Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 11 și 12 iunie în lume – Autoritățile ruse de ocupare a teritoriilor au început să ofere pașapoarte cetățenilor rămași în Herson și Melitopol, China reconfirmă angajamentul de prevenire a independenței Taiwanului, Secretarul general al NATO a declarat că îngrijorările Turciei față de aderarea Suediei și Finlandei sunt legitime
Sursă foto: NEXTA

Au fost 11 și 12 iunie în lume – Autoritățile ruse de ocupare a teritoriilor au început să ofere pașapoarte cetățenilor rămași în Herson și Melitopol, China reconfirmă angajamentul de prevenire a independenței Taiwanului, Secretarul general al NATO a declarat că îngrijorările Turciei față de aderarea Suediei și Finlandei sunt legitime

Forțele ruse au distrus încă un pod ce făcea legătura dintre orașul Severodonețk și localitățile învecinate, îngreunând evacuarea civililor, conform autorităților locale ucrainene, relatat de Reuters. Guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk a declarat că rușii au pus stăpânire pe aproape trei sferturi din Severodonețk, dar adaugă faptul că uzina chimică nu a fost cucerită încă. Acest oraș a devenit epicentrul luptelor, cartiere întregi fiind complet distruse în încercarea invadatorilor de a prelua controlul complet asupra regiunii Donbas. Podul distrus făcea legătura între Severodonețk și Lisichansk, peste râul Doneț, și era unul dintre cele două culoare principale rămase pentru evacuări și ajutor umanitar.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că îngrijorările Turciei față de aderarea Suediei și Finlandei la alianța trans-atlantică sunt legitime, conform Reuters. Stoltenberg a declarat în cadrul în cadrul unei vizite în Finlanda că „acestea sunt preocupări legitime. Este vorba despre terorism, despre traficul de arme”. Cele două națiuni nordice au depus candidatura pentru aderarea la NATO în urma invaziei ruse din Ucraina. Secretarul general a subliniat importanța Turciei ca partener strategic în Marea Neagră și ca punct de legătură între Europa și Orientul Mijlociu.       „Trebuie să ne amintim și să înțelegem faptul că niciun stat membru al NATO nu a suferit mai multe atentate teroriste decât Turcia”, a mai adăugat Stoltenberg în cadrul întâlnirii sale cu președintele finlandez, Sauli Niinisto. Cu toate acestea, liderul NATO a confirmat faptul că summit-ul de la Madrid, de la finalul lunii iunie, nu este considerat a fi un „termen limită” pentru procesul de aderare al celor două state, încurajând în continuare extinderea alianței.

O grupare bipartizană din Congresul Statelor Unite ale Americii a confirmat crearea unui cadru legal pentru introducerea unor elemente de legislație cu privire la achiziționarea și utilizarea armelor de foc, raportează BBC. Una dintre măsurile propuse prin această inițiativă este introducerea unor controale ale antecedentelor pentru cumpărătorii cu vârste de sub de sub 21 de ani. Pentru ca acest proiect de lege să fie concretizat, zece senatori republicani și-au oferit susținerea. „Astăzi anunțăm a propunere de lege de bun simț, bipartizană, menită să protejeze copiii americii, să ne mențină școlile în siguranță și să reducă pericolul violenței de-a lungul țării”, au declarat membrii grupului din Congres. Președintele Biden a adăugat că această inițiativă este „un pas în direcția corectă, chiar dacă nu atinge ținta stabilită inițial” de către partidul Democrat și de către protestele de pe tot teritoriul SUA.

Autoritățile ruse de ocupare a teritoriilor au început să ofere pașapoarte cetățenilor rămași în Herson și Melitopol, informează BBC. Ucraina condamnă acest demers ca fiind o tentativă de „rusificare” a ucrainenilor, în timp ce agenția de știri Tass, de la Sankt Petersburg, confirmă faptul că 23 de pașapoarte le-au fost oferite localnicilor în cadrul unei ceremonii de sâmbătă. Guvernatorul rus din Herson a declarat că „toți tovarășii noștri hersoniți vor să primească un pașaport rusesc și, de asemenea, cetățenia rusă pe cât de repede posibil”. Liderii ucraineni denunță mișcarea ca fiind „o încălcare flagrantă” a integrității teritoriale a statului, adăugând că decretul președintelui Vladimir Putin nu oferă legitimitate acestor acțiuni și este „nul din punct de vedere legal”. Această politică a Kremlinului a fost folosită și în cazul anexării Crimeii, când a dus la crearea Republicii Populare a Donețului, acțiune ce a fost criticată pe scena internațională. Înalt Reprezentantul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat că pașapoarte ruse oferite în regiunile invadate ale Ucrainei nu vor fi recunoscute pe teritoriul UE și condamnă tentativele Moscovei de a introduce rubla în circulație pe aceste teritorii.

Ministrul apărării din China, Wei Fenghe, a confirmat angajamentul Beijingului față de restabilirea „integrității teritoriale”, adăugând că armata chineză va „lupta până la capăt” pentru a preveni independența Taiwanului, relatează Al Jazeera. De asemenea, Fenghe a răspuns declarațiilor secretarului general al statelor majore reunite de la Washington, Lloyd Austin, menționând că orice intervenție străină este „menită pierzaniei”. La momentul de față, cele două puteri globale se află într-un „război al declarațiilor” pe tema teritoriului autonom al Taiwanului. Fenghe a mai adăugat că „nimeni nu poate opri China din a-și reîntregi teritoriul”, catalogând situația cu Taiwanul drept un conflict intern.

Despre Cuciureanu Mircea Andrei

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …