Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 14 martie în lume – SUA a avertizat China cu privire la consecințele pe care le-ar putea suporta pentru ajutorul oferit Rusiei, Uniunea Europeană a elaborat un al patrulea pachet de sancțiuni îndreptate către statul rus, iar Franța a ridicat majoritatea restricțiilor epidemiologice
FOTO: Shutterstock

A fost 14 martie în lume – SUA a avertizat China cu privire la consecințele pe care le-ar putea suporta pentru ajutorul oferit Rusiei, Uniunea Europeană a elaborat un al patrulea pachet de sancțiuni îndreptate către statul rus, iar Franța a ridicat majoritatea restricțiilor epidemiologice

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Lara Popescu 

Oficialii Statelor Unite ale Americii au declarat că statul chinez va suporta consecințe severe dacă va ajuta Rusia să eludeze sancțiunile generate de invadarea Ucrainei, conform BBC. Oficialii americani au comunicat mai multor canale de știri că Rusia ar fi cerut Chinei să furnizeze asistență militară Kremlinului după ce statul și-a început invazia în Ucraina. Ministerul chinez de externe a acuzat SUA de răspândirea informațiilor false. Rusia a negat faptul că ar fi solicitat ajutor militar din partea Beijingului. Într-un interviu CNN, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că autoritățile americane „au comunicat într-o manieră directă Beijingului că vor exista consecințe pentru eforturile de eludare pe scară largă a sancțiunilor sau sprijinul acordat Rusiei în acest sens”.

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unui al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, conform Reuters. Sancțiunile urmează să includă o interdicție de import pentru oțelul și fierul rusesc, o interdicție de export pentru bunurile de lux, inclusiv pentru mașinile cu o valoare mai mare de 50.000 de euro, și o interdicție referitoare la investițiile în companiile petroliere și în sectorul energetic. În plus, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE urmărește suspendarea drepturilor de membru al Rusiei în principalele instituții multilaterale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Autoritățile franceze au relaxat și mai mult restricțiile COVID referitoare la portul măștilor chirurgicale și la necesitatea prezentării certificatului sanitar, informează Euronews. Franța a ridicat luni majoritatea restricțiilor împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2, în ciuda unei creșteri constante a cazurilor de infectare. Cetățenii nu mai sunt nevoiți să poarte măști în majoritatea spațiilor închise, în timp ce populației nevaccinate i se permite acum să intre în baruri, restaurante, teatre și alte locații. Pentru a intra în spitale și căminele de bătrâni, persoanele nevaccinate trebuie să furnizeze în continuare dovada unui test negativ recent sau a recuperării din boală. Măsurile au fost anunțate la începutul lunii de către guvernul francez, ca urmare a unei îmbunătățiri a situației din spitale și o scădere constantă a infecțiilor înregistrată în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, numărul de cazuri noi a început să crească din nou în ultimele zile, unii oameni de știință susținând că ar fi prea devreme pentru a ridica restricțiile.

Guvernul Rusiei a implementat o nouă lege prin care companiile străine de leasing pentru aeronave vor întâmpina dificultăți în încercarea de a reintra în posesia propriilor avioane, informează BBC. Drept urmare a sancțiunilor occidentale, președintele rus Vladimir Putin a implementat o nouă lege care va permite ca avioanele străine să fie înregistrate în Rusia „pentru a asigura funcționarea neîntreruptă a activităților din domeniul aviației civile.” Companiile aeriene rusești au 515 avioane închiriate din străinătate, în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari. Conform sancțiunilor occidentale, proprietarii străini au timp până la 28 martie pentru a își recupera aeronavele în leasing de la companiile rusești înainte ca sancțiunile să intre în vigoare.

Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a întâlnit cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pe fondul adâncirii crizei din Ucraina, conform Deutche Welle. Scholz a declarat că atât Turcia, cât și Germania, au sprijinit Ucraina cu arme și a mulțumit Ankarei pentru că a închis Bosforul – strâmtoare controlată de Turcia, care acționează ca un pasaj între Marea Mediterană și Marea Neagră – pentru navele de război. De asemenea, Scholz a adus în discuție ,,diferențele” dintre politica germană și cea turcă, care uneori pun sub presiune relațiile bilaterale, cum ar fi statul de drept sau drepturile omului. ,,Cred că am reușit să progresăm în acest sens și sper că vom găsi o soluție reciproc avantajoasă pentru aceste diferențe”, a declarat cancelarul german.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, și diplomatul chinez, Yang Jiechi, s-au întâlnit la Roma, în contextul în care există informații potrivit cărora Rusia încearcă să cumpere arme de la Beijing, conform Deutche Welle. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat: ,,Consilierul pentru securitate națională și delegația noastră au abordat în mod direct și foarte clar preocupările noastre cu privire la sprijinul acordat de RPC Rusiei în urma invaziei, precum și implicațiile pe care orice astfel de sprijin le-ar avea pentru relația RPC nu numai cu noi, ci și cu alți actori internaționali.”  Înaintea întâlnirii de la Roma, oficialii americani au declarat că Sullivan îi va sublinia lui Yang care sunt sancțiunile economice pe care China riscă să le suporte dacă va oferi Moscovei sprijin militar sau dacă va sfida sancțiunile occidentale privind importul de bunuri în Rusia. Consecințele ar putea include și retragerea accesului firmelor chinezești la echipamentele și software-urilor produse în SUA, necesare pentru fabricarea produselor lor, a declarat săptămâna trecută secretarul pentru comerț, Gina Raimondo.

Allianz (ALVG.DE) și Swiss Re (SRENH.S) au declarat luni că își reduc afacerile din Rusia, relatează Reuters. Deciziile survin în urma unor măsuri similare luate de alte companii europene importante, care oferă asigurări pentru proiecte mari, cum ar fi instalațiile energetice. Astfel, asigurătorul german și reasigurătorul elvețian se alătură băncilor Deutsche (DBKGn.DE), Goldman Sachs (GS.N) și JPMorgan Chase (JPM.N), care au părăsit Rusia în urma invaziei din 24 februarie a Ucrainei și drept consecință a sancțiunilor guvernamentale occidentale impuse ulterior.

Consiliul Uniunii Europene a convenit să prelungească până la 30 iunie 2023 certificatul COVID, urmând ca decizia să fie negociată cu Parlamentul European, conform Euractiv. Consiliul a propus prezentarea unui raport detaliat de către Comisie până la 1 februarie 2023, cu privire la necesitatea de a prelungi certificatul pe baza evoluției situației epidemiologice, după cum se menționează în comunicatul de presă al Consiliului. Acest raport ar putea fi urmat de alte propuneri legislative.

Primarul unui oraș din nordul Burkinei Faso a declarat că cel puțin opt oameni au fost omorâți de mai mulți luptători înarmați în timp ce își procurau apă potabilă, relateză Al Jazeera. Incidentul, care a avut loc luni dimineața, aduce totalul oamenilor uciși în ultimele trei zile la peste 30. Atacul de luni a avut loc în orașul Arbinda, în provincia Soum, care a suferit de-a lungul timpului mai multe raiduri mortale din partea mai multor grupuri armate care au legături cu al-Qaeda și ISIS. În ultimii ani, aceste grupări au încercat să obțină controlul asupra unei porțiuni de teren arid situat la intersecția statelor Burkina Faso, Mali și Niger. Primarul Boureima Werem a declarat că luptătorii grupărilor au vizat turnuri de apă și pompe în ultimele săptămâni, abordând o nouă tactică. Crimele au persistat în ciuda prezenței a mii de trupe străine, subminând încrederea oamenilor în guvernele alese în regiune.

Autoritățile americane au anunțat că sunt în căutarea un atacator mascat care vizează persoanele fără adăpost, atacându-le în timp ce dorm, conform BBC. Un criminal mascat a împușcat mai mulți oameni fără adăpost în timp ce aceștia dormeau pe străzile din New York și Washington DC, fiind înregistrate cinci atacuri în decursul a nouă zile. Poliția a declarat că „modus operandi” este același în fiecare caz, primarii celor două orașe temându-se că un „ucigaș cu sânge rece” se află în libertate. Departamentul poliției metropolitane din Washington DC a comunicat că trei astfel de crime au fost înregistrate în oraș, doar două dintre victime supraviețuind. În New York, criminalul a atacat două victime în aceeași noapte, împușcând fatal una dintre ele. Drept urmare, Poliția din DC oferă o recompensă de 25.000 de dolari pentru informații care pot contribui la arestarea atacatorului, în timp ce poliția din New York oferă o recompensă de 10.000 de dolari.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …