Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 17 și 18 februarie în lume – Oficialii Kremlinului au fost acuzați de mușamalizare în privința morții lui Alexei Navalnîi, Oficialii Israelului au anunțat determinarea pentru finalizarea misiunii din Gaza, Oficialii Guvernului Ungariei au refuzat să se întâlnească cu o delegație senatorială a Statelor Unite
Sursa foto: The Guardian

Au fost 17 și 18 februarie în lume – Oficialii Kremlinului au fost acuzați de mușamalizare în privința morții lui Alexei Navalnîi, Oficialii Israelului au anunțat determinarea pentru finalizarea misiunii din Gaza, Oficialii Guvernului Ungariei au refuzat să se întâlnească cu o delegație senatorială a Statelor Unite

Material realizat de Alexandra Filip

 

Conferința de Securitate de la München a dezvăluit pesimismul privind perspectivele Ucrainei, relatează Politico. Perspectivele înrăutățite ale Ucrainei pe câmpul de luptă și întrebările privind angajamentul Statele Unite ale Americii față de liderii Kievului au dominat evenimentul anual. Pesimismul a fost amplificat de vestea morții disidentului rus, Alexei Navalnîi, ce a lovit chiar în prima zi a evenimentului, când liderii soseau la întâlnire. Mulți politicieni și oficiali au folosit momentul pentru a sublinia ideea conform căreia Ucraina ar pierde războiul fără cele 60 de miliarde de dolari, ce ar constitui ajutor militar american. În prezent, decizia așteaptă un vot în Camera Reprezentanților. Conferința survine într-un moment în care încrederea în capacitatea președintelui Joe Biden de a livra pentru Ucraina este deosebit de scăzută și în timp ce fostul președinte Donald Trump, liderul republican, lucrează pentru a diminua ajutorul. Planul, în prezent, așa cum a fost detaliat în cadrul interviurilor, este de a împiedica pur și simplu armata ucraineană să se prăbușească. Mulți lideri au evitat întrebarea referitoare la cum ar arăta o victorie ucraineană sau când s-ar putea întâmpla aceasta. „Nu cunosc nicio altă modalitate pentru ca, pe termen scurt, ucrainenii să obțină armele, muniția și instrumentele de care au nevoie, altfel decât prin intermediul Statelor Unite,” a afirmat Sen. Mark Warner, președintele Comitetului Senatului pentru Informații. Înainte ca președintele Zelenski să schimbe conducerea de la vârful armatei statului său, generalii insistau ca acesta să mobilizeze încă 500.000 de trupe, pentru a ține pasul cu forțele militare ruse.

Oficialii Kremlinului au fost acuzați de mușamalizare în privința morții lui Alexei Navalnîi, relatează The Guardian. Aliații lui Alexei Navalnîi au acuzat oficialii Kremlinului de „acoperirea urmelor”, deoarece, după moartea în detenție a liderului opoziției, incertitudinea a continuat să învăluie locul în care se află corpul său și ce ar putea dezvălui acesta despre modul în care a murit. Mama lui Navalnîi, Liudmila Navalnaia, și avocatul acesteia au călătorit la colonia penală „Lupul Polar” IK-3, din nordul arctic al Rusiei, unde Navalnîi fusese închis, pentru a recupera cadavrul, însă au primit informații contradictorii de la diverse instituții despre locația acestuia. Acest lucru a avut loc în timp ce peste 350 de persoane au fost reținute în Rusia pentru participarea la manifestațiile de comemorare a opozantului. Pe măsură ce revolta față de moartea lui Navalnîi a continuat să crească, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate a declarat că văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, va lua cuvântul în fața celor 27 de miniștri de externe ai blocului luni. Liderii occidentali au declarat că îi consideră pe liderii Kremlinului responsabili pentru moartea politicianului. „Ne plimbă în cercuri și își acoperă urmele,” a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîș. Ivan Jdanov, ce conduce fundația ce luptă împotriva corupției, a lui Navalnîi, a afirmat că avocatul și mama lui Navalnîi au fost, de asemenea, informați că motivul decesului a fost „sindromul morții subite”, termen vag pentru o serie de condiții cardiace care cauzează stop cardiac subit și moarte. Pe parcursul weekendului, ambasadorii Regatului Unit și ai SUA, împreună cu mulți dintre omologii lor europeni, l-au onorat pe Navalnîi cu flori.

Oficialii Israelului au anunțat determinarea pentru finalizarea misiunii din Gaza, subliniind avertismentul unui membru al Cabinetului de Război cu privire la un posibil termen limită pentru acțiuni în Rafah, relatează AP News. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a ignorat cererile intense privind armistițiul, iar un membru al Cabinetului său de Război a amenințat că va invada orașul sudic Rafah, dacă ostaticii israelieni rămași nu vor fi eliberați până la începutul lunii sfinte musulmane a Ramadanului. Generalul Benny Gantz, membru al Cabinetului de Război al lui Netanyahu format din trei membri, reprezintă o voce influentă, însă nu are de spus cuvântul final cu privire la ce va urma. „Dacă până la Ramadan ostaticii noștri nu sunt acasă, luptele vor continua către zona Rafah,” a declarat Gantz în cadrul unei conferințe a liderilor evrei americani. Ramadanul, așteptat să înceapă pe 10 martie, este din punct de vedere istoric, o perioadă tensionată în regiune. Netanyahu a numit „delirante” cererile grupării Hamas. Oficialii Statelor Unite, principalii aliați ai Israelului, au declarat că încă speră să medieze un acord pentru un armistițiu și eliberarea ostaticilor. Liderii SUA au afirmat, totodată, că vor respinge o altă rezoluție a Organizației Națiunilor Unite, ce solicită încetarea focului, cu ambasadorul său la ONU avertizând împotriva măsurilor care ar putea pune în pericol „oportunitatea pentru o soluționare durabilă a ostilităților”. Cabinetul lui Netanyahu a adoptat o declarație ce precizează faptul că oficialii Israelului „resping categoric edictele internaționale privind un aranjament permanent cu palestinienii” și se opun oricărei recunoașteri unilaterale a unui stat palestinian. Comunitatea internațională sprijină în mod covârșitor un stat palestinian independent ca parte a unui viitor acord de pace.

Forțele armate ale Federației Ruse au revendicat controlul complet asupra orașului Avdiivka, relatează Al Jazeera. Acesta reprezintă cel mai mare câștig obținut de armata rusă, de la capturarea orașului Bakhmut, ce a avut loc în mai 2023. Oficialii Rusiei au afirmat că au obținut controlul complet asupra orașului ucrainean Avdiivka, după ce forțele Ucrainei s-au retras, adăugând că unele trupe ucrainene s-au baricadat într-o fabrică construită în perioada sovietică. Ministerul Apărării din Rusia a declarat că trupele sale au avansat 8,6 km în acea parte a frontului de 1.000 km și că trupele rusești avansează după o luptă urbană mortală, ce a lăsat orașul aproape pe deplin fără populație. „Șeful statului a felicitat soldații ruși pentru acest succes, o victorie importantă,” au declarat oficialii Kremlinului într-un comunicat pe site-ul său. Oficialii Ucrainei au declarat că și-au retras soldații, pentru a salva trupele din a fi înconjurate după luni de lupte. Liderii Moscovei au încercat să epuizeze forțele ucrainene chiar în timp ce oficialii Kievului se gândesc la o nouă mobilizare majoră, iar Zelenski numește un nou comandant pentru a conduce războiul. „Se iau măsuri pentru a curăța complet orașul de militanți și pentru a bloca unitățile ucrainene, ce au părăsit orașul și sunt baricadate la Fabrica de Produse Chimice Avdiivka,” a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Rusiei, Igor Konashenkov. Orașul Avdiivka a suferit un deceniu de conflict. Controlul asupra orașului a constituit cheia eforturilor Moscovei de a asigura controlul complet asupra regiunii industriale Donbas. Pierderea orașului Avdiivka reprezintă o lovitură semnificativă pentru oficialii Ucrainei, ce se confruntă cu provocări privind respingerea forțelor rusești.

Oficialii Guvernului Ungariei au refuzat să se întâlnească cu  o delegație senatorială a Statelor Unite, ce caută aprobare pentru aderarea Suediei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, relatează AP News. O delegație de senatori americani a făcut o vizită oficială în capitala Ungariei și a solicitat guvernului lui Viktor Orban să aprobe imediat cererea Suediei de a adera la NATO. Ungaria este singura dintre cele 31 de state membre NATO ce nu a ratificat oferta Suediei. Guvernul ungar se confruntă cu presiuni pentru a acționa după o amânare de peste 18 luni, întrucât admiterea unui stat în alianța militară necesită aprobare unanimă. Senatorii au anunțat că vor depune o rezoluție comună în Congres, condamnând presupusa regresie democratică în Ungaria și îndemnând guvernul prim-ministrului Viktor Orbán să ridice blocada asupra integrării transatlantice a Suediei. „Prin aderare, Ungaria și prim-ministrul dumneavoastră vor face un mare serviciu națiunilor iubitoare de libertate din întreaga lume,” a spus Sen. Thom Tillis, un republican din Carolina de Nord, în timpul unei conferințe de presă, ce a avut loc la Ambasada SUA din Budapesta. Sen. Chris Murphy a declarat că refuzul guvernului lui Orbán este „ciudat și îngrijorător”, însă responsabilitatea se află pe umerii liderului. La începutul acestei luni, senatorul american Ben Cardin a ridicat problema impunerii unor sancțiuni pentru Ungaria, din cauza acestui comportament și l-a numit pe Orbán „cel mai puțin serios membru al NATO.” Rezoluția senatorilor a criticat relațiile din ce în ce mai apropiate ale lui Orbán cu Rusia și China și menționează că, în timp ce Ungaria și-a deschis ușile pentru refugiații ucraineni ce fug de invazia Moscovei, a „rezistat sancțiunilor Uniunii Europene în ceea ce privește Federația Rusă.”

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 2 decembrie în lume – Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a declarat că georgienii au căzut victime minciunilor opoziției și a respins revendicările pentru noi alegeri, Zeci de persoane au decedat în urma unei busculade la un meci de fotbal din Nzérékoré, Guineea, Oficialii Ministerului de Externe al Chinei au acuzat Lituania că subminează suveranitatea sa și au avertizat cu privire la posibile contramăsuri

Material realizat de Nicoleta Dumitru    Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a declarat că georgienii au …