Material realizat de Cristina Popescu și Mihai Marco Percă
Guvernul britanic intenționează să legifereze pentru a ordona runde anuale de acordare a licențelor pentru petrol și gaze din Marea Nordului, conform Reuters. Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a declarat că această legislație va oferi stabilitate industriei în timpul tranziției spre energia verde și ar urma să fie stabilită marți, când regele Charles al III-lea va anunța agenda legislativă a guvernului la începutul unei noi sesiuni parlamentare. Sunak a mai afirmat și că noile licențe sunt conforme cu obiectivele guvernamentale de mediu, iar cerința pentru noile runde de acordare a licențelor din fiecare an va fi condiționată de faptul că producția națională este mai ecologică decât alternativele importate. Decizia a venit în contextul în care guvernul de la Londra a declarat, în luna martie, că vor fi acordate peste 100 de noi licențe pentru petrol și gaze în Marea Nordului.
Prim-ministrul Australiei aclamă progresele survenite în urma discuțiilor cu liderul chinez, Xi Jinping, notează BBC. Anthony Albanese a aterizat sâmbătă la Shanghai, pentru o vizită de stat de patru zile ce este văzută drept un punct cheie în dezghețarea relațiilor dintre cele două state, după o serie de dispute comerciale și de securitate. Albanese a fost întâmpinat de Xi Jinping în Marea Sală a Poporului, unde președintele chinez a afirmat că Australia și China vor deveni „parteneri de încredere” și se află pe „calea corectă de îmbunătățire și dezvoltare a relațiilor”, conform postului de stat CCTV. Anthony Albanese este primul lider australian care vizitează China din anul 2016.
Grupul disident Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC) renunță la negocierile de pace, notează Deutsche Welle. Principalul grup disident, care a refuzat să se dezarmeze atunci când FARC au acceptat un acord de pace în 2016, a suspendat duminică discuțiile de pace cu guvernul columbian. Grupul El Estado Mayor Central a declarat într-un comunicat de presă că va începe un „proces de consultare internă cu comisia noastră de dialog” și că se așteaptă ca guvernul să facă același lucru. Negocierile de pace au început pe data de 16 octombrie în orașul Tibu din nord-estul Columbiei și au fost suspendate din cauza nerespectării angajamentelor de către stat, conform luptătorilor de gherilă.
Oficialii europeni au luat în considerare avansarea candidaturii Ucrainei pentru aderare pe măsură ce războiul se prelungește, notează France 24. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat autoritățile ucrainene cu prilejul progreselor realizate în ceea ce privește aderarea la blocul comunitar. În ceea ce privește începerea negocierilor oficiale de aderare, miercuri va fi publicat un raport care evaluează progresele realizate de către autoritățile de la Kiev. Deși blocul comunitar nu este dispus să accepte o țară care se află în război, iar candidații trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a adera, promovarea integrării occidentale este o prioritate de vârf pentru liderii ucraineni. Comisia Europeană a declarat în luna a iunie anului trecut că Ucraina a îndeplinit două din cele șapte condiții stabilite pentru a începe discuțiile de aderare.
Oficialii chinezi îndeamnă autoritățile din Myanmar să coopereze pentru stabilitatea frontierei, informează Al Jazeera. Această rugăminte a venit pe fondul intensificării luptelor dintre grupurile armate, care au capturat un important avanpost comercial și care luptă împotriva guvernului militar. Oficialii de la Beijing susțin că ministrul adjunct de externe, Nong Rong, a vizitat Myanmar în acest weekend pentru a discuta despre ciocnirile despre care Organizația Națiunilor Unite afirmă că au strămutat peste 23.000 de persoane. În ceea ce privește reprezentanții chinezi, aceștia și-au manifestat susținerea față de guvernul militar al Myanmarului încă de la lovitura de stat și au cerut oficialilor occidentali care au aplicat sancțiuni împotriva liderilor militari să-i respecte suveranitatea.
Candidatul coaliției reformiste pro-occidentale Continuăm Schimbarea/Bulgaria Democrată, Vassil Terziev, a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Sofiei, conform Radio Free Europe. Potrivit rezultatelor celui de-al doilea tur al scrutinului, acesta a obținut 48,17% dintre voturi, în timp ce contracandidata lui, Vanya Grigorova, reprezentanta coaliției pro-ruse formată din Partidul Socialist Bulgar și Partidul Levitsa, a fost votată de 46,92% dintre alegători. Vassil Terziev a fost susținut și de către Partidul GERB, al cărui candidat nu s-a calificat în cel de-al doilea tur. În urma alegerilor parlamentare de pe 2 aprilie cele două formațiuni politice guvernează împreună Bulgaria în temeiul unui acord conform căruia funcția de premier va fi deținută pe rând de către reprezentanți ai fiecărei părți.
Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, s-a întâlnit cu omologul său turc, Hakan Fidan, informează Euronews. Vizita înaltului oficial american a avut loc în contextul tensiunilor bilaterale cauzate de reacțiile diferite față de conflictul dintre Israel și Hamas. Șeful diplomației turce a cerut un armistițiu imediat în Fâșia Gaza. Relațiile dintre SUA și Turcia au fost afectate de întârzierea autorităților de la Ankara în ratificarea protocolului de aderare al Suediei la NATO și de sprijinul anumitor cetățeni și companii turce pentru evitarea de către Rusia a sancțiunilor internaționale impuse în urma invadării Ucrainei. Oficialii statului eurasiatic au fost nemulțumiți de refuzul aprobării de către Congresul SUA a unui acord prin care aviația Turciei ar fi urmat să primească avioane F-16 și de sprijinul autorităților de la Washington pentru grupările kurde din Siria.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, l-a însărcinat pe actualul premier, Mateusz Morawiecki, să formeze un nou guvern, relatează Politico. Deși Partidul Lege și Justiție (PiS) a obținut cele mai multe mandate în parlament în urma alegerilor de pe 15 octombrie, acesta nu are șanse să formeze o majoritate. Șeful statului a luat această decizie în ciuda apelului partidelor de opoziție pentru ca viitorul premier nominalizat să fie Donald Tusk, liderul Coaliției Civice. Mateusz Morawiecki are timp două săptămâni pentru a-și forma cabinetul și alte două săptămâni pentru a-și prezenta programul de guvernare și a obține un vot de încredere în parlament. În cazul în care nu va reuși acest lucru, legislativul de la Varșovia va putea să nominalizeze propriul candidat pentru funcția de prim-ministru.
Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a susținut că acțiunile Israelului în Gaza „nu mai sunt proporționale“, potrivit Politico. Afirmațiile sale au fost făcute drept urmare a bombardării de către armata Israelului duminică a două tabere de refugiați din Fâșia Gaza, acțiuni în urma cărora peste 40 de oameni au murit și alte zeci au fost rănite potrivit Ministerului Sănătății din regiunea palestiniană. Totuși, liderul executivului de la Bruxelles a condamnat atacul Hamas asupra Israelului de pe 7 octombrie și a susținut dreptul acestuia din urmă de a se autoapăra. Peste 1.400 de israelieni și 10.000 de palestinieni și-au pierdut viețile de la începutul conflictului dintre cele două părți.
Directorul Muzeului Național al Ungariei, László Simon, a fost demis după ce a permis accesul minorilor la o expoziție unde au fost afișate poze cu membri ai comunității LGBT, conform BBC. Potrivit unei controversate legi maghiare, este interzisă „afișarea și promovarea homosexualității“ în materiale accesibile copiilor precum cărți sau filme. Muzeul a găzduit recent expoziția World Press Photo, unde vizitatorii au putut vedea poze cu persoane LGBT din Filipine. Reprezentanții guvernului au afirmat că oficialul nu a îndeplinit „obligațiile legale“, acuzație pe care acesta a negat-o. Prim-ministrul Viktor Orbán a susținut că prin intermediul represiunii împotriva conținutului LGBT apără valorile creștine și protejează copiii. Cu toate acestea, campania sa a fost condamnată de către activiști pentru drepturile omului și de către oficialii Uniunii Europene.