentul actual, cel puțin 50 de persoane și-au pierdut viața în urma acestui atac, conform declarațiilor unui purtător de cuvânt al guvernului, Lionel Bilgo, însă numărul deceselor ar putea crește. Un număr mai mare al victimelor a fost speculat de către alte agenții de presă, având în vedere că un oficial al securității din Burkina Faso ar fi declarat că numărul acestora este peste 100 de persoane, iar o altă sursă locală a estimat că aproximativ 165 de persoane au fost ucise. Începând din 2015, conflictele din Burkina Faso au condus la moartea a cel puțin 2000 de vieți. 

 

Poliția ucraineană a deschis mai multe anchete penale pentru a investiga 12.000 de acte criminale, relatează Euronews. În timp ce războiul din Ucraina continuă să facă victime, anchetatorii ucraineni au semnalat descoperirea unei gropi comune în apropiere de orașul Bucha, în care au identificat cel puțin 7 noi persoane. Organele de poliție au declarat că până în prezent au fost deschise12.000 de dosare penale pentru a putea fi anchetate crimele împotriva ucrainenilor. Șeful poliției regionale din Kiev, Andriy Nebytov, a afirmat public că indiciile găsite pe trupurile victimelor indică faptul că acestea au fost supuse torturii. Acesta a adăugat că „mâinile legate la spate cu bandă adezivă au dus la concluzia că acești oameni au fost ținuți ostatici și torturați de către forțele rusești cu scopul de a obține informații de la aceștia. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat, de asemenea, că numărul complet de cadavre găsite în gropile comune este încă necunoscut. 

 

Alianța centristă a președintelui francez, Emmanuel Macron, a câștigat primul tur al alegerilor parlamentare, potrivit CNN. Alianța „Ensemble!” (Ensemble Citoyens!) a câștigat 25,75% din voturile populației conform bilanțului final publicat de către Ministerul de Interne, la mică distanță de coaliția de stânga, NUPES (Noua Uniune Populară, Ecologică și Socială), condusă de Jean-Luc Mélenchon, care s-a clasat pe locul al doilea cu 25.66% din voturi. Publicația franceză „Le monde” a declarat luni că, în urma propriei sale socoteli, blocul de stânga ar fi câștigat votul cetățenilor, în timp de alți politicieni cu aceeași orientare au afirmat că rezultatul oficial al alegerilor nu ar fi cel real, întrucât teritoriile franceze de peste hotare nu au fost incluse în bilanțul oficial al voturilor. În acest sens, ministrul francez Gabriel Attal a declarat public că „stânga va pune mereu sub semnul întrebării cifrele”, fiind „specialitatea” acestora. 

 

Statele Unite ale Americii au decis că vor menține presiunea exercitată asupra Coreei de Nord, până când conducerea de la Phenian va decide să își schimbe intențiile, informează Reuters. Această declarație a fost înaintată de către secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, în timp ce omologul său sud-coreean și-a început eforturile susținute pentru a cere Chinei să convingă Coreea de Nord să nu reia testele nucleare. Blinken a declarat, de asemenea, în urma unei întâlniri cu ministrul de externe sud-coreean, Park Jin, că SUA este în continuare deschisă dialogului diplomatic cu Nordul Coreei, în timp ce Phenianul a ignorat toate invitațiile la dialog venite din partea americanilor, continuând testările rachetelor și pregătirile pentru reluarea testelor nucleare, pentru prima dată după anul 2017. Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii a precizat că „Până când regimul de la Phenian nu decide să își schimbe planurile, vom continua să menținem această presiune”, făcând referire la sancțiunile pe plan internațional impuse de SUA asupra Coreei de Nord. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …