Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 7 noiembrie în lume – Prim-ministrul Portugaliei, António Costa, a demisionat, un studiu a dezvăluit că topirea platformelor de gheață din Groenlanda va cauza creșteri „dramatice” ale nivelului mării, iar oficialii ONU și-au exprimat îngrijorarea cu privire la luptele din nordul Myanmarului
Sursă foto: AP Photo/Ana Brigida

A fost 7 noiembrie în lume – Prim-ministrul Portugaliei, António Costa, a demisionat, un studiu a dezvăluit că topirea platformelor de gheață din Groenlanda va cauza creșteri „dramatice” ale nivelului mării, iar oficialii ONU și-au exprimat îngrijorarea cu privire la luptele din nordul Myanmarului

Material realizat de Diana Dumitrescu și Emil Zota 

Prim-ministrul Portugaliei, António Costa, a demisionat după ce guvernul acestuia a fost implicat într-o investigație privind fapte de corupție, relatează AP News. Premierul  și șeful Partidului Socialist al Portugaliei a decis să-și dea demisia din funcție în contextul în care guvernul pe care îl conducea a fost implicat într-o anchetă de corupție. Acesta a declarat în cadrul unei televiziuni naționale că este nevinovat, însă „în aceste circumstanțe, desigur, mi-am prezentat cererea de demisie președintelui republicii.” Costa a oferit aceste declarații la doar câteva ore după ce secretarul său general a fost pus sub arest în urma unor percheziții. Biroul Procurorului de Stat a declarat că Curtea Supremă investighează „folosirea numelui primului-ministru și implicarea acestuia” în presupusele activități ilegale desfășurate de suspecți. Prim-ministrul și alți suspecți sunt anchetați pentru abatere de la lege, coruperea unor oficiali din cadrul statului și trafic de influență legate de minele de litiu din nordul Portugaliei. 

Un reprezentant al Statelor Unite ale Americii a participat la o vizită neanunțată în Beirut privind posibilitatea de extindere a războiului din Fâșia Gaza, informează AP News. Amos Hochstein, un consilier senior din cadrul Administrației Biden, a declarat în cadrul vizitei din Beirut că SUA nu dorește extinderea războiului din Gaza și pe teritoriul Libanului. Această vizită a venit în contextul în care tensiunile dintre Liban și Israel au crescut tot mai mult în ultimele zile, după ce o bunică și cele trei nepoate ale sale au fost ucise în urma unui atac israelian. Hochstein a anunțat, de asemenea, după o întrevedere cu purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Nabih Berri, că restaurarea calmului de-a lungul graniței de sud a Libanului este o problemă de „maximă importanță”. Hochstein a mai avut o întrevedere și cu fostul șef al serviciilor secrete libaneze, Abbas Ibrahim. Ibrahim a declarat recent că este implicat în negocierile privind cei 240 de ostatici israelieni deținuți de Hamas. Tensiunile dintre Hezbollah, un grup militar din Liban aliat al Hamasului și Israelului, au crescut după declanșarea operațiunii militare din interiorul Fâșiei Gaza. 

Ajutorul șefului Forțelor Armate ucrainene a decedat în urma detonării accidentale a unei grenade primită drept cadou, conform BBC. Maj Hennadiy Chastyakov, un apropiat al șefului forțelor armate ucrainene, Valery Zaluzhny, a fost ucis de o grenadă primită cadou de ziua lui din partea unui coleg. Ministrul de Interne, Ihor Klymenko, a reconstituit firul evenimentelor, acesta susținând că fiul victimei a început să învârtă inelul grenadei, iar apoi „militarul a luat grenada din mâinile copilului și a tras de inel, cauzând o explozie tragică.”. Procurorii au clarificat ulterior că a detonat grenada din greșeală încercând să o ia din mâinile copilului, iar poliția a denumit incidentul ca fiind o „manevrare neglijentă a muniției”. În timpul investigării apartamentului au fost descoperite alte cinci grenade pe podea alături de o sticla de whisky. Generalul Zaluzhny a descris incidentul ca fiind o pierdere majoră pentru el, dar și armata ucraineană și a menționat că Maj Chastyakov a fost „un umăr de încredere” de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Monarhul Marii Britanii, Charles al III-lea a oferit primul său Discurs al Regelui, informează Al Jazeera. Regele a susținut primul său mesaj în Parlamentul de la Londra, prezentând prioritățile guvernului privind economia, politica externă și justiția. Discursul Regelui sau al Reginei este o ceremonie cu tradiție de câteva secole, care marchează începutul unei noi sesiuni parlamentare. Discursul este pregătit de guvern și citit de către monarh. În cadrul discursului au fost prezentate mai multe teme de interes general cum ar fi reducerea inflației, securizarea surselor de energie, reforme privind consumul de tutun, dar și prelungirea sentințelor criminalilor și agresorilor sexuali. De asemenea, Regele a declarat că Marea Britanie este un aliat al Ucrainei și Israelului, dar ajutoare umanitare vor fi trimise în Fâșia Gaza. Acest discurs poate fi prima și ultima ocazie a prim-ministrului Marii Britanii, Rishi Sunak, să își prezinte rezoluțiile în fața cetățenilor deoarece se preconizează că alegerile parlamentare din ianuarie 2024 vor fi câștigate de partidul de opoziție. 

Un studiu a dezvăluit că topirea platformelor de gheață din Groenlanda va cauza creșteri „dramatice” ale nivelului mării, relatează CNN. Calotele de gheață din nordul Groenlandei se află în pericol, conform unui studiu publicat de Tuesdays in Nature Communications. Platformele de gheață sunt formațiuni glaciare care au rolul de bariere pentru ghețari și previn topirea timpurie a zăpezii.  În studiu se menționează faptul că, odată cu încălzirea apelor oceanelor, platformele de gheață încep să se topească și să destabilizeze ghețarii din împrejurări, aducând pericole majore în ceea ce privește creșterea nivelului mării. Oamenii de știință au analizat opt platforme de gheață care sprijineau ghețari în nordul Groenlandei care au potențialul de a crește nivelul mării cu 2,1 metri și au ajuns la concluzia că aceste platforme se vor topi complet. Topirile din reginea nordică a Groenlandei au contribuit între anii 2006 și 2018 cu mai mult de 17% la creșterea nivelului mării. 

Oficiali ai Organizației Națiunilor Unite au adus la cunoștință îngrijorarea acestora privind luptele grele din nordul Myanmarului, potrivit The Independent. Trupele armatei din Myanmar au fost învinse pentru prima dată în aproape trei ani de conflict sângeros, rebelii capturând primul oraș important, Kawlin, capitala regiunii Sagaing. Insurgenții au capturat de altfel și puncte de la granița cu Republica Populară Chineză, puncte importante de comerț. Reprezentanții ONU au mai precizat că luptele din ultima săptămână au dus la aproape 40 de mii de refugiați din regiunea afectată de război civil. Ciocnirile dintre trupele rebele și armată s-au dus în special în nordul țării. Grupările de guerillă sunt formate etnic, astfel fiind divizate în organizații diferite, rivale. Războiul Civil din Myanmar a început odată cu lovitura de stat din 2021, atunci când președinta țării a fost arestată, iar o juntă militară a preluat puterea în stat, instituind o dictatură.

Primele vehicule blindate ucrainene au trecut Niprul în zona controlată de ruși de la sud de Herson, informează Kyiv Post. În imaginile postate pe telegram de către bloggeri militari ruși s-a putut observa un transportor blindat ucrainean BTR-4 transportat peste râu la bordul unui mijloc amfibiu din epoca sovietică, în apropierea satului Krynky de pe malul de est. Armata ucraineană a patrulat și a lansat raiduri peste fluviu de la începutul toamnei. Lupte grele s-au dat la capurile de pod stabilite, în special la Kazachi Laheri, unde ucrainenii au fost nevoiți să se retragă în ciuda pierderilor mari suferite de ocupanți. Bloggerii militari ruși au afirmat îngreunarea situației militare a Kremlinului în regiune, mai ales odată cu apariția vehiculelor blindate. Capul de pod de la Krynky a fost stabilit la sfârșitul lui octombrie, cu soldații ucraineni ce au continuat să elibereze puncte cheie din sud. 

Un protestatar evreu și-a pierdut viața în urma unei confruntări între demonstranții pro-Palestina și pro-Israel din California, scrie France24. Polițiștii care au ajuns la fața locului au găsit trupul bărbatului întins pe stradă, cu o plagă cranială și alte răni faciale. Acesta a fost declarat decedat câteva zile mai târziu. Bărbatul suspectat că l-ar fi omorât pe vârstnicul de 69 ani încă nu a fost arestat, a specificat șeriful comitatului Ventura, James Fryhoff. Casa presupusului agresor a fost percheziționată, iar el intervievat de poliție. Protestele vin ca urmare a mai bine de o lună de la începutul conflictului provocat de Hamas. Oficialii israelieni au respins apelurile națiunilor arabe pentru o încetare a focului și încetarea blocadei din Gaza, fiind în continuare hotărâți să neutralizeze Hamas și să salveze ostaticii.

Un bărbat sirian a fost împușcat în apropierea graniței cu Belarus, după ce un soldat polonez s-ar fi împiedicat, relatează Euronews. Bărbatul a fost transportat la un spital din Hajnówka, Polonia, iar poliția militară investighează incidentul.  Sirianul a fost împușcat în spate în timp ce trecea granița împreună cu un alt grup de conaționali. Bărbatul vrea acum să aplice pentru protecție internațională în statul polonez. Soldații găsiți vinovați riscă până la trei ani de închisoare pentru manipularea neglijentă a armelor și rănirea neintenționată a altei persoane. Polonia și Lituania se confruntă cu o criză a migranților, acuzând că ar fi facilitată de Belarus, ca o formă de „război hibrid”

Despre PoliticALL

Vezi și

Sursa foto: Reuters

A fost 24 aprilie în lume – Autoritățile americane au decis că vor livra arme pentru Ucraina prin Germania și Polonia, O curte de justiție din Iran a condamnat la moarte un rapper pentru susținerea protestelor din 2022 dedicate Mashei Amini, iar Guvernul din Botswana a respins propunerea din partea guvernului britanic de a primi solicitanți de azil

Material realizat de Robert Olteanu O curte de justiție din Iran a condamnat la moarte …