Material realizat de Teodora Anca și Turcu Mihai
Autoritățile din Marea Britanie au emis un ordin oficial care interzice grupul paramilitar rus Wagner, calificându-l drept organizație teroristă, după moartea fondatorului său, Yevgeny Prigozhin, informează BBC News. Conform acestui ordin, sprijinirea grupului constituie o infracțiune. Aceasta include organizarea de întâlniri pentru a susține activitățile sale, exprimarea sprijinului pentru obiectivele sale și afișarea steagului sau logo-ului Wagner. Astfel, oricine este găsit vinovat de sprijinirea paramilitarilor s-ar putea confrunta cu amenzi substanțiale și pedepse de până la 14 ani de închisoare. Ministrul de interne al Marii Britanii, Suella Braverman, a propus inițial acest ordin săptămâna trecută, numind Wagner o “amenințare la adresa securității globale”. Grupul paramilitar Wagner a fost fondat în 2014, iar acesta a devenit rapid un instrument cheie al puterii de stat, sub conducerea președintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Platforma TikTok a primit o amendă de 345 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, pentru presupuse încălcări ale legilor privind confidențialitatea datelor minorilor, conform Deutsche Welle. Această decizie survine după o investigație de doi ani desfășurată de Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda (DPC). Deși, comisia nu a constatat încălcări ale măsurilor de verificare a vârstei pentru copiii de sub 13 ani, aceasta a subliniat că noile conturi TikTok au fost făcute publice în mod implicit, conținutul lor fiind vizibil pentru oricine. În replică, compania chineză TikTok a transmis că nu este de acord cu această decizie. Ancheta DPC a început în septembrie 2021 și a vizat conformitatea TikTok cu GDPR în ceea ce privește setările platformei și modul de prelucrare a datelor cu caracter personal pentru utilizatorii cu vârsta sub 18 ani.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a dezvăluit că ambasadorul francez în Niger și alți diplomați francezi sunt ținuți ostatici la ambasada franceză din Niamey, menționează CNN. Macron a transmis că acestora le este restricționat accesul la mâncare, aceștia fiind nevoiți să se hrănească cu rații militare. În același timp, președinția franceză a reafirmat că nu recunoaște autoritatea juntei și sprijină președintele demis al Nigerului, Mohamed Bazoum, în calitate de autoritate legitimă. Macron a mai subliniat că va face tot ce este necesar pentru a ajuta la aducerea ambasadorului Itte înapoi în Franța. Această situație tensionată a izbucnit după ce junta militară a preluat controlul în Niger în luna iulie și a emis un ordin de expulzare a ambasadorului Sylvain Itte din țară. Ulterior, au fost revocate vizele sale și poliția a primit instrucțiuni să-l expulzeze.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat că urmează să efectueze o vizită oficială în Washington D.C., pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, informează The Guardian. Această vizită survine într-un moment crucial, pe fonul unor discuții aprinse din Capitol Hill cu privire la cererea președintelui american, Joe Biden, de a furniza până la 24 de miliarde de dolari în ajutor militar și umanitar pentru Ucraina, care se confruntă cu invazia rusă. Vizita oficială va include întâlniri cu președintele Biden la Casa Albă și o vizită la Capitol Hill. Totodată, sunt așteptate mai multe subiecte legate de securitatea regională și stabilitatea globală să fie pe agenda discuțiilor, și ca liderii celor două țări să căute soluții comune.
Grupul european E3 a anunțat că va menține sancțiunile împotriva Iranului, după ce au apărut informații despre încercările de a transfera rachete balistice către Rusia, conform BBC News. Această decizie vine în contextul în care Iranul a vândut anterior dronelor sale către Moscova, iar acestea au fost ulterior folosite în conflictul din Ucraina. În 2015, Iran a acceptat semnarea unui acord nuclear, care prevedea ca anumite sancțiuni să fie ridicate luna viitoare. Cu toate acestea, mai multe surse diplomatice europene susțin că Iranul ar fi încălcat acest acord. Grupul european E3, cunoscut și sub denumirea de Inițiativa celor Trei, este un forum diplomatic care reunește trei state europene: Marea Britanie, Franța și Germania. Acest grup a fost înființat pentru a aborda și negocia problemele legate de conflictele regionale și crizele globale.
Un punct cheie de trecere a frontierei dintre Pakistan și Afganistan a fost redeschis după o închidere de nouă zile, menționează Al Jazeera. Închiderea punctului de trecere Torkham a fost declanșată de un schimb de focuri între forțele afgane și cele pakistaneze. Acest incident a intensificat tensiunile între cele două țări vecine și a avut un impact semnificativ asupra fluxului de oameni și bunuri. Experții politici susțin că redeschiderea punctului de trecere Torkham este văzută ca un pas important spre restabilirea legăturilor dintre cele două națiuni, liderii politici din ambele țări depunând eforturi considerabile pentru a soluționa divergențele existente și pentru a reconstitui legăturile bilaterale.
Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a efectuat o vizită la o fabrică de avioane militare din Rusia, în timpul turneului său de trei zile, relatează The Guardian Vizita a avut loc după întâlnirea cu președintele rus, Vladimir Putin, la fabrica din orașul Komsomolsk-on-Amur, unde sunt produse avioanele de vânătoare Su-35 și Su-57. Liderul nord-coreean a inspectat facilitățile de producție și a asistat la un zbor demonstrativ al unui Su-35. Mai mulți analiști politici susțin că liderul nord-coreean ar încerca să obțină sprijinul Rusiei pentru a moderniza forțele aeriene și navale ale țării, cât și pentru a dezvolta programul spațial și de rachete. În schimb, Rusia ar putea căuta ajutorul Coreei de Nord în furnizarea de muniție în contextul conflictului din Ucraina.
Ministrul chinez al Apărării, generalul Li Shangfu, a fost absent din spațiul public de peste două săptămâni, conform The New York Times. Absența lui Li a stârnit speculații cu privire la posibile perturbări în cadrul armatei chineze, în urma destituirii bruște a doi comandanți de rang înalt responsabili cu forța nucleară a țării. Aceste evenimente au dus la speculații legate de posibilitatea ca Generalul Li să fie supus unei investigații de către autoritățile chineze. Destituirea comandanților de top cu doar șase săptămâni în urmă, fiind interpretată de mai mulți analiști politici, ca o mișcare a liderului chinez, Xi Jinping, de a-și consolida controlul asupra armatei și de a elimina presupuse probleme de corupție și disfuncționalitate din rândurile acesteia.