Home / A fost azi în lume / Au fost 31 decembrie, 1 și 2 ianuarie în lume – Președintele Chinei a declarat în cadrul discursului de Anul Nou că reunificarea țării sale cu Taiwanul este „inevitabilă“, Un înalt oficial al grupării Hamas a fost ucis într-o suburbie a Beirutului iar Félix Tshisekedi a fost declarat câștigătorul alegerilor din Republica Democrată Congo
Sursa foto: Pedro Pardo/AFP via Getty Images

Au fost 31 decembrie, 1 și 2 ianuarie în lume – Președintele Chinei a declarat în cadrul discursului de Anul Nou că reunificarea țării sale cu Taiwanul este „inevitabilă“, Un înalt oficial al grupării Hamas a fost ucis într-o suburbie a Beirutului iar Félix Tshisekedi a fost declarat câștigătorul alegerilor din Republica Democrată Congo

Material realizat de Mihai-Marco Perca și Filip Alexandra.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat în cadrul discursului de Anul Nou că reunificarea țării sale cu Taiwanul este „inevitabilă“, conform Politico. Situația din Taiwan este consecința Războiului Civil Chinez, încheiat în 1949 cu victoria comuniștilor pe continent. Forțele naționaliste s-au retras pe teritoriul insulei, care se autoguvernează de atunci. Autoritățile de la Beijing și-au intensificat din ce în ce mai mult retorica în jurul Taiwanului și nu au exclus folosirea forței pentru a redobândi acest teritoriu, organizând o serie de exerciții militare în jurul  insulei în ultimele luni. Totodată, Statele Unite ale Americii au aprobat un ajutor militar de 300 de milioane de dolari pentru Taiwan la începutul acestei luni, Washingtonul fiind obligat legal să furnizeze insulei armele de care are nevoie pentru a se apăra. Discursul președintelui Xi Jinping a fost rostit cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din Taiwan, care vor avea loc pe 13 ianuarie.

 

Regina Margareta a II-a a Danemarcei a anunțat, în cadrul discursului de Anul Nou, că va abdica pe 14 ianuarie, potrivit Euronews. Data abdicării suveranei de 83 de ani va coincide cu cea a urcării sale pe tron. Regina Margareta a II-a a devenit șefa statului danez în 1972, atunci când i-a succedat tatălui ei, regele Frederik al IX-lea. După abdicarea sa, tronul va fi preluat de prințul moștenitor Frederik, care la rândul său i-a mulțumit reginei pentru dedicare. Rolul suveranului danez este unul ceremonial.

 

Reprezentanții armatei Statelor Unite ale Americii au anunțat că militari americani au doborât rachete lansate de către rebelii Houthi din Yemen în Marea Roșie, anunță Euronews. Rachetele erau îndreptate împotriva navei cargo Maersk Hangzhou, care naviga sub pavilionul Singapore în Marea Roșie și a solicitat ajutor. Câteva ore mai târziu, patru bărci ale rebelilor au încercat să atace același vas, dar militarii americani au deschis focul împotriva lor, ucigând câțiva militanți Houthi. La bordul vasului comercial nu au existat victime. Rebelii Houthi, care sunt sprijiniți de către Iran, au anunțat că vor ataca navele care navighează în Marea Roșie și care au legătură cu Israelul sau se îndreaptă spre porturi din acest stat. Potrivit acestora, scopul atacurilor este oprirea ofensivei din Fâșia Gaza. Drept răspuns, mai multe state au trimis nave de război în zonă pentru a proteja această rută maritimă extrem de importantă.

 

Președintele Félix Tshisekedi a fost declarat câștigătorul alegerilor din Republica Democrată Congo, informează BBC. Câțiva candidați ai opoziției au condamnat rezultatele scrutinului și au cerut o reluare a acestuia. Potrivit rezultatelor, președintele a obținut 73% dintre voturi, în timp ce candidatul de pe locul doi,  Moise Katumbi, a fost votat de către 18% dintre alegători. În cadrul alegerilor de pe 20 decembrie au existat foarte multe probleme logistice, în multe părți ale țării fiind nevoie de prelungirea perioadei de votare cu încă o zi. Potrivit reprezentanților opoziției, aceste inconveniențe au făcut parte din planul deliberat de fraudare a rezultatelor alegerilor în favoarea președintelui Félix Tshisekedi, care își va începe noul mandat pe 20 ianuarie. În timpul campaniei electorale, șeful statului l-a acuzat pe președintele Rwandei, Paul Kagame, că sprijină grupul rebel M23 care a ocupat teritorii din estul țării, însă liderul rwandez a negat acuzațiile.

 

Au fost eliminate vizele pentru cetățenii din Kosovo care vor să călătorească în Spațiul Schengen până la 90 de zile, conform Radio Free Europe. Kosovo este ultimul stat din Balcanii de Vest care a obținut ridicarea vizelor, măsură implementată de la 1 ianuarie și considerată a fi cheie pentru ambițiile țării parțial recunoscute de a adera la Uniunea Europeană. Premierul Albin Kurti le-a cerut cetățenilor să folosească responsabil privilegiul. Oficialii Comisiei Europene au anunțat încă din 2018 îndeplinirea condițiilor pentru eliminarea vizelor, însă măsura a fost amânată de opoziția Franței și Olandei, alături de cea a Ciprului, Greciei, României, Slovaciei și Spaniei, state care nu recunosc declarația unilaterală de independență a Kosovo față de Serbia din 2008. Înainte de implementarea noului regim pentru accesul în cele 27 de state ale Spațiului Schengen, cetățenii din Kosovo puteau călători fără viză în doar 14 țări.

 

Judecătorii Curții Supreme din Israel au anulat controversata reformă judiciară promovată de guvernul lui Benjamin Netanyahu, potrivit BBC. Reforma ar fi limitat puterea instanței supreme de a anula legile pe care le considera neconstituționale. Potrivit criticilor, măsurile ar fi dus la slăbirea sistemului judiciar și ar fi subminat democrația. Controversele din jurul acestor proiecte de lege au divizat profund societatea israeliană și au dus la cele mai mari proteste din istoria țării, cetățenii cerând renunțarea la reformă și demisia premierului. Decizia Curții Supreme, susținută de 8 dintre cei 15 judecători, a fost criticată de către ministrul justiției, Yariv Levin, arhitectul reformei. Cu toate acestea, liderul opoziției, Yair Lapid, a salutat verdictul.

 

Oficialii Ministerului de Externe al Franței au anunțat închiderea ambasadei din Niger, anunță Politico. Decizia, care arată nivelul de răcire al relației bilaterale, a fost luată după ce autoritățile de la Paris au fost nevoite să retragă trupele din statul african în care puterea a fost preluată de o juntă militară în urma loviturii de stat din iulie 2023. Reprezentanții Ministerului de Externe au justificat închiderea ambasadei prin imposibilitatea de a-și îndeplini funcțiile din cauza piedicilor puse de către autoritățile de la Niamey. Retragerea trupelor din Niger a însemnat pentru Franța încheierea unei ere marcată de intervenții militare în regiunea Sahelului pentru a lupta împotriva terorismului. În ultimii ani, armata franceză a fost nevoită să se retragă și din Burkina Faso și Mali, dar autoritățile de la Paris au păstrat ambasade în aceste state.

 

Prim-ministrul Thailandei, Srettha Thavisin, a anunțat un acord cu autoritățile din China pentru eliminarea vizelor pentru cetățenii celor două state, informează BBC. Obligația deținerii unei vize pentru cetățenii chinezi care doresc să viziteze Thailanda a fost eliminată încă din septembrie pentru a impulsiona turismul, deoarece numărul vizitatorilor din China a scăzut foarte mult în urma pandemiei de COVID-19. Lipsa zborurilor ieftine între cele două state, scăderea economiei țării din estul Asiei, dar și preocupările privind siguranța turiștilor se numără printre motivele pentru care revenirea turismului din Thailanda la nivelul pre-pandemic nu a decurs conform așteptărilor autorităților.

 

Mogulul media din Hong Kong Jimmy Lai a pledat nevinovat în instanță în fața acuzațiilor de conspirație, conform DW. Fondatorul ziarului Apple Daily, pro-democrație și critic la adresa Chinei, este judecat în cadrul unui proces de securitate națională, fiind acuzat în temeiul controversatei legi a securității naționale impusă de către autoritățile de la Beijing de conspirație cu puteri străine. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă să fie condamnat la închisoare pe viață. Impunerea acestei legi în 2020 a permis înăbușirea opoziției la adresa Chinei în teritoriul autonom. Oficialii din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au cerut eliberarea lui Jimmy Lai, considerând procesul a fi motivat politic. Autoritățile Regatului Unit au acuzat China de încălcarea acordului „o țară, două sisteme“, care ar fi trebuit să garanteze libertățile democratice în Hong Kong după cedarea acestuia Chinei.

 

Cinci persoane au murit în urma unui accident aviatic pe aeroportul Haneda din Tokyo, potrivit DW. Un avion Airbus A-350 al companiei Japan Airlines a intrat în coliziune cu unul al gărzii de coastă. În urma ciocnirii, la bordul avionului Airbus a izbucnit un incendiu. Toți cei 367 de pasageri și cei 12 membri ai echipajului au fost evacuați. Dintre cei șase membri ai echipajului avionului gărzii de coastă, doar pilotul a supraviețuit, fiind grav rănit. Aceștia urmau să decoleze într-o misiune de ajutorare a victimelor puternicului cutremur de 7,6 grade pe scara Richter petrecut de Anul Nou. În urma accidentului aviatic activitatea aeroportului Haneda, cel mai mare din Japonia, a fost suspendată, fiind reluată parțial ulterior.

 

Oficialii din Somalia au criticat acordul dintre Etiopia și regiunea separatistă Somaliland, anunță DW. Potrivit înțelegerii, Etiopia va obține acces la Marea Roșie și la importantele sale rute comerciale prin portul Berbera, urmând să recunoască în schimb independența Somaliland, devenind astfel primul stat membru al Organizației Națiunilor Unite care procedează astfel. Anterior, Etiopia depindea de Djibouti pentru comerțul său maritim după ce a pierdut accesul la mare în urma războiului cu regiunea sa separatistă Eritrea, care și-a dobândit independența în 1993. Acordul a fost criticat de către președintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, dar și de către gruparea extremistă islamistă al-Shabab. Somaliland și-a declarat independența față de Somalia în 1991, fiind scutit de violența care a afectat vecinul său în ultimele decenii.

 

Lee Jae-myung, liderul opoziției sud-coreene, a fost înjunghiat, conform Al Jazeera. Lee a fost transportat cu avionul la un spital din Seul, după ce a fost înjunghiat în gât de un bărbat, în cadrul unei vizite în orașul-port Busan. Atacatorul ieșise din mulțime, în timp ce liderul vorbea cu reporterii, purtând o Acesta purta o coroană de hârtie cu mesajul ,,Sunt Lee Jae-myung”. Inițial, acesta s-a apropiat de politician cerându-i un autograf. Imaginile care au apărut în mass-media l-au înfățișat pe Lee întins pe pământ, cu ochii închiși. Oficialii se înghesuiau în jurul lui, iar unul dintre aceștia încerca să-i oprească sângerarea cu o cârpă. Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Kwon Chil-seung, a declarat că politicianul a primit, în primă instanță, tratament de urgență la Spitalul Universitar Național Pusan. Acolo medicii au suspectat deteriorarea unei vene jugulare, ce transportă sânge de la cap la inimă. Ofițerul superior de poliție din Busan, Sohn Jae-han, a declarat că suspectul, în vârstă de aproximativ 67 de ani, le-a dezvăluit anchetatorilor că a cumpărat cuțitul online, însă nu a specificat motivele pentru care a săvârșit această faptă. 

 

Autoritățile din Turcia au reținut 33 de persoane suspectate de spionaj în favoarea Israelului, relatează AP News. Autoritățile caută în continuare alte 13 persoane despre care se crede că ar avea legături cu serviciul de securitate israelian Mossad, a raportat agenția Anadolu. Suspecții au fost reținuți în timpul unor raiduri, la Istanbul și în alte șapte provincii, întrucât ar fi planificat să desfășoare activități ce includeau ,,recunoașterea, urmărirea, atacarea și răpirea” cetățenilor străini care locuiesc în Turcia, au declarat oficialii agenției. Anadolu nu a oferit informații referitoare la suspecți sau la străinii ce ar fi fost vizați. Raportul survine la câteva săptămâni după ce șeful agenției israeliene de securitate internă, Shin Bet, a declarat într-o înregistrare audio că organizația sa este pregătită să distrugă Hamas ,,oriunde”, inclusiv în Liban, Turcia și Qatar. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat liderii Israelului că vor exista ,,consecințe grave”, dacă va continua amenințarea conform căreia oficialii Hamas vor fi atacați pe teritoriul turc. 

 

Oficialii Israelului au promis că vor lupta împotriva acuzației de genocid a liderilor Africii de Sud la Curtea Internațională de Justiție, relatează Al Jazeera. Liderii Israelului se vor prezenta la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, pentru a contesta acuzația oficialilor Africii de Sud referitoare la comiterea unui genocid împotriva palestinienilor, în cadrul războiului, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului israelian. Oficialii Africii de Sud au afirmat că amploarea numărului de decese, a distrugerilor și a crizei umanitare din Fâșia Gaza atinge limita Convenției privind Genocidul din 1948, în temeiul dreptului internațional. Totodată, liderii Africii de Sud i-au cerut instanței să impună încheierea atacurilor din Gaza. Un purtător de cuvânt al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat oficialii Africii de Sud că ,,oferă acoperire politică și juridică” atacurilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

 

Oficialii Poloniei au trimis avioane de luptă, pentru a proteja spațiul aerian, în contextul intensificării atacurilor Rusiei împotriva Ucrainei, conform CNN. În timpul ultimului val de atacuri mortale asupra Ucrainei, armata poloneză a declarat că o rachetă rusă a trecut prin spațiul aerian al țării. Oficialii Poloniei au mobilizat 4 avioane de luptă F-16 și un avion cisternă aliat, după ce Rusia a atacat capitala Ucrainei, Kiev, și orașul Harkov din nord-estul țării. Decizia survine la câteva zile după ce armata poloneză a declarat că există posibilitatea ca o rachetă rusească să fi intrat și apoi să fi părăsit spațiul aerian polonez. Rusia și-a intensificat atacurile asupra Ucrainei în perioada Anului Nou, dezlănțuind cel mai mare atac cu rachete de la începutul invaziei sale. Ministrul polonez de externe, Władysław Teofil Bartoszewski, l-a convocat pe responsabilul cu afaceri al Rusiei, Andrei Ordash, pentru a-i cere răspunsuri. Rusia a declarat că ,,nu va oferi explicații” până când nu vor fi prezentate dovezi concrete, a informat presa rusă de stat RIA Novosti. Ordash a declarant, de asemenea, că acuzațiile sunt ,,nefondate”.

 

Saleh al-Arouri, un înalt oficial al grupării Hamas, a fost ucis într-o suburbie a Beirutului, relatează Al Jazeera. Saleh al-Arouri a fost ucis în timpul unui atac israelian, cu drone asupra suburbiei Dahiyeh din sudul Beirutului, au declarat grupul palestinian și mass-media libaneză. Gruparea Hamas a declarat, pe canalul său oficial, că acest eveniment reprezintă o ,,lovitură sionistă perfidă”. Izzat al-Sharq, membru al biroului politic al Hamas, l-a numit un ,,asasinat laș’’. Al-Arouri a fost un înalt oficial în cadrul biroului, fiind recunoscut pentru implicarea sa profundă în afacerile militare ale grupării. În trecut, acesta a condus operațiunea militară din Cisiordania. Samir Findi Abu Amer și Azzam Al-Aqraa Abu Ammar, liderii ramurii armate a grupării, au fost, de asemenea, uciși, au afirmat oficialii Hamas. Agenția Națională de Știri din Liban a declarat că explozia a ucis cel puțin șase persoane și că a fost efectuată de o dronă israeliană. Liderul grupării, Ismail Haniyeh, a condamnat atacul, considerându-l un ,,act terorist” și o încălcare a suveranității Libanului.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …