Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 28 noiembrie în lume – Oficialii SUA au folosit un instrument de spionaj din secțiunea 702 pentru a perturba achiziționarea de noi arme de către Iran, Liderii CIA și ai Mossad  s-au întâlnit în Qatar iar Liderii Finlandei și ai Rusiei au anunțat că vor închide granița comună pentru două săptămâni
Sursa foto: Lehtikuva/Emmi Korhonen via Reuters

A fost 28 noiembrie în lume – Oficialii SUA au folosit un instrument de spionaj din secțiunea 702 pentru a perturba achiziționarea de noi arme de către Iran, Liderii CIA și ai Mossad  s-au întâlnit în Qatar iar Liderii Finlandei și ai Rusiei au anunțat că vor închide granița comună pentru două săptămâni

Material realizat de Anastasia Tăbăcaru și Mara Cioroianu. 

Mai mulți muncitori au fost salvați după mai bine de două săptămâni pe care le-au petrecut sub ruinele unui tunel din India, relatează BBC News. După  17 zile de la prăbușirea tunelului din Uttarakhand, echipajele de salvare, formate în special de mineri, au scos la suprafață 41 de muncitori printr-o țeavă de 90 cm lățime.  Minerii au forat manual, cu ajutorul unei burghii de mână, secțiunea finală a tunelului de 4,5 km. Victimele incidentului au fost transportate la spitale pentru consultații, iar în final medicii au declarat că nimeni nu a fost rănit. De la începutul operațiunii de salvare, bărbații captivi au putut comunica cu exteriorul prin stațiile walkie talkie și erau aprovizionați regulat cu oxigen, apă și hrană. Apropiații muncitorilor i-au întâmpinat la ieșirea din tunel cu urale de sărbătoare și ghirlande de flori și-au dat petarde pentru a sărbători. 

 

Primul zbor transatlantic al unui avion mare de pasageri, alimentat doar cu combustibili alternativi, s-a dovedit un real succes, informează BBC News. Compania de zbor Virgin Atlantic a operat primul zbor transatlantic pe bază de combustibili fosili din lume, traseul fiind de la Heathrow din Londra până la aeroportul JFK din New York. Pentru realizarea acestui zbor s-a folosit un Boeing 787, alimentat cu 50 de tone de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF), proveniți din derivate din grăsimi reziduale și din deșeurile producției de porumb din SUA. Compania nu a scos la vânzare bilete pentru acest  zbor experimental, guvernul finanțând acest zbor ca să demonstreze că este posibil o modalitate mai ecologică de realizare a zborurilor.  

 

Liderii Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA) și ai serviciului de informații israelian, Mossad,  s-au întâlnit în Qatar pentru a discuta despre situația actuală a războiului Israel-Hamas, conform Al Jazeera. Directorul CIA, William Burns, și David Barnea, șeful serviciului de informații Mossad, au purtat discuții mediate de prim-ministrul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, cu privire la extinderea armistițiului dintre Israel și Hamas, dar și despre cetățenii israelieni ținuți captivi în fâșia Gaza. Ambele state implicate în război, Israel și Palestina, au declarat că opoziția a încălcat armistițiul inițial, dar cu toate acestea au continuat să facă schimb între prizonieri. Oficialii Hamasului au eliberat 12 prizonieri israelieni, iar ministrul afacerilor externe din Qatar a declarat că 30 de prizonieri palestinieni vor fi eliberați în scurt timp. 

 

Mai multe grupări evreiești au dat în judecată Facultatea UC Berkeley, din California, din cauza existenței unui focar de antisemitism în instituție, relatează Reuters. Potrivit unei plângeri a organizației nonprofit, numită Louis D. Brandeis Center, conducerea universității UC Berkeley a evitat să ia măsuri cu privire la problema antisemitismului din campus, chiar și după ce au avut loc nenumărate manifestări de hărțuire și violență fizică împotriva evreilor. O cauză a amplificării manifestărilor antisemite din cadrul universității este reprezentată de războiul dintre Israel și Hamas. Plângere depusă împotriva renumitei universități conturează faptul că cel puțin 23 de grupuri de studenți ai facultății de drept din cadrul UC Berkeley au politici antievreiești. Membrii conducerii facultății UC Berkeley au declarat că antisemitismul este o problemă veche în instituția lor și că unele demonstrații au fost ofensatoare pentru studenții evrei. Decanul facultății de drept din cadrul universității Berkeley a afirmat că plângerea evidențiază o imagine uimitor de inexactă a școlii.

 

Oficialii SUA au folosit un instrument de spionaj din secțiunea 702 pentru a perturba achiziționarea de noi arme de către Iran, informează Politico. Membrii Agenției Centrale de Informații (CIA) și ai altor agenții de informații din Statele Unite ale Americii au folosit informațiile adunate prin monitorizarea comunicațiilor electronice ale producătorilor străini de arme pentru a opri mai multe transporturi de piese avansate către Iran, pe uscat, aer și apă, conform declarațiilor oferite de doi oficiali ale agențiilor americane. Operațiunea de spionaj a început când liderii americani voiau să împiedice Iranul să achiziționeze echipamente militare noi, în special rachete balistice, pentru a susține armata rusă pe câmpul de luptă în războiul cu Ucraina, dar și pentru a limita intervenția Iranului în conflictele care afectează mai larg securitatea națională a SUA, inclusiv războiul dintre Israel și Hamas.  Membrii administrației americane au declarat că au dezvăluit adevărul despre acțiunile realizate cu instrumentul din secțiunea 702 cu scopul de a persuada Congresul să introducă autoritatea de spionaj care este crucială pentru securitatea națională. 

 

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat membrii alianței de securitate să continue să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva invaziei Rusiei, conform Al Jazeera. „Trebuie doar să păstrăm cursul acțiunilor. Este vorba și despre interesele noastre de securitate”, a spus declarat secretarul general Stoltenberg, în cadrul unei întâlniri a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles. Stoltenberg a subliniat angajamentele recente din Germania și Țările de Jos în valoare de 10 miliarde de euro ca dovadă că NATO a rămas angajată să sprijine Kievul. „Chiar dacă linia frontului nu s-a mișcat atât de mult, ucrainenii au reușit să provoace pierderi grele forțelor ruse”, a  comunicat el. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, va face lobby pentru continuarea sprijinului NATO și va colabora, de asemenea, cu miniștrii alianței nord-atlantice pentru a schița un plan de reforme menit să ajute Ucraina să obțină o eventuală aderare la alianță.

 

Liderii Finlandei și ai Rusiei au anunțat că vor închide granița comună pentru două săptămâni, potrivit Al Jazeera. Guvernul finlandez a acuzat Moscova că ar fi trimis solicitanți de azil la graniță ca răzbunare pentru decizia sa de a adera la NATO. Aproximativ 900 de solicitanți de azil din țări precum Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria și Yemen au intrat în Finlanda din Rusia luna aceasta, conform autorităților finlandeze. Finlanda a aderat la NATO la începutul acestui an, punând capăt deceniilor de nealiniere militară, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. „Aceasta este operațiunea de influență a Rusiei și nu o acceptăm”, a declarat premierul Finlandei, Petteri Orpo, într-o conferință de presă.

 

Miniștrii de externe ai țărilor baltice s-au retras de la summitul OSCE din cauza invitației Rusiei, conform Al Jazeera. Miniștrii de externe ale statelor Letonia, Lituania și Estonia au anunțat că nu vor participa la reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost invitat la eveniment. „Regretăm profund decizia care a permis participarea personală a ministrului rus de externe S. Lavrov la cea de-a 30-a sesiune a Consiliului Ministerial al OSCE de la Skopje.” Potrivit miniștrilor statelor baltice, prezența lui Lavror va oferi Rusiei doar o nouă oportunitate de propagandă.  Ministrul rus și-a confirmat prezența la ceea ce va fi prima sa călătorie  într-un stat membru NATO de când Rusia a lansat invazia Ucrainei în februarie 2022.

 

Echipa juridică a fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a stabilit o strategie pentru a argumenta, la viitorul său proces penal, că a avut dreptate să se îndoiască de rezultatele alegerilor din 2020, potrivit CNN. Echipa de apărare a lui Trump a solicitat informații din mai multe investigații guvernamentale anterioare, inclusiv despre rezultatele alegerilor și despre recentele documente secrete investigate asupra fostului său vicepreședinte, Mike Pence. Trump a declarat că aceste înregistrări ar putea fi justificate, ajutând în apărarea sa. Mai multe investigații nu au găsit nicio dovadă de fraudă a alegătorilor pe scară largă la alegerile din 2020. „Președintele Trump are dreptul la toate informațiile care îi susțin poziția conform căreia preocupările sale cu privire la frauda în timpul alegerilor din 2020 – mai degrabă decât „false cu bună știință” sau criminale – au fost plauzibile și menținute cu bună-credință”, au scris avocații lui Trump. Nu este încă determinat dacă fostul președinte american va putea prezenta aceste argumente în fața unui juriu, iar un judecător va trebui să decidă dacă echipa sa juridică poate obține înregistrările pe care le caută. Procesul este programat să înceapă în martie.

 

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a declarat „enervat” de anularea de ultimă oră a unei întâlniri cu omologul său britanic, Rishi Sunak, potrivit CNN. Cei doi lideri urmau să discute despre restituirea sculpturilor din templul Parthenon din Atena care se află expuse la British Museum din Londra. Mitsotakis a declarat că a fost „enervat de prim-ministrul britanic pentru că a anulat întâlnirea cu doar câteva ore înainte ca aceasta să aibă loc”, adăugând și că „Regatul Unit și Grecia sunt unite prin tradiții’’. Poziția țării sale cu privire la sculpturi, este cunoscută. „Cine crede în corectitudinea și dreptatea opiniilor sale, nu se teme niciodată de argumente opuse”, a adăugat acesta. Guvernul grec a cerut în repetate rânduri restituirea sculpturilor, pe care diplomatul britanic Lord Elgin le-a scos din templul Parthenon din Atena la începutul secolului al XIX-lea, când era ambasador în Imperiul Otoman.

 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …