Home / Politica si... / Afaceri / Egiptul încearcă cu disperare să revitalizeze industria turismului

Egiptul încearcă cu disperare să revitalizeze industria turismului

Egypt's Medinet Habu temple in Luxor

Industria turismului din Egipt încearcă cu disperare să se revitalizeze, după ce gradul de ocupare a majorităţii hotelurilor a scăzut prograsiv în ultimii trei ani, până la 0-1%, iar economia statului care se baza într-o pondere substanţială pe turism, a suferit un regres major, relatează The Guardian.

Protestele izbucnite în 2010 şi criza socială şi politică ce încă nu şi-a găsit finalul a provocat colapsul industriei turistice, în condiţiile în care în 2013 Egiptul a fost vizitat de un număr cu 5 milioane de turişti mai mic decât în 2010.

Comparând miile de turiști care aglomerau străzile faimoaselor destinații turistice precum Valea Regilor cu grupurile de numai câteva persoane care sunt văzute rareori străbătând aceste locuri, se poate realiza cu adevărat ce impact au avut cei trei ani de tulburări.

În 2011 și 2012, turiști au început să evite Egiptul pe măsură ce neliniștea creștea iar teama de a fi prins la mijloc în luptele de stradă punea stăpânire pe vizitatori. O altă lovitură pentru turismul din Egipt a fost dată între iulie și noiembrie 2013, când guvernele țarilor occidentale au lansat avertismente împotriva călătoriilor spre Egipt, fapt care a provocat reducerea numărului de turiști la aproape 0%, ca grad de ocupare a hotelurilor.

Cu toate astea, muncitorii în industria turismului declară că temerile vizitatorilor sunt nefondate și că majoritatea zonelor sunt perfect sigure pentru străini. Deși unii ar fi putut aduce argumente că evenimente precum cele din 1997 când zeci de turiști au fost uciși, lucrătorii egipteni din turism spun că activiștii din ziua de azi nu au nici o intenție de a-i răni pe vizitatori.

Deși a existat un caz în care un fost membru al parlamentului egiptean a amenințat cu uciderea americanilor pe stradă, ministrul egiptean al turismului Hicham Zaazou, a negat incidentul şi a insistat că a fost vorba doar de amenințări centrate spre guvernele țărilor din vest care erau suspectate că ar fi susținut fostul regim. De asemenea, Zaazou a declarat că egiptenii îi așteaptă cu brațele deschise pe turiști.

De curând au fost date în folosinţă o serie de hoteluri, complexuri acvatice şi turistice pe malul Marii Roșii în care guvernul a investit peste 700 de milioane de euro în speranța de a atrage turiștii. De asemenea, miliardarul Samih Sawiris a construit două noi hoteluri pentru a-și arăta sprijinul față de un guvern care încearcă să dovedească turiștilor că nu au motiv să evite o țară atât de frumoasă.

Deși în ultima perioadă turiștii par să revină cât de cât în țară iar hotelurile ajung să fie ocupate în procent de 10-20%, o cifră incredibil de mică în comparație cu 80% în 2010, experții spun că va dura o bună perioadă până când lucrurile vor reveni la normal. Motivul principal este durata crizei: dacă după evenimentele din 1997 a fost nevoie de un singur an pentru a atinge din nou cote acceptabile, în prezent conflictul durează deja de 3 ani, fapt ce a slăbit mult încrederea turiștilor.

Există totuși și vești bune din partea turiștilor care s-au aventurat și au vizitat țara în ultimele câteva luni. Aceștia spun că tensiunile sunt foarte centrate pe o serie de zone reduse și, atât timp cât acele locuri sunt evitate, riscul este aproape 0. Un alt avantaj pentru această perioadă este unul mai puţin obişnuit pentru o ţară cu preponderenţă turistică: lipsa aglomeraţiei le dă prilejul celor care au curajul să viziteze în prezent Egiptul să aibă posibilitatea de a vizita ceea ce-şi doresc fără a pierde timpul la cozi, fără gălăgie sau aglomeraţie.

Despre Adrian Florin Bojedariu

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *