Material realizat de Ștefania Guțu și Andra Așibreiner
Oficialii militari sud-coreeni acuză autoritățile de la Phenian că au încălcat spațiul aerian sud-coreean prin efectuarea unor exerciții cu drone în zonele de graniță din jurul provinciei Gyeonggi, relatează BBC. Conform sursei, una dintre drone s-a prăbușit în zona capitalei Seoul, în regiunea Hoengseong, după decolarea de pe baza aeriană din orașul Wonju. Survolul dronelor nord-coreene este pus pe seama creșterii tensiunii în peninsula Coreeană din ultima perioadă, iar respectivul exercițiu reprezintă o amenințare la adresa securității Coreei de Sud, deoarece acestea pot fi folosite atât pentru spionaj, cât și pentru a lansa un atac asupra țării. Pe de altă parte, un astfel de episod a avut loc și în anul 2017, când tensiunile dintre Seoul și Phenian au fost ridicate. Ca răspuns la recentul exercițiu, armata sud-coreeană a declarat că a trimis avioane de supraveghere în zona de nord a țării pentru a verifica instalațiile militare.
Oficiali ai guvernului din Taiwan au anunțat interceptarea a 72 de avioane chineze în spațiul maritim și aerian al peninsulei autonome Taiwan, relatează Reuters. Conform unui raport furnizat de Ministerul Apărării din Taiwan, 43 de avioane au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, o zonă tampon neoficială care separă cele două părți în interiorul zonei de apărare. De asemenea, șapte nave ale marinei chineze au fost detectate în apropiere de Taiwan. Acțiunea chineză este una dintre cele mai mari incursiuni ale Beijingului în ceea ce privește peninsula și vine ca răspuns la creșterea presiunii chineze asupra guvernului de la Taipei pentru a accepta conducerea Beijingului. Ca răspuns la acțiunea chineză, președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, va convoca o întâlnire la nivel înalt marți dimineața pentru a putea fi pusă în discuție consolidarea sistemului de apărare civilă al insulei.
Oficialii locali indonezieni au declarat faptul că mai mulți refugiați rohingya au ajuns pe o plajă în vestul țării, după ce aceștia au petrecut mai multe săptămâni pe mare într-o barcă de lemn, relatează AP News. Cel puțin 185 de refugiați, printre care și copii, au ajuns pe plaja Ujong Pie din Muara Tiga, un sat de coastă din districtul Pidie din Aceh, în nordul Indoneziei, acesta fiind al doilea grup rohingya care ajunge în zona Aceh în ultimele două zile. Conform declarației șefului poliției locale, Fauzi, aceștia au fost transportați la primărie, unde vor rămâne până vor primi ajutorul de care au nevoie. Domnul Fauzi a mai declarat și faptul că oficialii de imigrare împreună cu poliția încearcă să îi identifice pe refugiați pentru a stabili dacă aceștia fac parte dintr-un grup de 190 de refugiați rohingya care a fost raportat de Națiunile Unite că plutește în derivă de o lună într-o barcă în Marea Andaman.
Un înalt oficial din Belarus a declarat că sistemele de rachete tactice Iskander și sistemele de apărare antiaeriană S-400 furnizate de către Rusia sunt pregătite pentru a putea fi folosite, informează Al Jazeera. Potrivit declarației domnului Leonid Kasinsky, șeful Direcției Principale de Ideologie din Cadrul Ministerului Apărării din Belarus, echipele formate din militari ruși și belaruși și-au finalizat pregătirea în centrele comune de antrenament. Conform sursei, nu este încă clar câte dintre sistemele Iskander au fost furnizate în Belarus, însă această cooperare survine presiunii pe care Kievul a exercitat-o asupra Minskului în ultima perioadă cu privire la intervenția Republicii Belarus în conflictul din Ucraina. Iskander-M este un sistem mobil de rachete ghidate care poate transporta focoase convenționale sau nucleare, iar sistemul S-400 este un sistem de interceptare mobil rusesc cu rachete sol-aer (SAM) capabil să cupleze avioane, drone, precum și rachete de croazieră. De asemenea, domnul Kasinsky a mai declarat și faptul că aeronavele militare deținute de Belarus au fost transformate pentru a transporta ”muniție specială de aviație”.
Guvernul etiopian a declarat că o delegație formată din oficiali de nivel înalt va călători în regiunea Tigray pentru a supraveghea punerea în aplicare a acordului de pace încheiat luna trecută, informează DW. Guvernul din Addis Ababa și Frontul Popular de Eliberare din Tigray (TPLF) au convenit să creeze un sistem de monitorizare pentru a se asigura că acordul de pace stabilit în luna noiembrie va fi respectat de toate părțile semnatare. Potrivit declarației Serviciului de Comunicare al Guvernului, aceasta este prima delegație de acest tip care a călătorit în Tigray în doi ani, iar misiunea de supraveghere va fi condusă de Tagesse Chafo, președintele Camerei Reprezentanților.
Președintele Argentinei, Alberto Fernandez, consideră „nedreaptă” hotărârea Curții Supreme de a retrage o parte din finanțarea guvernamentală pentru capitală, revocând obligația de a sfida decizia instanței, relatează Al Jazeera. Fernandez a susținut decizia Curții Supreme printr-o postare de Twitter, scriind: „Hotărârile judecătorești sunt obligatorii chiar și atunci când sunt considerate a fi dezavantajoase și nedrepte”. Politicianul a provocat reacții și o criză juridică după ce a anunțat joia trecută că va respinge hotărârea. Fernandez a denunțat decizia Curții și a susținut că ar dăuna altor provincii. Oficialii Curții Supreme au decis ca finanțarea distribuită către Buenos Aires să crească de la 1.4%, la 2.95%, nivelul de finanțare pe care statul îl avea înainte de reducerile guvernamentale datorate de pandemia de COVID-19.
Peste 1.000 de veterani de rang înalt a forțelor aeriene israeliene, inclusiv un fost șef de personal israelian, i-au îndemnat pe cei mai înalți oficiali legali ai statului să ia măsuri împotriva viitorului guvern, informează AP News. Într-o scrisoare adresată șefului Curții Supreme a Israelului și altor oficiali de rang înalt, foștii soldați au declarat că alianța partidelor religioase și ultranaționaliste amenință viitorul Israelului. Scrisoarea a fost trimisă cu câteva zile înainte ca noul guvern să preia mandatul. Aceștia i-au numit pe oficialii legali „linia finală de apărare” și i-au rugat „să facă tot ce vă stă la îndemână pentru a opri dezastrul care afectează țara”.
Autoritățile iraniene au redirecționat un zbor cu destinația Dubai și le-au împiedicat pe soția și fiica fostului căpitan al echipei naționale de fotbal, Ali Daei, să părăsească țara, relatează Reuters. Avionul companiei Mahan Air a fost forțat să aterizeze pe insula Kish, pe teritoriu iranian, autoritățile iraniene declarând că soției lui Daei îi este interzis să călătorească în străinătate. Interdicția călătoriei a fost impusă pe fondul susținerii protestelor antiguvernamentale. După ce fostul căpitan și-a exprimat la rândul său sprijinul pentru proteste pe rețelele de socializare, autoritățile au închis un magazin de bijuterii și un restaurant pe care acesta le deținea.
În urma arestării, în weekend, a unui bărbat suspect de complot într-un atac cu bombe, viitorul Ministru al Justiției din Brazilia a declarat că securitatea va trebui întărită pentru învestirea președintelui ales, Luiz Inacio Lula da Silva, relatează Al Jazeera. Viitorul Ministru al Justiției, Flavio Dino, a declarat într-un interviu televizat că următorul guvern „nu va permite terorismul politic în Brazilia”. Presupusul complot din cazul atacului cu bombă din aeroportul capitalei, a fost descoperit cu câteva zile înainte ca viitorul președinte, Lula, să preia mandatul de la 1 ianuarie. Lula l-a învins pe adversarul său, Jair Bolsonaro în Octombrie. Mulți susținători ai opoziției continuă să respingă înfrângerea electorală, unii blocând drumuri importante în zonele în care Lula a fost declarat câștigător.
Membrii comunității kurde din Franța au organizat un marș tăcut pentru a comemora trei persoane ucise într-un schimb de focuri de la un Centru Cultural kurd din Paris, informează AP News. Oficialii Turciei l-au convocat pe ambasadorul Franței pentru ceea ce a fost numit „propaganda neagră” a activiștilor kurzi după incidentul armat. Protestatarii au mărșăluit la Paris cu steaguri ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan sau au făcut referințe legând Turcia de incident. Un francez în vârstă de 69 de ani a fost acuzat de crimă motivată rasial și încălcarea legilor pentru arme, au declarat oficialii Parchetului din Paris. Potrivit procurorilor, suspectul le-a spus anchetatorilor că a vrut să ucidă imigranții și că are o ură patologică față de non-europeni.