Home / A fost azi în lume / Au fost 3 și 4 decembrie în lume – Patru persoane acuzate de colaborare cu serviciile secrete ale Israelului au fost executate în Iran, Safeguard Defenders, a declarat că a descoperit peste 100 de secții de poliție ale guvernului chinez pe teritoriul altor state iar administrația iraniană a anunțat abolirea poliției moralității

Au fost 3 și 4 decembrie în lume – Patru persoane acuzate de colaborare cu serviciile secrete ale Israelului au fost executate în Iran, Safeguard Defenders, a declarat că a descoperit peste 100 de secții de poliție ale guvernului chinez pe teritoriul altor state iar administrația iraniană a anunțat abolirea poliției moralității

Material realizat de Radu Ioan Mocanu și Doina Bulearcă. 

Restricțiile impuse de guvernul chinez pentru combaterea răspândirii virusului Covid-19 au început să fie ridicate în orașe precum Beijing și Shenzhen, informează Reuters. Ca urmare a protestelor îndreptate împotriva politicii „zero Covid”, mai multe orașe ale Republicii Populare Chineze au fost zguduite de proteste ce au arătat rezultate. În Beijing, mai multe centre de testare au fost închise, iar obligația deținerii unui test negativ de Coronovirus pentru intrarea în locuri publice precum centrele comerciale, a fost ridicată, fiind așteptată să se ridice și pentru a se permite accesul la metrou. În Shenzhen, au fost adoptate măsuri asemănătoare. Ridicarea restricțiilor s-a făcut pe fondul unei stagnări economice, ce a contribuit și la izbucnirea de proteste la scară largă.

 

Mii de trupe au încercuit un oraș din El Salvador, ca urmare a măsurilor adoptate de autorități împotriva grupărilor din țară, relatează BBC.  Zeci de mii de soldați au încercuit orașul Soyapango, aflat în vecinătatea capitalei, San Salvador, oraș cunoscut pentru activitatea infracțională. Conform unei postări de pe rețeaua de socializare Twitter, acțiunea vizează doar infractori, nu și „cetățeni onești”. Executivul statului a declarat stare de urgență ca urmare a unui val de 62 de crime ce s-au petrecut pe data de 26 martie. Din acel moment, autoritățile au avut dreptul de a aresta suspecți fără mandat, fapt condamnat de organizațiile civice. Un sondaj recent a arătat că mai bine de 75% dintre cetățeni sunt de acord cu măsurile luate.

 

Unsprezece oameni au fost condamnați la moarte pentru uciderea unui activist de mediu din Tanzania, anunță Al Jazeera.  În 2017, fondatorul Organizației PAMS, ce activa pentru combaterea braconajului și a traficului de fildeș din țara situată în estul continentului african, și-a pierdut viața. Victima a fost prinsă într-o ambuscadă și ucisă, iar pentru această faptă, nouă cetățeni tanzanieni și doi din Burundi au fost acuzați de conspirație de a comite crimă și crimă, fiind găsiți vinovați la ambele capete de acuzare și condamnați. Judecătorul de la Înalta Curte a declarat că „dovezile obținute au fost suficient de solide pentru condamnare”.

 

Patru oameni au fost executați în Iran, fiind acuzați de colaborare cu serviciile secrete ale Israelului, notează Al Jazeera. Site-ul oficial al sistemului judecătoresc din Iran a anunțat execuția a patru persoane și condamnarea la închisoare pe viață a alte trei persoane. Aceștia au fost acuzați de colaborare cu Mossadul și de alte infracțiuni precum cea de distrugerea de proprietate publică sau privată, furturi sau răpiri. Printre alte dovezi, instanța a arătat cu majoritatea aveau cazier, unul dintre condamnați fiind încarcerat în Grecia între 2014 și 2017 pentru trafic de persoane. În context geopolitic, între Iran și Israel s-a format o rivalitate regională, astfel condamnarea persoanelor pentru colaborarea cu Israelul nu este o practică neobișnuită în Iran.

 

Mii de enoriași din Kinshasa au participat la un marș împotriva războiului din estul Republicii Democrate Congo (RDC), raportează Reuters.  După o perioadă îndelungată de conflict în estul țării, locuitorii capitalei RDC, în special enoriașii creștini, au organizat un marș în scopul de a protesta împotriva războiului. Protestatarii au afișat mesaje anti occidentale cauzate de eșecul Statelor Unite ale Americii și al Uniunii Europene de a trage la răspundere guvernul Rwandei, acuzat de susținere tacită a grupării M23, implicată în conflict. În august, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, comunicat că rapoartele ce incriminează Rwanda de sprijinirea grupării M23 sunt credibile. În ciuda acestui fapt, sentimentul anti-occidental este foarte răspândit în RDC.

 

Organizația non-guvernamentala din Madrid, Safeguard Defenders, a declarat că a descoperit peste 100 de secții de poliție ale guvernului chinez pe teritoriul altor state, relatează CNN. Administrația de la Beijing a deschis mai mult de 100 de secții de poliție pe teritorii străine care aveau scopul de a monitoriza, hărțui și în unele cazuri, a repatria cetățeni chinezi care trăiau în exil. Aceștia utilizau aranjamente de securitate bilaterale cu state din Europa și Africa, pentru a-și răspândi prezența la nivel internațional, conform informațiilor. Dovezile au fost publicate într-un raport numit „Patrol and Persuade”. Printre statele care au fost descoperite a colabora cu administrația chineză se află Italia, Croația, Serbia și România. Oficialii de la Beijing au negat acuzațiile, adăugând că locațiile indicate în raport au rol administrativ, ajutând cetățenii chinezi expatriați în reînnoirea documentelor. 

 

Curtea Supremă a Indiei a înaintat procedurile pentru recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex, raportează Radio France International. Instanța a decis înaintarea cazului a recunoașterii legale a statutului căsătoriilor între persoane de același sex, la patru ani după ce aceeași instituție a abolit prohibiția impusă din era colonială asupra acestora. Avocatul Mukul Rohatgi a declarat că „este o chestiune actuală, nu este o problemă de proprietate. Are impact asupra sănătății, succesiunii. Vorbim doar despre Actul Special de căsătorie”, lege care la bază legaliza căsătoriile între persoane de religii diferite.

 

Administrația iraniană a anunțat abolirea poliției moralității, raportează Euronews. Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar, a declarat că „poliția moralității nu are nici o legătură cu ramura judiciară, fiind abolită de cei care au creat-o.” Administrația iraniană va revizui, de asemenea, și legea instaurată în 1983, care prevede ca femeile să își acopere capul în mod obligatoriu. Din luna septembrie, au izbucnit proteste constante în Iran, după ce o femeie de 22 de ani a decedat într-un spital ulterior plasării ei în arest de către poliția moralității.

 

Peste 150 de experți NATO în securitate cibernetică s-au întâlnit în Tallin pentru un exercițiu comun, relatează Politico. Exercițiul survine pe fondul conflictului din Ucraina. Colonelul Bernd Hansen, șeful ramurei pentru spațiu cibernetic al Comandamentului Transformation NATO, a declarat pe marginea conflictului din Ucraina că „există un nivel de seriozitate în plus, nu mai este ficțiune. A devenit destul de evident că [atacurile cibernetice] se întâmplă în realitate.”. Exercițiile au ca scop îmbunătățirea eforturilor comune a mai multor state pentru îmbunătățirea timpului de răspuns și revenirea după un atac.

 

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, și ministrul rus al apărării, Sergei Shoigu, s-au întâlnit la Minsk, relatează Euronews. Discuțiile au tratat cooperarea militară și securitatea regională. Lukașenko a declarat că administrațiile din Rusia și Belarus sunt pregătite pentru pace, dar guvernul de la Kiev a părut că nu este dispus să negocieze. A adăugat că „dacă vor să lupte până la sfârșit, este treaba și dreptul lor. Pentru moment, nici eu și nici serviciile noastre speciale nu îi vedem dispuși să susțină negocieri adecvate.” Guvernul de la Kremlin continuă să trimită trupe în prima linie de front. Forțele armate ucrainene au raportat că de vineri, forțele armate ruse au lansat cinci rachete și au executat zeci de atacuri aeriene asupra pozițiilor militare ucrainene și infrastructurii civile. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …