Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 27 decembrie în lume – Tensiunile dintre Serbia și Kosovo continuă să crească, Oficialii din Taiwan au decis extinderea serviciului militar obligatoriu la un an, iar Președintele rus a semnat un decret prin care interzice vânzarea de petrol statelor care impun un plafon de preț
Sursă foto: Reuters/Dado Ruvic/Illustration

A fost 27 decembrie în lume – Tensiunile dintre Serbia și Kosovo continuă să crească, Oficialii din Taiwan au decis extinderea serviciului militar obligatoriu la un an, iar Președintele rus a semnat un decret prin care interzice vânzarea de petrol statelor care impun un plafon de preț

Material realizat de Anna Iosif și Mădălina Robu

Oficialii din Serbia au anunțat că trupele armate se află sub cel mai înalt nivel de alertă, pe fondul ascensiunii tensiunilor dintre Serbia și Kosovo, relatează Politico. Ministrul Apărării din Serbia, Miloš Vučević, a anunțat că armata sârbă a fost plasată sub alertă, ca semn al escaladării tensiunilor dintre Serbia și Kosovo. Liderul statului sârb, Aleksandar Vučić, a mai adăugat că va lua toate măsurile necesare să protejeze poporul sârb și Serbia. Anunțul a venit în urma afirmațiilor neverificate făcute de către presa sârbă, conform cărora poliția din Kosovo ar fi tras focuri de armă asupra unor baricade ridicate de etnici sârbi în nordul statului kosovar. Forța de menținere a păcii din Kosovo condusă de NATO a confirmat că au fost trase focuri de armă,  declanșate în apropierea unor trupe NATO, dar și că sursa acestora nu a fost clară. Consiliul de securitate din Kosovo a blamat Serbia pentru tensiunile din ultimele zile, acuzând oficialii de la Belgrad că acționează împotriva ordinii constituționale din Kosovo.

 

Oficialii din Burkina Faso au anunțat că 10 civili au fost uciși și mai mulți răniți, după ce autobusul în care se aflau a lovit o mină terestră, conform Al Jazeera. Guvernatorul regional, Hubert Yameogo, a declarat că autobusul călătorea către orașul de graniță Kantchari și că a lovit o mină terestră în zona satului Bougui. Incidentul a fost legat de ascensiunea influenței pe care o dețin rebelii din zonă care luptă împotriva guvernului. În ciuda faptului că nimeni nu și-a asumat responsabilitatea pentru incident, acesta a fost legat de rebelii al-Qaeda și ISIS prezenți în zonă. Atacuri aparținând al-Qaeda și ISIS au perturbat pacea în Burkina Faso în ultimii șase ani, luând viața a mii de persoane și strămutând aproape două milioane de oameni. 

 

Oficialii din Taiwan au decis extinderea serviciului militar obligatoriu la un an, începând cu anul 2024, relatează Reuters.  Serviciul militar obligatoriu pentru cetățenii din Taiwan va fi extins de la patru luni la un an. Decizia a venit în urma creșterii amenințării din partea statului chinez și încercarea acestuia de a-și impune suveranitatea asupra insulei prin intermediul presiunilor de ordin militar, diplomatic și economic. Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat faptul că „atâta timp cât Taiwanul este suficient de puternic, acesta va fi un centru al democrației și libertății în întreaga lume și nu va deveni un câmp de luptă”. Acesta a mai adăugat faptul că sistemul militar curent este ineficient și insuficient pentru a face față amenințării militare venite din partea Chinei. Din acest motiv, recruții vor urma un antrenament mai intens, inclusiv exerciții de tragere, tehnici de luptă folosite de forțele americane și operarea de arme mai puternice.

 

Ministrul afacerilor externe din Rusia, Serghei Lavrov, a oferit Ucrainei un ultimatum, obligând supunerea la cerințele statului rus, relatează Al Jazeera.  Lavrov a declarat că Ucraina trebuie să îndeplinească cerințele venite din partea Moscovei și să cedeze teritoriul care se află momentan sub controlul Rusiei. În caz contrar, acesta a declarat că armata rusească va decide soarta Ucrainei. La o zi după ce liderul rus, Vladimir Putin, a declarat că este deschis negocierilor, Lavrov a comunicat oficialilor de la Kiev că este pentru binele Ucrainei să se conformeze cu dorințele venite din partea oficialilor de la Moscova. Acesta a mai adăugat faptul că „propunerile noastre pentru demilitarizarea și denazificarea teritoriilor controlate de regim și eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care decurg de acolo sunt bine cunoscute inamicului”.

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care interzice vânzarea de petrol statelor care impun un plafon de preț, inclusiv Uniunea Europeană, statele din G7 și Australia, informează Euronews. Liderul rus a semnat decretul care interzice vânzarea de petrol statelor care au introdus un plafon de preț pentru exporturile rusești, începând cu 1 februarie 2023. Textul decretului a specificat faptul că interdicția se extinde pe o perioadă de cinci luni, până în data de 1 iulie 2023. De asemenea, decretul a indicat faptul că doar o decizie venită din partea liderului rus poate permite livrarea de petrol unui stat care a implementat plafonul de preț în ultimele săptămâni. Decizia a venit în urma faptului că, la începutul lunii decembrie, statele membre UE, statele din G7 și Australia au ajuns la un acord cu privire la plafonarea prețului petrolului rusesc pentru export, plafonul fiind de 60 de dolari. 

Autoritățile chineze au anunțat că începând cu 8 ianuarie guvernul va renunța la cerințele de carantină pentru toate sosirile internaționale, relatează CNN. Granița rămâne în mare parte închisă străinilor, cu excepția unui număr limitat de vizite de afaceri sau de familie. Pentru mulți cetățeni chinezi aflați în străinătate, care nu s-au putut întoarce sau nu au vrut să treacă printr-o carantină îndelungată, știrile au însemnat că în sfârșit ar putea pleca acasă. De asemenea, cei din interiorul granițelor sărbătoresc și anticipează călătoriile în afara țării. Majoritatea nu au părăsit China de ani de zile, iar acum au ocazia să-și planifice vacanțele mult așteptate. Cu toate acestea, redeschiderea parțială a granițelor a generat îngrijorare deoarece poporul chinez trece prin cel mai sever val de infecții de la începutul pandemiei. Reprezentanții anumitor destinații străine se află, de asemenea, în gardă. Oficialii din regiunea Lombardia din nordul Italiei au cerut conducerii aeroportului din Milano să efectueze teste PCR pentru toate sosirile din China de acum până la sfârșitul lunii ianuarie.

Președintele Coreei de Sud a solicitat o apărare antiaeriană mai puternică și drone stealth de înaltă tehnologie, în timp ce reprezentanții armatei și-au cerut scuze pentru că nu au reușit să doboare dronele nord-coreene care au trecut granița, informează ABC News. Numeroase semne de întrebare au fost ridicate cu privire la rețeaua de apărare aeriană a Coreei de Sud într-un moment în care tensiunile rămân proeminente cu privire la runda de teste cu rachete din acest an din Coreea de Nord. A fost pentru prima dată din 2017 când dronele nord-coreene au intrat în spațiul aerian sud-coreean. Zborurile cu drone au avut loc la trei zile după ce oficialii Coreei de Sud au declarat că reprezentanții Coreei de Nord au lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, extinzându-și activitățile record de testare din acest an. Reprezentanții mass-mediei de stat din Coreea de Nord au anunțat începerea unei reuniuni cheie a Partidului Muncitoresc pentru a revizui politicile anterioare și a discuta planurile de anul viitor. În timpul întâlnirii, Kim Jong Un a solicitat eforturi mai intense pentru a depăși greutățile și provocările cu care se confruntă țara sa.

O agenție a Organizației Națiunilor Unite informează că cel puțin 26 de musulmani rohingya au decedat pe parcursul unei luni în larg, în timp ce făceau o călătorie periculoasă spre Indonezia, conform ABC News. Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați a declarat că supraviețuitorii au informat agenția despre decesele din timpul călătoriei. Potrivit UNHCR, s-a raportat că peste 2.000 de persoane au făcut călătorii maritime riscante în Marea Andaman și Golful Bengal în acest an, iar aproximativ 200 au decedat. Peste 1 milion de refugiați rohingya au fugit în Bangladesh din Myanmar de-a lungul mai multor decenii, inclusiv aproximativ 740.000 care au trecut granița începând cu august 2017, când armata din Myanmar a lansat o represiune violentă. Forțele de securitate din Myanmar au fost acuzate de violuri în masă, ucideri și incendierea a mii de locuințe, iar instanțele internaționale revizuiesc acuzațiile de genocid împotriva lor. Reprezentanții UNHCR au lăudat autoritățile și comunitatea locală din Indonezia care au adus la țărm peste 200 de refugiați rohingya, mulți dintre aceștia având nevoie de îngrijiri medicale urgente.

Reprezentanții poliției din Ghana au avertizat liderii religioși să nu inițieze profeții tradiționale de Anul Nou care pot genera frică, anxietate sau moarte, relatează BBC. Dreptul la libertatea de cult nu trebuie să încalce drepturile altora, au susținut oficialii poliției într-un comunicat. Criticii afirmă că ordinul încalcă dreptul constituțional la libertatea de religie și, prin urmare, este ilegal. Milioane de creștini se adună adesea în biserici pentru a-și asculta pastorii facând proclamații despre noul an. Mesajele variază adesea de la proiecții optimiste până la cele care avertizează despre un dezastru iminent. Ordinul poliției a intrat în vigoare după ce numeroase previziuni de decese și calamități au fost anunțate. Într-o declarație, poliția a felicitat grupurile religioase pentru „cooperarea” lor și pentru „adoptarea unor mijloace acceptabile din punct de vedere legal pentru comunicarea profețiilor”. Poliția a declarat că a adoptat data de 27 decembrie drept ziua respectării comunicării profeției. Potrivit declarației oficiale, rolul acestei zile este de a aminti tuturor să-și practice credința în limitele legii pentru a asigura un mediu sigur, lipsit de anxietatea generată de previziunile despre vătămare iminentă, pericol sau moarte. 

Numărul deceselor în orașul Buffalo din New York a crescut la 28, mii de oameni aflându-se în continuare fără curent electric în mijlocul unei furtuni de iarnă ce a afectat America de Nord, informează BBC. În Statele Unite, cel puțin 62 de persoane au murit în incidente legate de vreme. În Buffalo, un oficial de stat a afirmat că poliția militară este prezentă pentru a ajuta la gestionarea traficului în oraș, unde interdicția de a conduce rămâne valabilă. De asemenea, au fost semnalate jafuri în anumite părți ale orașului pe parcursul situației de urgență. Din cauza furtunii a survenit și anularea a mii de zboruri, inclusiv aproximativ 4.700 doar marți dimineața. Mii de pasageri au rămas blocați pe aeroporturile din întreaga țară. În cadrul unei conferințe de presă, oficialii din comitatul Erie din New York au declarat că numărul morților este de așteptat să crească pe măsură ce operațiunile de căutare și salvare continuă. Oficialii statului vecin New Jersey au trimis, de asemenea, servicii de urgență în statul New York pentru a oferi asistență suplimentară.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 19 aprilie în lume – Prim-ministrul finlandez a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a contracara fluxul de migranți, Șeful Armatei din Kenya, a murit într-un accident de elicopter iar Junta militară din Burkina Faso a expulzat trei diplomați francezi

Material realizat de Mihai Turcu.  Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru …