Home / 2023 / A fost 27 noiembrie în lume – Ambasadorii Statelor Unite și ai Coreei de Nord au discutat despre motivele tensiunilor crescânde, premierul Bavariei a cerut organizarea alegerilor anticipate, iar șoferii polonezi au blocat una dintre cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei cu Ucraina
Sursă foto: CivicPress

A fost 27 noiembrie în lume – Ambasadorii Statelor Unite și ai Coreei de Nord au discutat despre motivele tensiunilor crescânde, premierul Bavariei a cerut organizarea alegerilor anticipate, iar șoferii polonezi au blocat una dintre cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei cu Ucraina

Material realizat de Cristina Popescu și Mara Cioroianu

Ambasadorii Statelor Unite și ai Coreei de Nord în cadrul ONU au discutat despre motivele tensiunilor crescânde, conform Reuters. Această discuție publică directă între cele două părți a avut loc în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și a vizat lansarea primului satelit spion de la Phenian, care a accentuat tensiunile la nivel global. Autoritățile din Coreea de Nord au decis să trimită reprezentantul ONU la reuniunile Consiliului de Securitate cu privire la programele sale nucleare și de rachete balistice în iulie, după o absență de șase ani. Întâlnirea s-a soldat cu un schimb de replici între ambasadorul SUA, Linda Thomas-Greenfield, și ambasadorul Coreei de Nord, Kim Song, fiecare parte susținând că acționează în scop defensiv. În plus, Kim Song a declarat că până când „amenințarea militară persistentă” va fi eliminată, Coreea de Nord va continua să-și consolideze capacitățile militare.

Reprezentanții statelor arabe și cei ai statelor membre ale Uniunii Europene au convenit că soluția crizei din Israel este cea a organizării a două state, relatează Reuters. Declarația a marcat încheierea unei reuniuni a Forumului pentru Uniunea Mediteranei de la Barcelona, un grup de 43 de membri din statele europene, nord-africane și din Orientul Mijlociu, la care oficialii din Israel nu au participat. În cadrul summitului, Josep Borrell a afirmat că toți membrii UE care participă la reuniunea de la Barcelona și aproape toți participanții la aceasta au căzut de acord cu privire la necesitatea unei soluții cu două state. Potrivit acestei soluții, Autoritatea Palestiniană ar trebui să organizeze alegeri pentru a căpăta mai multă legitimitate, fiind singura „soluție viabilă” pentru viitoarea conducere a Gaza, condusă în prezent de Hamas.

Poliția din Ecuador l-a arestat pe presupusul lider al bandei Los Lobos, informează BBC. Bărbatul, denumit Jaime S.C., era înarmat și transporta o sumă considerabilă de bani în momentul în care poliția i-a oprit mașina de lux în orașul port Puerto Bolívar. Se estimează că banda are în prezent 8.000 de membri, aceasta devenind una dintre cele mai puternice organizații criminale din țară. Deși mulți dintre membrii săi sunt în închisoare, banda continuă să funcționeze din spatele gratiilor și este acuzată că a instigat unele dintre cele mai sângeroase revolte din închisorile ecuadoriene. Totodată, există ipoteza unor legături cu cartelul mexican Jalisco New Generation, pentru care ar face contrabandă cu cocaină din Columbia prin orașele portuare ale Ecuadorului către SUA și Europa.

Premierul Bavariei a cerut organizarea alegerilor anticipate, notează Politico. Markus Söder a susținut că alegătorii și-au pierdut încrederea în coaliția tripartită a statului, în urma unei hotărâri a curții constituționale care a aruncat Germania într-o criză bugetară, care a forțat guvernul să înghețe noile cheltuieli și să suspende aprobarea bugetului de anul viitor. Coaliția de guvernământ din Germania se confruntă deja cu cote scăzute de popularitate cu mult timp înainte de criza bugetară, însă apelul lui Söder pentru alegeri anticipate ilustrează modul în care opoziția de centru-dreapta încearcă să profite de situația tensionată din țară. Totodată, Söder a declarat că pe data de 9 iunie ar putea avea loc alegeri federale anticipate pentru a coincide cu alegerile de la nivel european.

Guvernul francez a îndemnat populația la calm după ce moartea unui adolescent a stârnit revolte de ale extremei drepte, conform France 24. Îndemnul a venit în contextul revoltelor în rândul susținătorilor partidelor de extremă dreaptă, care au descris crima ca fiind un simbol al condițiilor din ce în ce mai nesigure din societatea franceză. În urma vizitei în satul Crepol din sud-estul Franței, unde Thomas a fost ucis, Olivier Veran, purtătorul de cuvânt al guvernului, a declarat că moartea lui Thomas este „o tragedie care ne expune riscului unei răsturnări a societății”. Aproximativ 100 de activiști de extremă-dreapta s-au deplasat sâmbăta aceasta în orașul Romans-sur-Isere, unde sunt suspectați că s-ar afla autorii crimei. 

Miliardarul Elon Musk s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, exprimându-și sprijinul pentru Israel în războiul din Fâșia Gaza, conform Al Jazeera. Vizita a venit pe fondul unei perioade de controverse pentru Musk, care recent a stârnit indignare în rândul utilizatorilor X prin postări antisemite pe rețelele sociale, printre care teoria conspirației potrivit căreia oamenii albi din Vest sunt „înlocuiți” prin civilii imigranți din Sudul Global ce sunt ajutați de populația evreică. După ce a vizitat cu Netanyahu kibbutz-ul decimat al lui Kfar Aza, Musk a spus într-o conversație cu prim-ministrul pe X Space că Israelul „nu are de ales” decât să elimine Hamas. Miliardarul se va întâlni și cu președintele israelian Isaac Herzog, care a declarat că vor discuta „necesitatea de a acționa pentru a combate creșterea antisemitismului online”. Sub mandatul lui Musk, criticii au spus că platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, a înregistrat o proliferare de discursuri instigatoare la ură și conținut antisemit, iar mai multe companii au suspendat publicitatea pe platformă după ce Musk și-a promovat conținutul cu ajutorul conturilor neonaziste și naționaliste.

Șoferii și fermierii polonezi au blocat una dintre cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, protestând împotriva concurenței neloiale din partea guvernului ucrainean, conform Al Jazeera. Medyka este al patrulea punct de frontieră pe care lucrătorii polonezi l-au blocat începând cu 6 noiembrie, eșuând să treacă mii de camioane zile întregi în linii lungi de kilometri. Civilii au declarat că sunt în pierdere în fața companiilor ucrainene, care oferă prețuri mai ieftine și transportă mărfuri în interiorul Uniunii Europene, decât doar între blocul european și Ucraina. După invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, instituțiile UE au ridicat cerințele privind permisele pentru șoferii ucraineni pe camion care intră în bloc și pentru cei din UE care intră în Ucraina.

Rachete din Yemen au fost propulsate către nava de război americană, conform CNN. Două rachete balistice au fost lansate din Yemenul controlat de rebelii Houthi către o navă de război americană din Golful Aden, după ce Marina SUA a răspuns la un apel de urgență din partea unui tanc comercial care a fost confiscat de persoane înarmate. Cisterna, identificată drept Central Park, transporta o marfă de acid fosforic când echipajul său a cerut ajutor pe motiv că „erau atacați de o entitate necunoscută”, potrivit Comandamentului Central al SUA într-un comunicat. Incidentul vine după ce forțele Houthi susținute de Iran au lansat numeroase atacuri împotriva intereselor SUA în regiune și împotriva Israelului, în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie.

Președintele american, Joe Biden, se așteaptă să rateze deschiderea summit-ului global privind clima, deoarece tinerii alegători își pun la îndoială progresul în ceea ce privește schimbările climatice, potrivit CNN. În schimb, înalți oficiali americani, inclusiv trimisul special John Kerry și consilierul național pentru climă al Casei Albe, Ali Zaidi, vor merge la adunarea la care vor participa aproape 200 de țări. Biden a făcut din combaterea schimbărilor climatice un punct cheie al agendei sale politice. De la preluarea mandatului, acesta a participat personal la summitul anual al ONU privind schimbările climatice în 2021 și 2022. Nu este clar dacă Biden poate participa virtual anul acesta. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a respins ideea că nu călătorește din cauza conflictului Israel-Hamas, spunând că este „mai mult decât capabil” să-și facă față „responsabilităților globale”.

O companie importantă de administrare a patrimoniului din China le-a spus investitorilor că nu își poate plăti toate facturile, potrivit sursei CNN. Aceasta a reaprins temerile că declinul imobiliar de lungă durată a țării s-ar putea răspândi în sectorul bancar de 3 trilioane de dolari. Zhongzhi Enterprise Group (ZEG) le-a scris investitorilor, dezvăluind că este „grav insolvabilă” și citând o scrisoare a băncii. Compania cu sediul la Beijing, care are o expunere semnificativă la sectorul imobiliar în dificultate din China, a spus în scrisoare că amploarea datoriei sale este „uriașă”. Și-a fixat pasivele totale la 460 de miliarde de yuani (65 de miliarde de dolari), față de active de 200 de miliarde de yuani. Reprezentanții ZEG și-au cerut scuze pentru necazurile financiare în scrisoarea către investitori și au declarat că de la moartea fondatorului din 2021, precum și de la demisiile ulterioare ale directorilor executivi, aceștia s-au luptat cu managementul intern „ineficient”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 februarie în lume – Parlamentul german a aprobat propunerea coaliției de guvernare pentru legalizarea parțială a canabisului, Dezbaterea privind renunțarea la francul african de vest a câștigat amploare în Burkina Faso, Mali și Niger, odată cu formarea Asociației Statelor Sahariene și cu lovitura de stat din Niger și Curtea Supremă a Rusiei a confirmat decizia Comisiei Electorale Centrale de a respinge înscrierea candidatului liberal Boris Nadezhdin din cursa pentru alegerile prezidențiale.

Material realizat de Mihai Turcu. Parlamentul german a aprobat propunerea coaliției de guvernare pentru legalizarea …