Material realizat de Dora Timar.
Guvernul Canadei a ajuns la un consens final cu privire la fondurile de compensație pentru copiii indigeni, conform Al Jazeera. Guvernul canadian și Adunarea Primelor Națiuni au anunțat acordul final pentru compensarea copiilor indigeni care au fost discriminați în furnizarea de servicii guvernamentale. Acordul are o valoare de 15 miliarde de dolari, fiind cel mai mare acord de decontare din istoria țării. Acesta necesită aprobarea Tribunalului Drepturilor Omului din Canada și a Curții Federale a Canadei. Liderii indigeni și susținătorii comunității au luptat pentru ca guvernul Canadei să respecte hotărârea Tribunalului canadian pentru drepturile omului din 2016 care a constatat că guvernul federal a discriminat persoanele indigene în furnizarea de servicii pentru copii și familie.
Un atac armat care a ucis 6 persoane și a rănit alte zeci a avut loc în timpul paradei de 4 iulie din statul Illinois, informează CNN. Atacatorul, identificat de autorități drept Robert E. Crimo III, a folosit o carabină, într-un atac “aleatoriu” și “intenționat,”, conform declarațiilor poliției. Atacatorul, care a fost arestat în cursul zilei de luni, a urcat pe un acoperiș al unei firme și a deschis focul asupra paradei la aproximativ 20 de minute după ce a început.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat intenția de a crea o platformă de reconstrucție pentru a coordona investițiile din Ucraina după război, conform Al Jazeera. Liderii Ucrainei au declarat că țara are nevoie de 750 miliarde de dolari pentru un plan de recuperare în trei etape, drept consecință a invaziei. Platforma anunțată de von der Leyen va fi utilizată pentru a centraliza datele, a cartografia nevoile de investiții, a coordona acțiunile și pentru a centraliza resursele. Platforma va putea fi utilizată de guverne, instituții, sectorul privat și societatea civilă. Va include de asemenea organizații internaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.
Un hacker pretinde că a obținut datele unui miliard de cetățeni chinezi, relatează The Guardian. Informațiile personale ar fi fost preluate din baza de date a poliției din Shanghai, atacul putând fi cea mai mare încălcare a securității datelor din istorie. Această bază de date ar include informații despre un miliard de rezidenți chinezi, incluzând date precum nume, adresă, data nașterii, numărul de telefon, cazier. Identitatea hackerului nu a fost divulgată, iar autoritățile din China nu au oferit un comentariu cu privire la afirmații.
O parte din personalul Consiliului Britanic rămâne blocat în Afganistan, deși au primit permisiunea imediată a guvernului de a aplica online pentru a reveni în Marea Britanie, informează The Guardian. Mai mult de 180 de angajați ai Consiliului Britanic nu pot părăsi Afganistanul și nu există indicii despre modalitățile prin care ar putea ieși din țară în siguranță. Conform declarațiilor oficiale, 85 dintre angajați se află într-un risc “foarte ridicat”, iar 90 se află într-o stare de “risc ridicat”. Liderii Marii Britanii au continuat să caute modalități prin care ar putea readuce personalul în țară. Cu toate acestea, la aproape 11 luni după ce a fost lăsat în urmă în timpul evacuării de urgență, personalul Consiliului Britanic încă nu are stabilită o dată exactă de reîntoarcere în țară sau un mijloc de ieșire. Mai mulți angajați s-au ascuns, temându-se pentru viața lor, din cauza unei legi represive a talibanilor. Guvernul Marii Britanii a decis inițial să acorde prioritate personalului format din 180 profesori cu normă întreagă care locuiau în Kabul, dar poziția lor izolată fizic i-a făcut mai vulnerabili. Într-o concesie, Lord Ahmad și Lord Harrington, cei doi miniștri principali, au anunțat la mijlocul lunii iunie că personalul va avea permisiunea să aplice pentru a veni în Marea Britanie cu familiile lor.