Material realizat de Teodora Anca și Alexandru Baranov
Președintele Emmanuel Macron a promis un ajutor de 100 de milioane de euro pentru palestinieni, cerând o pauză umanitară, conform Euronews. Președintele francez a lăudat de asemenea inițiativele de ajutor venite din partea Iordaniei, Emiratelor Arabe Unite și a Ciprului în apelul său pentru mai multă asistență pentru Gaza. Franța va aloca o sumă suplimentară de 80 de milioane de euro pentru ajutorul umanitar destinat poporului palestinian, ridicând suma totală la 100 de milioane de euro, a anunțat președintele francez a în cadrul unei conferințe internaționale de la Paris, ce a avut ca temă ajutorul umanitar acordat în Gaza. Peste 50 de țări s-au reunit în cadrul conferinței, pentru a discuta despre satisfacerea nevoilor crescânde ale persoanelor afectate de conflict. Macron a subliniat de asemenea importanța unei pauze umanitare, pentru a permite ajutorului să ajungă la civilii din Gaza.
Liderii Pakistanului, Turciei și Iranului au vizitat Asia Centrală într-un efort diplomatic, conform Al Jazeera. Putin a vizitat Kazahstanul, în timp ce Raisi, Erdogan și Kakar urmează să participe la un summit economic regional în Uzbekistan. Liderii Rusiei, Turciei, Iranului și Pakistanului efectuează vizite în state din Asia Centrală, în timp ce puterile globale încearcă să își extindă influența în regiunea dominată tradițional de Rusia. Călătoria acestora are loc la doar o săptămâna după ce președintele francez a efectuat o vizită în regiune, sperând să „accelereze” cooperarea economică. Implicarea fostelor țări sovietice în regiune arată angajamentul acestora de a se implica în noi parteneriate, în timp ce influența Rusiei asupra regiunii scade.
Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a ajuns la un acord cu partidul separatist catalan pentru a rămâne la putere, conform France 24. Socialiștii prim-ministrului au fost clasați pe locul al doilea în urma alegerilor parlamentare din 23 iulie, iar acesta are termen până pe 27 noiembrie să pună la punct o coaliție de lucru sau se va confrunta cu noi alegeri. Sanchez are nevoie de sprijinul separatiștilor catalani și a acceptat cererile lor de amnistie pentru toți cei urmăriți penal în tentativa eșuată de secesiune din 2017. Acesta a propus un proiect de lege controversat care ar acorda amnistia însă drept răspuns, partidele conservatoare ale opoziției și membrii sistemului judiciar spaniol au criticat această măsură, unii acuzându-l pe Sanchez de corupție și de abandonarea statului de drept.
Obiectivul turistic Laguna Albastră din Islanda a fost închis din cauza temerilor cu privire la posibile erupții vulcanice, conform BBC News. Mii de cutremure minore au stârnit temeri cu privire la o posibilă erupție vulcanică. Activitatea geologică sporită a dus la închiderea celebrei Lagune Albastre, ca măsură de precauție. Obiectivul turistic este concentrat în sud-vestul peninsulei Reykjanes, care a fost inactivă timp de 800 de ani, până la o erupție ce a avut loc în 2021. Oficiul meteorologic a anunțat că un cutremur cu magnitudinea 5,0, cel mai mare de când a început activitatea sporită, a fost detectat joi, la aproximativ 30 de km de capitala Reykjavik. Lilja Omarsdottir, din cadrul Agenției Islandeze de Protecție Civilă, a declarat că nu este nevoie iminentă de evacuare, dar că autoritățile locale sunt pregătite în cazul în care magma pare să iasă la suprafață.
Oficialii europeni au lansat o investigație privind protecția copilului pe platformele YouTube și TikTok, conform Deutsche Welle. Comisia Europeană a trimis solicitări oficiale de informații către YouTube și TikTok cu privire la obligațiile companiilor în legătură cu protecția copilului. Comisarul Thierry Breton a declarat că protecția copilului reprezintă o prioritate în ceea ce privește aplicarea legilor. Mișcarea vine ca o măsură de temperare a giganților ce activează în sfera tehnologiei, după adoptarea Digital Services Act, care a intrat în vigoare în august. Executivul Uniunii Europene a declarat că a trimis cereri oficiale celor două companii pentru a afla ce măsuri au implementat YouTube și TikTok pentru a se conforma cu Digital Services Act, în special în ceea ce privește protecția copiilor. Cele două companii sunt așteptate să răspundă până pe 30 noiembrie. Informațiile cerute de către Comisie au legătură cu obligațiile celor două companii cu privire la evaluarea riscurilor și măsurile de protecție a minorilor în mediul online, în special în ceea ce privește riscurile pentru sănătatea mintală și sănătatea fizică, precum și cu privire la utilizarea serviciilor lor de către minori.
Fostul politician al Partidului Popular (PP) din Spania, Alejo Vidal-Quandras, a fost împușcat în Madrid, conform Deutsche Welle. Evenimentul a avut loc în jurul orei locale 13:30, în centrul capitalei spaniole. Fostul lider politic în vârstă de 78 de ani a fost împușcat în cap iar principalul suspect a fugit de la locul faptei pe o motocicletă. Alejo Vidal-Quandras a fost transportat de urgență la spital, iar oficialii medicali au transmis că viața acestuia nu se află în pericol. Alberto Nunez Feijoo, lider al PP, a cerut investigații amănunțite din partea poliției. Actualul prim-ministru, Pedro Sanchez, a transmis pe rețelele sociale: „Toată afecțiunea mea din acest moment este direcționată către Alejo Vidal-Quandras și familia sa”. Acesta a cerut de asemenea arestări cât mai rapide în acest caz.
Armata Israeliană ar urma să înceteze atacurile asupra nordului Fâșiei Gaza pentru patru ore pe zi, transmite Al Jazeera. Conform oficialilor de la Casa Albă, guvernul Israelului ar fi acceptat să pună „pauză” ostilităților pentru patru ore pe zi pentru a permite populației civile să se retragă din zona de conflict. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite ale Americii, John Kirby, a transmis că oficialii israelieni și-au luat angajamentul de a anunța fiecare pauză umanitară cu cel puțin trei ore înainte, adăugând că „ne-a fost transmis de către israelieni că nu va exista nici un fel de operațiune militară pe durata acestor pauze și că acest proces va începe de astăzi”. În timp ce oficialii din SUA au numit această promisiune un pas în direcția bună, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Richard Hecht, a reiterat că „nu este un armistițiu, repet, nu este un armistițiu. Ceea ce facem, ferestrele de patru ore, acestea sunt pauze tactice, locale pentru ajutorul umanitar”.
Fondatorul Omegle a anunțat că platforma de convorbiri video se va închide, relatează Deutsche Welle. Creatorul ei, Leif K-Brooks, a anunțat că platforma urmează să fie închisă după o activitate de paisprezece ani. Brooks a transmis că „operațiunea Omegle nu este sustenabilă, nici din punct de vedere financiar, nici din punct de vedere psihologic. Vă mulțumesc din toată inima tuturor celor care ați folosit Omegle cu un scop pozitiv, iar pentru toată lumea care a contribuit la succesul site-ului în orice fel, îmi pare rău că nu am putut lupta în continuare pentru voi.” Platforma, preponderent populară în rândul adolescenților și copiilor, conecta utilizatorii cu străini la întâmplare. Omegle a atras milioane de utilizatori de-a lungul anilor, însă au existat cazuri de utilizare în scopuri negative. Conform BBC, platforma a fost implicată în peste 50 de cazuri de pedofilie în ultimii doi ani.