Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 14 februarie în lume – Uniunea Europeană a anunțat ca va propune sancționarea firmelor din China care livrează echipament militar către Rusia, iar Ministrul Apărării din Indonezia a revendicat poziția de președinte în urma alegerilor prezidențiale
Sursă foto: Twitter

A fost 14 februarie în lume – Uniunea Europeană a anunțat ca va propune sancționarea firmelor din China care livrează echipament militar către Rusia, iar Ministrul Apărării din Indonezia a revendicat poziția de președinte în urma alegerilor prezidențiale

Material realizat de Diana Dumitrescu

Oficialii ucraineni au declarat că au reușit să doboare o navă de război rusească din Marea Neagră, relatează Reuters. Ucraina a reușit să doboare o navă de război care se îndrepta spre coasta Crimeei, teritoriu ocupat de către ruși, în cadrul unui atac cu drone navale care au reușit să lovească ambarcațiunea. Kremlinul a refuzat să ofere comentarii legate de incident, în contextul în care cu câteva ore înainte anunțase faptul că armata a reușit să doboare șase drone ucrainene. Anunțul despre reușita atacului a fost făcut de către oficialii de la Kiev printr-o postare pe Telegram: „Forțele armate ucrainene, alături de Serviciul de Informații al Ministerului Apărării, au distrus nava de debarcare Tsezar Kunikov. Aceasta se afla în apele teritoriale ale Ucrainei, în apropierea regiunii Alupka în momentul atacului”. Orașul Alupka se află în sudul Crimeei, pe care rușii l-au anexat în anul 2014. De asemenea, oficialii ucraineni au declarat că nava de război era încărcată în momentul scufundării și, înainte de atac, a petrecut 10 zile într-un port de încărcare folosit de armata rusească. Noile drone navale au fost vitale Ucrainei pentru a acoperi diferența dintre aceasta și Rusia, care are o flotă marină puternică. 

Uniunea Europeană a anunțat ca va propune sancționarea firmelor din China care livrează echipament militar către Rusia, conform The Guardian. Uniunea Europeană propune sancționarea companiilor de pe teritoriul Chinei care livrează echipament militar în speranța că va putea opri Rusia din a transporta astfel de obiecte prin țările de lumea a treia către propriile sale fabrici. Sunt menționate trei companii din China, patru din Hong Kong și una din India în documentul de 91 de pagini care conține companiile care urmează să fie sancționate. Reprezentanții Marii Britanii și ai Statelor Unite ale Americii se vor întâlni la Bruxelles miercuri pentru a discuta aceasta problemă. Serviciul diplomatic al UE a propus adăugarea altor 20 de firme din China, Turcia și India, dar și alte 2 companii rusești acuzate că au transportat arme din Coreea de Nord până în Dunai, un port din estul Vladivostokului. UE a mai aplicat astfel de sancțiuni care au afectat mai mult de 600 de companii din țări precum Hong Kong, Armenia, Emiratele Arabe Unite și Uzbekistan. 

Ministrul Apărării din Indonezia a revendicat poziția de președinte în urma alegerilor prezidențiale, informează AP News. Ministrul Apărării, Prabowo Subianto, un fost general care a fost acuzat în trecut de crime împotriva umanității, susține că a câștigat alegerile prezidențiale în baza unor sondaje neoficiale. Candidatul de 72 de ani și-a anunțat victoria în fața a mii de spectatori de pe un stadion din Jakarta, în urma unei „numărători rapide” și neoficiale, fiind „o victorie a tuturor indonezienilor”. Nu a existat nicio declarație din partea oficialilor care se ocupă de procesul electoral și nici din partea opoziției. Subianto a fost general în armată în timpul dictaturii Suharto. Acesta a fost un comandant al forțelor speciale într-un departament care se ocupa de torturi și dispariții. Numărătoarea rapidă se bazează pe rezultatele anumitor secții de votare de pe întreg teritoriul Indoneziei. De cele mai multe ori, rezultatele indicate de aceste numărători corespund rezultatului final, care va fi disponibil peste o lună. 

Oficialii din Iran au declarat că a fost vorba de un “sabotaj” în cazul exploziilor conductelor de gaze, relatează Deutsche Welle. Două explozii au lovit conducta principală de gaz din Iran, iar Guvernul a numit acest incident o „acțiune teroristă”. Ministrul Petrolului din Iran, Javad Owji, a susținut în cadrul unei declarații televizate că a fost vorba de un „sabotaj”, însă nu a fost indicat niciun suspect. În declarația sa, acesta a menționat: „Acțiunea teroristă de sabotaj a avut loc la ora 1 dimineața, ora locală, în ziua de miercuri, asupra conductelor rețelei naționale de transmitere a gazului în două regiuni ale țării”. Acesta a mai adăugat că doar satele din preajma conductei avariate au suferit de pe urma lipsei de gaz și ca problema va fi remediată în cursul zilei de azi. Conform Companiei Naționale de Gaze din Iran, sabotorii au atacat conductele din orașele din Borujen, în sud-vestul provinciilor Chaharmahal, Bakhtiari și Safashahr. Nicio grupare nu și-a asumat responsabilitatea pentru acest incident. 

Israelul a lansat un atac “extins” în Liban în urma atacului asupra bazei militare a grupării Hezbollah, informează BBC. Patru persoane au fost ucise în urma unui atac aerian al Israelului asupra Libanului, victimele fiind o femeie, doi copii, și un soldat al forțelor Hezbollah. Forțele armate ale Israelului au declarat că au atacat infrastructura Hezbollah ca răspuns la atacurile grupării libaneze asupra bazei militare israeliene din Safed care s-a soldat cu moartea unui militar. Luptătorii Hezbollah au participat la schimburi de focuri de armă cu forțele israeliene aproape în fiecare zi în zona de graniță încă de la începutul războiului dintre Israel și Palestina. Aceste confruntări au stârnit îngrijorarea legată de debutul unui conflict regional mai amplu. Liderul grupării Hezbollah, Hassan Nasrallah a avertizat că demararea unui război asupra sa se va încheia cu „milioane de evacuări” din nordul Israelului. De asemenea, acesta a jurat că Hezbollah va înceta focul doar când „agresiunile vor înceta și va exista o încetare a focului în Gaza”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 aprilie în lume – Parlamentarii britanici au aprobat legea controversată care prevede deportarea imigranților ilegali în Rwanda, Judecătorii unei instanțe din Moscova au respins recursul jurnalistului american, Evan Gershkovich, Oficialii orașului american Baltimore i-au dat în judecată pe operatorul și proprietarul vasului cargo Dali

Material realizat de Mihai-Marco Percă   Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunțat …