Home / A fost azi în lume / 2022 / 14.03- Evoluția conflictului din Ucraina- Live Updates

14.03- Evoluția conflictului din Ucraina- Live Updates

Ziua a început cu un mesaj video transmis la scurt timp după miezul nopții de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin care anunță intrarea în a 18-a zi a unui război ,,pentru viață, pentru Ucraina, pentru independență”. În cadrul intervenției sale, Zelenski a deplâns atacurile recurente ale armatei ruse asupra statului ucrainean, ce au avut loc ,,de la est la vest”, 30 de atacuri cu rachete înregistrându-se doar în regiunea Liov. 

Volodimir Zelenski a continuat adresa, amintind că anul trecut a avertizat liderii NATO că, în absența unor sancțiuni preventive adresate Rusiei, aceasta va începe un război, lucru demonstrat prin evenimentele actuale. Mai mult, Zelenski a argumentat că proiectul Nord Stream 2 a fost folosit drept o armă îndreptată împotriva Europei. 

De asemnea, șeful statului ucrainean a solicitat încă o data liderilor NATO să ,,închidă cerurile” Ucrainei, apreciind că, în caz contrar, va fi doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor lovi teritoriul NATO.

În finalul mesajului video, Zelenski a afirmat că se află în cursul negocierii cu state europene precum Bulgaria, Slovacia, Republica Cehă, România, Polonia și Marea Britanie, a căror susținere pentru statul și armata ucraineană este resimțită. Acesta a anunțat și că a discutat cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, despre perspectiva de aderare la UE a Ucrainei. 

În ceea ce privește negocierile cu Federația Rusă, Zelenski a afirmat că zilnic au loc videoconferințe între reprezentanții celor două delegații, iar scopul delegației ucrainene este de a obține o întâlnire directă între președintele ucrainean și omologul său rus, Vladimir Putin.

Astăzi are loc și cea de-a patra rundă de negocieri între delegațiile de la Moscova și Kiev, conform mai multor surse din presa internațională și declarației unuia dintre consilierii președintelui Zelenski, Mykhailo Podoliyak. 

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1503287133964054530

 

Conform ABC News, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, Jake Sullivan, va avea o întrevedere la Roma cu Yang Jiechi, un înalt diplomat chinez, după ce au apărut informații conform cărora Rusia a solicitat echipament militar din partea Chinei pentru războiul din Ucraina. 

Despre Anca-Maria Barbu

Vezi și

A fost 13 mai în lume – Cetățenii din Croația protestează după ce anumite spitale refuză să efectueze avortul, Consiliul de Securitate al ONU atrage atenția asupra represiunii talibane împotriva fetelor și femeilor, iar moartea jurnalistei Shireen Abu Akleh ar putea fi clasată drept crimă de război

Material realizat de Maria Pițigoi și Meda Dragomir Mii de croați au participat la o …