Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 30 decembrie în lume – Un bombardament de artilerie a ucis 14 persoane în orașul Belgorod, Protestatarii din Serbia au blocat principalele șosele pentru a contesta rezultatele alegerilor, Administrația Biden a aprobat propunerea Congresului de a trimite arme și muniție către armata israeliană
Sursa foto: The Moscow Times

A fost 30 decembrie în lume – Un bombardament de artilerie a ucis 14 persoane în orașul Belgorod, Protestatarii din Serbia au blocat principalele șosele pentru a contesta rezultatele alegerilor, Administrația Biden a aprobat propunerea Congresului de a trimite arme și muniție către armata israeliană

Material realizat de Diana Dumitrescu

Mai multe curse de tren ale companiei Eurostar au fost anulate în urma unei inundații dintr-un tunel care trece sub râul Tamisa, relatează BBC. Compania Eurostar, care oferă servicii de călătorie cu trenul de la Londra la Paris, Bruxelles sau Amsterdam, a anunțat că 41 de curse vor fi anulate din cauza unei inundații dintr-un tunel localizat sub râul Tamisa. De asemenea, toate cursele de mare viteză din sud-estul țării care mergeau spre Ebbsfleet au fost anulate. Într-un videoclip filmat în tunelul inundat se poate observa cum apa se revarsă asupra șinelor dintr-o țeavă atașată de peretele tunelului. Compania Thames Water a declarat că nu una dintre țevi a cauzat acest incident, ci un „sistem de control al incendiilor”. Eurostar a anunțat că toți călătorii ale căror curse au fost anulate vor primi banii înapoi. HS1, compania care se ocupă de operarea șinelor, a declarat că inginerii au depus eforturi pentru a elimina apa din tunel, însă nivelul de apă este unul „fără precedent”. Un purtător de cuvânt a declarat că mai multe pompe sunt la locul faptei, iar nivelul apei este în proces de scădere. Este a doua oară în ultimele 10 zile când serviciile companiei Eurostar sunt întrerupte. Înainte de Crăciun, o grevă de ultim moment a muncitorilor francezi a creat un decalaj al plecării trenurilor.

 

 

Protestatarii din Serbia au blocat principalele șosele pentru a contesta rezultatele alegerilor locale și parlamentare, conform Deutsche Welle.  Sute de protestatari, majoritatea studenți, s-au adunat pentru a bloca o intersecție importantă din Belgrad, în semn de protest împotriva rezultatului alegerilor parlamentare și locale din data de 17 decembrie. Aceștia au organizat acest protest înaintea reluării votului în cadrul a 30 de secții de votare. Studenții, organizați într-un grup numit Mișcarea Borba, cer ca rezultatul alegerilor să fie anulate, iar votul să fie reluat integral. Partidele de opoziție, printre care și coaliția Serbia Împotriva Violenței, susțin că sârbii stabiliți în Bosnia au votat ilegal în Belgrad, înregistrându-se la adrese fictive din capitală. Acești votanți ilegali ar fi presupuși susținători ai președintelui Aleksandar Vucic. Președintele a negat orice acuzație de fraudare a alegerilor și a acuzat opoziția de încercare de incitare a populației împotriva guvernului sub influența intereselor străine. De asemenea, mai multe state occidentale și-au exprimat îngrijorarea privind procesul electoral din Serbia, iar grupuri internaționale de observare au raportat mai multe neregularități legate de alegeri.

 

 

Autoritățile din Turcia au plasat sub arest 189 de persoane suspectate că fac parte din Statul Islamic, informează Deutsche Welle. Poliția din Turcia a arestat 189 de persoane suspectate că ar aparține grupului militar Statul Islamic după ce au organizat ample razii în 37 de orașe și provincii. Anunțul a fost făcut printr-o postare pe social media, în care ministrul de interne, Ali Yerlikaya a declarat că poliția turcească nu “tolerează teroriștii”. De asemenea, acesta a mai postat imagini cu presupuși membri ai organizației, încătușați în apartamentele lor în timpul raziilor de noapte. Cu o zi în urmă, autoritățile turcești au mai anunțat că au dejucat planurile Statului Islamic de a ataca biserici și sinagogi. Orașele în care au fost organizate razii sunt Ankara, Istanbul, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Izmir și Konya. Aceste acțiuni ale poliției vin în contextul în care au fost anunțate arestările a 32 de persoane care erau suspectate de apartenență la Statul Islamic și de implicare în organizarea unui atac asupra ambasadei Irakiene. Autoritățile turcești au mai avut probleme cu Statul Islamic în trecut, grupul militar atacând un club de noapte din Istanbul în anul 2017 care s-a soldat cu moartea a 39 de persoane.

 

 

Un bombardament de artilerie a ucis 14 persoane în orașul rusesc Belgorod, relatează AP News. Ministrul rusesc de Situații de Urgență a declarat ca un bombardament de artilerie din centrul orașului de la graniță, Belgorod, a ucis 14 persoane și a rănit alte 108. Oficialii ruși au acuzat Kievul pentru acest incident. Atacul ucrainean a venit la o zi după ce armata rusească a organizat un bombardament asupra Ucrainei care a durat 18 ore și a ucis cel puțin 39 de civili. Orașul Belgorod se află la doar 40 de km de granița cu Ucraina și, deși orașul a mai fost martor unor atacuri, acestea nu au fost niciodată demarate în timpul zilei și nu a fost un număr atât de mare de victime. Guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov a declarat că acesta a fost cel mai grav atac pe care l-a suferit Belgorod. Ministrul Sănătății, Mikhail Murashko s-a alăturat unei delegații de medici și salvatori pentru a sprijini misiunea de salvare. Diplomații ruși au solicitat o întâlnire a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite legată de acest atac. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Marea Britanie și Statele Unite ale Americii sunt de vină pentru că au încurajat Kievul să demareze un “atac terorist”. De asemenea, aceasta a mai dat vina și pe Uniunea Europeană pentru că au oferit arme armatei ucrainene.

 

Administrația Biden a aprobat propunerea Congresului de a trimite arme și muniție către armata israeliană, informează Al Jazeera. Administrația Statelor Unite ale Americii a aprobat pentru a doua oară într-o lună o nouă vânzare de arme către armata israeliană, care și-a intensificat campania militară din Fâșia Gaza. Secretarul de Stat Antony Blinken a transmis Congresului că a făcut o a doua cerere de urgență în mai puțin de o lună, legată de vânzarea de armament în valoare de 147,5 milioane de dolari Israelului. În raportul Departamentului de Stat este declarat că “dată fiind urgența nevoilor defensive ale Israelului, secretarul a adus la cunoștință Congresului că și-a exercitat autoritatea delegată de a determina existența unei urgențe care necesită aprobarea imediată a transferului”. Pachetul de armament include elemente auxiliare cum ar fi fitile, încărcături și grunduri care ar putea fi folosite pentru a pune în funcțiune obuzele cu calibru de 155mm care au fost cumpărate anterior. Administrația Biden a încercat să demonteze criticile legate de agravarea situației din Fâșia Gaza și continuarea susținerii armatei israeliene prin livrări de arme spunând că menține constant contactul cu Israelul pentru a micșora numărul de morți în rândul civililor.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 29 aprilie în lume – Prim-ministrul Scoției și-a dat demisia, Președinta Comisiei Europene a indicat că este dispusă să colaboreze cu membrii grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Premierul Spaniei a anunțat că nu va demisiona

Material realizat de Mihai-Marco Percă Șapte parlamentari ai opoziției din Georgia au fost excluși din …