Home / A fost azi în lume / 2022 / 15.03- Evolutia conflictului din Ucraina- LIVE Update

15.03- Evolutia conflictului din Ucraina- LIVE Update

Material realizat de Maria Pițigoi

6:18

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că Occidentul trebuie să pună capăt „dependenței” de energia rusă.  Într-un interviu acordat publicației The Daily Telepraph, acesta a susținut că „dependența” de combustibil rusesc l-a „încurajat” pe președintele Vladimir Putin să bombardeze civili în timpul invaziei sale în Ucraina, profitând în același timp de pe urma creșterii prețurilor la petrol și gaze la nivel mondial. „Atâta timp cât Occidentul este dependent din punct de vedere economic de Putin, el va face tot posibilul pentru a exploata această dependență. Și de aceea această dependență trebuie să ia sfarsit.” a adăugat Johnson, a cărui administrație și-a anunțat deja planul de a renunța treptat la importul de petrol rusesc până la sfârșitul anului.

ora 8:00

Oficialii din China au respins acuzațiile reprezentantilor americani potrivit cărora Rusia ar fi căutat asistență militară în Ucraina. În plus, i-au acuzat că au răspândit dezinformare, riscând astfel escaladarea conflictului. „Prioritatea noatră este să îmbunătățim situaţia în loc să o înrăutățim şi să lucrăm pentru o soluţionare diplomatică, mai degrabă decât să escaladăm conflictul”, a declarat un reprezentant al ambasadei chineze din Londra.

11:28

Într-un discurs în direct adresat liderilor occidentali, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că „mașina de război” rusă îi va viza și pe ei dacă nu este oprită. Zelenski a mulțumit țărilor care „au luat o poziție morală” împotriva Rusiei în privința invaziei Ucrainei, și în special prim-ministrului britanic Boris Johnson „pentru conducerea sa”. „Putem opri Rusia. Putem opri uciderea oamenilor. Va fi mai ușor să o facem împreună, să oprim distrugerea democrației și să o oprim acum pe pământul nostru.”, a declarat președintele Zelenski.

12:34

Oficialii europeni  au convenit în mod oficial asupra unui al patrulea pachet de sancțiuni. Printre acestea se numără interdicția de a exporta produse finite din oțel și bunuri de lux cum ar fi pietre prețioase, haine și covoare, în valoare de peste 300 EUR și mașini în valoare de peste 50.000 EUR, precum si interzicerea noilor investiții în sectorul energetic rusesc. Există, de asemenea, o interdicție completă a tranzacțiilor cu nouă întreprinderi de stat rusești și o lista extinsă a persoanelor cărora li se impune înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie. „Pe măsură ce războiul președintelui Putin împotriva poporului ucrainean continuă, la fel continuă și hotărârea noastră de a sprijini Ucraina și de a paraliza finanțarea mașinilor de război ale Kremlinului”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borell.

 13:00

Viceprim-ministrul ucrainean, Iryna Vereșciuk, a declarat că țara se confruntă cu noi probleme în încercarea de a furniza ajutor umanitar orașului asediat Mariupol. Vereșciuk a adăugat că un convoi cu provizii pentru Mariupol a fost blocat la Berdyansk și a acuzat Rusia că a mințit în legătură cu îndeplinirea acordurilor pentru a ajuta civilii. Potrivit autorităților locale, aproximativ 2.000 de mașini au reușit să părăsească orașul, însă, conform declarațiilor lui Irynei Vereșciuk, mașinile private nu au fost suficiente pentru a evacua oamenii din Mariupol și ar trebui să li se permită și autobuzelor să transporte cetățeni. În prezent, cel puțin 200.000 de persoane au nevoie urgentă de evacuare din Mariupol, potrivit estimărilor oficiale ucrainene.

Despre Anca-Maria Barbu

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …