Home / 2023 / Au fost 25 și 26 noimebrie în lume – Armata israeliană a organizat un asalt asupra unui oraș din Cisiordania, Trei studenți de origine palestiniană au fost împușcați în Vermont, Fostul lider britanic Boris Johnson s-a alăturat unui marș împotriva antisemitismului
Sursa foto: AP Photo

Au fost 25 și 26 noimebrie în lume – Armata israeliană a organizat un asalt asupra unui oraș din Cisiordania, Trei studenți de origine palestiniană au fost împușcați în Vermont, Fostul lider britanic Boris Johnson s-a alăturat unui marș împotriva antisemitismului

Material realizat de Diana Dumitrescu și Alexandra Filip

Președintele Sierrei Leone a declarat stare de asediu națională după un asalt asupra mai multor închisori și a unui depozit de armament, relatează AP News. Președintele Sierrei Leone, Julius Maada Bio, a declarat stare de asediu națională după ce principalul depozit de armament din capitala statului, Freetown, a fost atacat. De asemenea, mai multe închisori au fost asaltate, printre care și închisoarea centrală din Sierra Leone, unde sunt încarcerați peste 2000 de deținuți. Ministrul Informației, Chernor Bah, a declarat că „închisorile au fost invadate și unii deținuți au fost răpiți, în timp ce alții au fost eliberați”. Acesta a mai adăugat că forțele de ordine au reușit să „împingă” atacatorii în afara orașului, unde schimbul de focuri continuă. Atât președintele, cât și Ministrul Informației și Educației au oferit asigurări că situația este sub control, într-un efort de a menține calmul în rândul populației. Aceste evenimente vin în contextul în care Bio a fost reales pentru un al doilea mandat de președinție, deși Comisia electorală a fost acuzată de fraudă de către opoziție.  

 

Armata israeliană a organizat un asalt asupra unui oraș din Cisiordania, omorând opt palestinieni, conform BBC. Ministrul Sănătății din Cisiordania a declarat că în ultimele 24 de ore, opt palestinieni au fost uciși de forțele armate israeliene. Cel mai grav incident s-a petrecut în orașul Jenin, în cadrul căruia cinci persoane au fost ucise. Armata israeliană a declarat că a planificat acest raid cu scopul de a captura un palestinian care este suspectat că a fost implicat într-o ambuscadă în luna august. În timpul acelei ambuscade, doi cetățeni israelieni au fost uciși. Facțiunile palestiniene au organizat o grevă pentru comemorarea victimelor. De mai bine de un an și jumătate, în Cisiordania au fost înregistrate schimburi de focuri aproape zilnice, în urma mai multor atacuri palestiniene asupra israelienilor. Orașul Jenin a fost un punct important, iar sute de palestinieni, atât militari cât și civili au fost uciși.

 

Ministrul Apărării din Rusia a anunțat că forțele armate ruse au respins un atac aerian ucrainean, informează CNN. Forțele armate rusești au interceptat mai mult de 20 de atacuri cu drone lansate de către armata ucrainei, inclusiv asupra Moscovei. Acest incident vine la doar o zi după ce armata Rusiei a lansat cel mai mare atac cu drone asupra capitalei Ucrainei încă de la începutul războiului. Ministerul Apărării din Rusia a declarat că 24 de drone ucrainene au fost interceptate deasupra teritoriilor orașelor Moscova, Tula, Bryansk și Smolensk în ultimele 24 de ore. De asemenea, sistemul de apărare rusesc a distrus 53 de drone lansate asupra teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia, Kharkiv, Kherson, Donețk și Luhansk. Primarul Moscovei, Sergey Sobyanin, a declarat că atacurile nu au provocat daune sau răniți. Atacul ațintit asupra regiunii autoproclamată drept Republica Populară Donețk a provocat daune asupra rețelei de electricitate în mai multe zone. Conducătorul regiunii, Denis Pushilin a anunțat printr-o postare pe Telegram că „Situația este dificilă”, „Munca este continuă, se face totul pentru a reporni căldura și electricitatea cât de curând posibil”. 

 

O operațiune de salvare a fost demarată în urma scufundării unei nave pe coasta Greciei, relatează Al Jazeera. O navă de marfă care avea la bord 14 membri de echipaj și o încărcătură de sare s-a scufundat în apropierea insulei grecești Lesbos. Cauza scufundării ar fi vântul puternic ce a determinat clătinarea navei, permițând pătrunderea apei la bord. Cargobotul Raptor transporta marfă de la Dekheila, Egipt, având ca destinație finală Istanbul. Acesta s-a scufundat la 4.5 mile nautice (8.3 km) în sud-vestul insulei Lesbos în dimineața zilei de duminică. Nava a înregistrat probleme mecanice în jurul orei 7 dimineața, iar la ora 8:20, căpitanul a emis o alertă de urgență. La scurtă vreme după emiterea semnalului, nava a dispărut de pe radare. O singură persoană aflată la bord a fost salvată, restul fiind de negăsit. Garda de Coastă a Greciei a declarat că cinci cargoboturi, trei vase ale gardei de coastă, forțele aeriene și elicopterele marinei au fost mobilizate pentru căutarea celorlalți membri ai echipajului de la bord. 

 

Autoritățile din China au cerut suplimentarea clinicilor medicale destinate tratării virozelor respiratorii după ce a fost raportat un număr mare de îmbolnăviri, conform Deutsche Welle. Autoritățile de la Beijing au cerut administrațiilor locale să suplimenteze numărul clinicilor medicale care au capacitatea de a trata viroze respiratorii. Această măsură vine în urmă ce Comisia Națională a Sănătății din China a raportat o creștere semnificativă de cazuri de pneumonie, în special în rândul copiilor. Săptămâna trecută, sistemul de supraveghere a sănătății publice ProMED a raportat că spitalele din China sunt „copleșite de un număr mare de copii bolnavi”. Zona cea mai afectată este capitala Beijing, dar și provincia Liaoning. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale a Sănătății, Mi Feng, a declarat că virozele respiratorii sunt provocate de circularea simultană a mai multor tipuri de patogeni, printre care și gripa. Autoritățile chineze au declarat că nu este vorba de un nou virus, nefiind descoperit niciun patogen necunoscut. 

 

Ministrul israelian de Externe l-a acuzat pe prim-ministrul irlandez de legitimare a terorii, relatează The Guardian. Guvernul israelian l-a acuzat pe premierul taoiseach-ul Irlandei, Leo Varadkar, că a legitimat teroarea și că și-a pierdut simțul moralității, spunând că un ostatic irlandezo-israelian eliberat a fost ,,pierdut’’, nu răpit. Eli Cohen, Ministrul israelian de Externe, l-a convocat pe ambasadorul irlandez la Ministerul de Externe, pentru a-și exprima în mod oficial criticile cu privire la răspunsul lui Varadkar în ceea ce privește eliberarea lui Emily Hand, în vârstă de nouă ani, ce a fost reunită cu familia ei după 50 de zile, în care a fost ostatică în Gaza. ,,Aceasta este o zi de bucurie enormă și de ușurare pentru Emily Hand și familia ei”, s-a scris în declarația biroului lui Varadkar. ,,Un copil nevinovat, care a fost pierdut, a fost găsit și returnat, iar țara noastră răsuflă ușurată”. ,,Rugăciunile noastre au primit răspuns.” Declarația de 360 de cuvinte a continuat să se refere la Emily drept o ,,ostatică”, care a fost ,,răpită” și ,,ținută captivă’’, provocând ,,o tortură crudă’’ familiei sale. ,,Nu putem uita că mult mai mulți ostatici rămân în captivitate în Gaza”. Declarația a provocat critici în Israel, cu precădere pentru prima propoziție. Cohen l-a acuzat pe Varadkar că nu a folosit cuvântul ,,răpire” și că nu a menționat gruparea Hamas.

 

Fostul lider britanic Boris Johnson s-a alăturat unui marș împotriva antisemitismului la Londra, relatează ABC News. Zeci de mii de oameni, inclusiv fostul premier britanic Boris Johnson, s-au strâns la Londra pentru un marș împotriva antisemitismului, la o zi după ce mulțimi mari de persoane au ieșit la un miting pro-palestinian. Johnson a fost însoțit la marș de rabinul șef al Marii Britanii, Ephraim Mirvis, și de alți înalți oficiali guvernamentali, pentru a-și exprima solidaritatea față de comunitatea evreiască. Organizatorii au catalogat-o drept cea mai mare adunare împotriva antisemitismului la Londra din ultimul secol. Protestatarii au fluturat steaguri israeliene și au ținut pancarte, pe care scria ,,Never Again Is Now” și ,,Zero Tolerance for Antisemites’’. Marșul a fost organizat pe fondul îngrijorărilor legate de tensiunile în creștere declanșate de războiul dintre Israel și Hamas din Gaza. ,,Oricine este asociat cu religia evreiască simte acum că este atacat și că trebuie să aibă grijă de propria securitate”, a spus Malcolm Canning, în vârstă de 75 de ani, din Londra. ,,Nu m-am gândit niciodată că se va ajunge în acest stadiu în țara noastră. Și este foarte, foarte supărător să vezi acest lucru.”

 

Trei studenți de origine palestiniană au fost împușcați în Vermont, într-o presupusă crimă motivată de ură, conform Reuters. Un bărbat înarmat cu un pistol a împușcat cele trei victime pe stradă în apropierea Universității din Vermont și apoi a fugit, a declarat poliția din Burlington într-un comunicat. Două victime sunt cetățeni americani, iar a treia este rezidentă legală în Statele Unite, toate având vârstă de 20 de ani. Doi dintre bărbați purtau un keffiyeh, eșarfa în carouri alb-negru, tradițională în Orientul Mijlociu, la momentul atacului, a spus poliția. Victimele ar fi vorbit arabă, când au fost atacate, potrivit Institute for Middle East Understanding, o organizație non-profit pro-palestiniană, ce a mai spus și că atacatorul a deschis focul asupra celor trei bărbați, după ce a început să strige și să-i hărțuiască. Poliția spune că a tras patru focuri de armă fără să spună un cuvânt. ,,În acest moment, nimeni nu poate privi acest incident și să nu suspecteze că ar fi putut fi o crimă motivată de ură”, a declarat șeful poliției din Burlington, Jon Murad, într-un comunicat.

 

Patru angajați ai unei agenții deținute de guvernul german au fost arestați în Afganistan, relatează AP News. Autoritățile talibane din Afganistan au arestat patru angajați locali ai principalei agenții de ajutor deținute de guvernul german, potrivit Ministerului german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. ,,Pot confirma că angajații locali ai GIZ sunt în custodie, deși nu am primit nicio informație oficială cu privire la motivul pentru care au fost reținuți”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului pentru Associated Press într-o declarație. ,,Luăm această situație în serios și lucrăm, prin toate modalitățile pe care le avem la dispoziție, să ne asigurăm că aceștia vor fi eliberați’’, a adăugat aceasta. Agenția Germană pentru Cooperare Internațională operează în aproximativ 120 de țări din întreaga lume, oferind proiecte și servicii în domeniile ,,dezvoltării economice, promovării ocupării forței de muncă, energiei și mediului, păcii și securității’’, potrivit site-ului agenției.

 

Autoritățile ruse l-au adăugat pe purtătorul de cuvânt al companiei Meta, pe o listă de persoane căutate, conform AP News. Conducătorii de la Kremlin l-au adăugat pe purtătorul de cuvânt al companiei americane de tehnologie Meta, ce deține Facebook și Instagram, pe o listă de persoane căutate, potrivit unei baze de date online gestionată de Ministerul de Interne al țării. Agenția rusă de stat Tass și publicația independentă de știri, Mediazona, au raportat că directorul de comunicații al Meta, Andy Stone, a fost inclus pe listă, la câteva săptămâni după ce autoritățile ruse au clasificat în octombrie Meta drept organizație ,,teroristă și extremistă”, deschizând calea pentru posibile proceduri penale împotriva rezidenților ruși, care folosesc platformele sale. Baza de date a Ministerului de Interne nu oferă detalii despre cazul împotriva lui Stone, precizând doar că este căutat pentru acuzații penale. Meta nu a răspuns imediat solicitării de a oferi comentarii. În luna martie a acestui an, Comitetul Federal de Investigații al Rusiei a deschis o anchetă penală față de Meta. Acesta a susținut că acțiunile companiei în urma invaziei pe scară largă a Moscovei în Ucraina au reprezentat o incitare la violență împotriva rușilor.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 februarie în lume – Parlamentul german a aprobat propunerea coaliției de guvernare pentru legalizarea parțială a canabisului, Dezbaterea privind renunțarea la francul african de vest a câștigat amploare în Burkina Faso, Mali și Niger, odată cu formarea Asociației Statelor Sahariene și cu lovitura de stat din Niger și Curtea Supremă a Rusiei a confirmat decizia Comisiei Electorale Centrale de a respinge înscrierea candidatului liberal Boris Nadezhdin din cursa pentru alegerile prezidențiale.

Material realizat de Mihai Turcu. Parlamentul german a aprobat propunerea coaliției de guvernare pentru legalizarea …