Material realizat de Diana Dumitrescu și Anastasia Tăbăcaru
Discuțiile legate de un armistițiu în Gaza au fost amânate în urma atacurilor israeliene din Rafah, relatează Al Jazeera. Oficialii din Qatar, care se ocupă cu medierea discuțiilor legate de un armistițiu între forțele palestiniene și cele israeliene, au declarat că negocierile au fost suspendate în urma ofensivei demarate în Rafah. Prim-ministrul Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani a declarat pentru Forul Economic din Qatar că “În mod special în ultimele câteva săptămâni, am observat o avansare, însă, din păcate, lucrurile nu au mers în direcția corectă și în acest moment ne aflăm într-o stare de aproape impas”. Forțele israeliene au avansat în estul regiunii Rafah, pătrunzând în cartierele al-Jnaina, as Salam și Brazil într-o încercare de a consolida ofensiva împotriva Hamas. Armata israeliană a avertizat populația palestiniană să evacueze orașul Rafah și a luat decizia de a ataca acest oraș, în ciuda avertismentelor Statelor Unite ale Americii de a nu pătrunde în această regiune unde se regăsește o comunitate mare de palestinieni. Israelul continuă să opereze și în orașul Jabalia, acolo unde se află o tabără de refugiați și în jurul nordului Gazei.
Autoritățile din Noua Caledonie au anunțat că toate zborurile se vor anula și se va instala o interdicție de circulație în urma revoltelor din capitala țării, informează Deutsche Welle. Guvernul din Noua Caledonie a apelat la “calm și rațiune” în urma impunerii mai multor interdicții cauzate de protestele și revoltele din capitala statului, Noumea. Autoritățile au mobilizat forțele de securitate și au impus o interdicție de circulație valabilă pentru 12 ore. De asemenea, aeroportul din Noumea a fost închis și toate zborurile comerciale au fost anulate. Înalta Comisie a Noii Caledonii a mai impus și o interdicție asupra adunărilor publice și a vânzării de alcool, iar școlile și universitățile au fost închise. Șeful comisiei, Louis Le Franc, a declarat că au fost raportate 36 de arestări și numeroase persoane rănite printre forțele de apărare, însă nu au existat persoane civile rănite grav în cadrul agresiunilor. Protestele au fost declanșate în urma propunerii guvernului de a modifica legea electorală, permițând minorităților și imigranților francezi să voteze în cadrul alegerilor. Susținătorii mișcării de independență sunt îngrijorați că permiterea participării la procesul electoral al migranților ar putea diminua puterea de vot a comunității indigene locale, Kanak.
Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a solicitat creșterea sprijinului aerian în timpul vizitei secretarului de stat american, Antony Blinken, la Kiev, conform The Guardian. Secretarul de Stat al S.U.A. a vizitat Ucraina în contextul ofensivelor din ce în ce mai intense ale Rusiei. Vizita acestuia a fost neanunțată și acesta s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy. Blinken a declarat că “Știm că acestea sunt momente dificile. Dar știm și că în următoarea perioadă ajutoarele sunt pe drum, o parte au ajuns deja, o parte vor ajunge în curând”. Zelenski a răspuns mulțumind pentru ajutorul din partea Washingtonului, adăugând că Ucraina are nevoie disperată de două sisteme de apărare aeriană cu scopul de a proteja orașul Harkov care a fost ținta atacurilor repetate din partea Rusiei în ultimele săptămâni. Acesta a recunoscut că rezervele destinate apărării aeriene sunt “cel mai mare deficit al nostru”, având în vedere că Rusia a lansat mai multe ofensive aeriene care au afectat mai multe orașe din Rusia.
Reprezentanții administrației Biden au anunțat că vor trimite un ajutor militar cu o valoare de un miliard de dolari către Israel, informează AP News. Administrația Biden a informat mai mulți congresmeni că vor trimite mai mult de 1 miliard de dolari în arme și muniție către Israel, însă fără a specifica momentul în care se va întâmpla acest lucru. Este prima discuție legată de o livrare de arme, după ce o altă livrare a fost amânată luna aceasta în contextul nemulțumirii Washingtonului legată de atacurile din Rafah. Pachetul anunțat va conține muniție de tanc în valoare de 700 de milioane de dolari, vehicule de luptă în valoare de 500 de milioane de dolari și muniție de mortar în valoare de 50 de milioane de dolari, conform ajutoarelor congresionale. De asemenea, aceste ajutoare nu fac parte din livrarea amânată.
Lawrence Wong va fi instituit în funcția de Prim-Ministru al statului Singapore, relatează AP News. Șeful Camerei Deputaților, Lawrence Wong, va fi instituit în funcția de Prim-Ministru în cadrul planului de succesiune politică alcătuit cu scopul de a asigura continuitatea și stabilitatea în statul asiatică. Wong este un economist susținut de Statele Unite ale Americii și acesta îl va înlocui pe Lee Hsien Loong care a ocupat această funcție timp de 20 de ani. Încheierea mandatului lui Loong marchează, de asemenea, încheierea unei dinastii familiale condusă de către tatăl fostului prim-ministru, Lee Kuan Lew, care a fost primul lider al statului Singapore și cel care a contribuit la creșterea economică a acestui stat. Wong nu a fost prima variantă pentru această funcție, însă acesta a fost ales de către Partidul Popular al Acțiunii în anul 2022, în urma retragerii succesorului inițial. Odată nominalizat pentru funcția de prim-ministru, Wong a declarat că “Voi încerca să fiu un lider puternic, bun și decis. Și voi da tot ce pot pentru a construi un Singapore unde toată lumea își poate atinge potențialul maxim.”
Mai multe proteste au avut loc în Georgia, ca răspuns la adoptarea de către Parlament a legii privind agenții străini, relatează Al Jazeera. Mii de persoane au ieșit în stradă pentru a-și arăta opoziția cu privire la noul proiect de lege adoptat de către membrii parlamentului georgian. Proiectul de lege ”agenții străini” constă în faptul că organizațiile care primesc cel puțin 20% din finanțarea lor din străinătate sunt obligate să se înregistreze ca agenți străini. Liderii Uniunii Europene (UE) de la Bruxelles au declarat că adoptarea acestui proiect de lege ar putea dăuna acțiunii țării de a adera la UE. Votul în urma căruia s-a aprobat proiectul de lege controversat s-a încheiat cu o majoritate de 84 de voturi și 30 de opozanți. Mai mult, în cadrul protestelor, au existat și confruntări între polițiști și protestatari, oficialii poliției spunând că vor folosi gaze lacrimogene în cazul în care protestatarii depășesc perimetrul alocat acestor manifestări. Proiectul de lege îi revine acum președintelui Salome Zourabichvili, care a declarat că va respinge proiectul, dar decizia ei poate fi anulată printr-un alt vot în Parlament. Protestatarii au spus că vor continua manifestările până ce se vor lua măsuri.
Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, trebuie să plătească despăgubiri pentru distrugerile produse în Ucraina, informează BBC News. În cadrul vizitei sale la Kiev, secretarul de stat al SUA a ținut un discurs la Universitatea Politehnică din respectivul oraș în care a informat conducerea Rusiei cu privire la despăgubirea și reconstruirea dezastrelor produse în timpul războiului cu Ucraina. Mai mult, Antony Blinken a spus că autoritățile de la Washington au puterea de a ajunge în posesia bunurilor rusești înghețate în SUA și de a le folosi în scopul refacerii Ucrainei. În cadrul discursului său, Blinken a spus că grupul G7- Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Japonia, Canada și SUA, poate debloca miliarde de dolari, în cazul în care își doresc să demonstreze conducerii rusești că timpul nu le este favorabil. Sosirea lui Blinken la Kiev a venit la un moment critic, când o nouă ofensivă rusă în colaborare cu Coreea de Nord, Iran și China este în plină desfășurare. Blinken a asigurat ucrainienii că nu sunt singuri în această luptă împotriva Federației Ruse.
Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a crescut tarifele pentru diferite bunuri fabricate în China, conform BBC News. Oficialii de la Casa Albă au decis să mărească prețurilor mai multor bunuri fabricate în China, precum mașinile electrice, panourile solare, oțel, ca răspuns la politicile neloiale și pentru a proteja locurile de muncă din SUA. Importarea mașinilor electrice din China include o taxă de frontieră ridicată de la 25% la 100%, importarea celulelor solare a crescut de la 25% la 50%,iar tarifele pentru anumite produse din oțel și aluminiu se vor tripla la 25% de la 75%, fapt ce înseamnă că importurile sunt estimate la 18 miliarde de dolari. Președintele Biden a promis că nu va lăsa China să dicteze piața vânzării vehiculelor electrice și a altor bunuri cheie, inclusiv baterii, cipuri de computer și consumabile de bază. Oficialii Chinei au criticat deja planurile actualei conduceri a SUA, fiind semnalate în prealabil. Analiștii consideră că aceste schimbări sunt în mare parte simbolice și menite să aducă voturi într-un an electoral dificil.
Un grup de creatori de conținut de pe TikTok a depus marți o plângere la o instanță federală din SUA pentru a bloca o lege semnată de președintele Joe Biden care ar forța vânzarea aplicației sau interzicerea acesteia, prezintă Reuters.Un grup de creatori de conținut ai Tik Tok-ului a declarat că au inițiat un proces în instanța federală din SUA, pentru a bloca o lege semnată de președintele Joe Biden prin care se atestă interzicerea folosirii aplicației cu peste 170 de milioane de utilizatori americani. Mai mult, autoritățile americane au argumentat decizia lor prin susținerea efectului dăunător al Tik Tok-ului asupra vieților cetățenilor americani. Procesul, care urmărește măsuri de ordonanță, arată că legea amenință libertatea de exprimare a americanilor. Această încercare de interzicerii a acestei aplicații de socializare nu este prima de la nivelul Americii, în 2020, sub conducerea lui Donald Trump, creatorii de conținut s-au confruntat cu aceeași problemă, pe care au rezolvat-o ulterior printr-un proces la nivel statal. Oficialii de la Casa Albă nu au oferit nicio declarație cu privire la acțiunile luate de către utilizatorii Tik Tok.
Un proiect de artă colaborativ între orașele Dublin și New York a fost întrerupt din cauza comportamentul inadecvat a unor participanți, relatează BBC News. Cetățenii din orașele Dublin și New York au creat un proiect colaborativ de artă care constă în transmisiunea în direct din ambele orașe a unor videoclipuri. Membrii Consiliului municipal din Dublin și ai asociației Flatiron Nomad din New York au declarat că au fost nevoiți să oprească alimentarea cu energie a ecranelor de dimensiuni considerabile din orașele participante din cauza unui lung șir de videoclipuri conținând cuvinte obscene, expuneri indecente și imagini ale atacurilor de pe 11 septembrie către spectatorii din New York. Liderii parteneriatului Flatiron Nomad au declarat că suspecții pentru comportamentul inadecvat fac parte dintr-o minoritate. Mai mult, organizatorii evenimentului și-au propus inițial să continue difuzarea materialelor până în toamna anului curent.