Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 28 decembrie în lume – Curtea Supremă a Rusiei a închis cel mai vechi grup pentru drepturile omului din țară, liderul opoziției din Polonia a criticat dur decizia guvernului polonez de a-și spiona oponenții, iar reprezentanți din Statele Unite și Rusia vor desfășura negocieri în luna ianuarie
Fostul președinte al Consiliului European este acum liderul partidului de opoziție Civic Platform Sursă foto: Attila Husejnow/Sopa Image

A fost 28 decembrie în lume – Curtea Supremă a Rusiei a închis cel mai vechi grup pentru drepturile omului din țară, liderul opoziției din Polonia a criticat dur decizia guvernului polonez de a-și spiona oponenții, iar reprezentanți din Statele Unite și Rusia vor desfășura negocieri în luna ianuarie

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Daniel Rădoi

Curtea Supremă a Rusiei a ordonat închiderea Memorial International, cel mai vechi grup pentru drepturile omului din țară, într-un moment decisiv în represiunea lui Vladimir Putin împotriva gândirii independente, conform The Guardian. Curtea a decis că Memorialul trebuie să fie închis în baza controversatei legislații a Rusiei agenților străini, care a vizat zeci de ONG-uri și instituții media considerate critice la adresa guvernului, reprezentanți ai organizației numind decizia ca fiind motivată politic. Memorialul a fost înființat la sfârșitul anilor 1980 pentru a documenta represiunile politice efectuate sub Uniunea Sovietică, construind o bază de date cu victimele Marii Terori și ale lagărelor. Închiderea Memorial International a marcat un punct de inflexiune în istoria modernă a Rusiei, deoarece eforturile de a face publice crimele conduse de lideri sovietici precum Iosif Stalin au devenit tabu la 30 de ani după ce arhivele secrete guvernamentale au fost deschise după sfârșitul Uniunii Sovietice. Deși nu a căutat tocmai o întoarcere la trecutul sovietic, Putin a devenit profund sensibil la orice critică adusă acestuia din partea unor grupuri, inclusiv Memorial. Aproximativ 100 de susținători ai organizației s-au adunat marți în fața instanței pentru a protesta, iar poliția a intervenit pentru a aresta mai multe persoane prezente la protest.

Liderul opoziției poloneze Donald Tusk a declarat marți că rapoartele conform cărora guvernul și-a spionat oponenții reprezintă cea mai mare „criză pentru democrație” a țării de la sfârșitul comunismului, potrivit The Guardian. Un organ de supraveghere a securității cibernetice a declarat săptămâna trecută că programul spion Pegasus a fost folosit pentru a viza personalități proeminente ale opoziției, mass-media poloneză denumind scandalul drept “Watergate polonez”. Tusk a cerut, de asemenea, o anchetă parlamentară cu privire la acuzațiile conform cărora Pegasus a fost folosit împotriva lui Krzysztof Brejza, un membru al partidului său care și-a coordonat campania electorală din anul 2019. Smartphone-urile vizate de Pegasus sunt, în esență, transformate în dispozitive de spionaj, permițând utilizatorului să citească mesajele țintei, să se uite prin fotografiile lor, să le urmărească locația și chiar să pornească camera fără ca acesta să știe. Malware-ul, creat de firma israeliană NSO Group, a luat amploare la începutul acestui an, după ce o investigație comună a mai multor instituții media a raportat că guvernele l-au folosit pentru a spiona activiști, jurnaliști, avocați și politicieni. Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al ministerului responsabil de serviciile secrete, a declarat că acuzațiile conform cărora serviciile poloneze a utilizat aceste metode în activitatea operațională în scopuri politice sunt false.

Guvernul Iranian si cel rus sunt optimiste cu privire la discuțiile privind salvarea acordului nuclear cu Iranul din anul 2015, informează Reuters. Guvernul de la Teheran a afirmat că un acord este posibil în urma unor discuții corecte, iar un negociator rus a raportat progres incontestabil. Reprezentanții Iranului și Statelor Unite au reluat luni discuțiile indirecte de la Viena, guvernul Teheranului concentrându-se pe ridicarea sancțiunilor împotriva sa, în ciuda a ceea ce criticii văd drept progrese slabe în limitarea activităților sale atomice. Reprezentantul rus, Mihail Ulyanov, a declarat pe Twitter că au loc progrese incontestabile, iar ridicarea sancțiunilor este discutată în mod activ în medii informale într-un grup de lucru. Cea de-a șaptea rundă de discuții s-a încheiat în urmă cu 11 zile, după ce s-au adăugat noi cereri iraniene la un text de lucru.

În Kuweit s-a format marți un nou cabinet cu un nou ministru de finanțe și cu trei parlamentari de opoziție, în urma unui impas între guvernele anterioare și parlament, informează Reuters. Abdul Wahab Al-Rasheed, șeful Societății Economice neguvernamentale din Kuweit, l-a înlocuit pe Khalifa Hamada în funcția de ministru de finanțe. Noul ministru al Sănătății este Khaled Al-Saeed, al cărui predecesor a condus Kuweitul prin pandemia de COVID-19. Acesta este cel de-al treilea cabinet al statului din Golf în acest an, după ce guvernele anterioare și-au dat demisia în conflictul care a împiedicat eforturile statului pentru reforma fiscală. Guvernul a încercat să stimuleze temporar finanțele, în timp ce mai multe reforme structurale și fiscale au rămas în impas, inclusiv o lege a datoriilor pentru a exploata piețele internaționale. Presa de stat a declarat că emirul, șeicul Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah, care făcuse măsuri pentru a dezamorsa conflictul, a aprobat cabinetul, în ciuda faptului că a predat majoritatea atribuțiilor constituționale în noiembrie prințului moștenitor, care a emis decretul privind formarea cabinetului.  Guvernul din Kuweit, membru OPEC, și-a acordat legislativului o influență mai mare decât organismele similare din alte monarhii din Golf, inclusiv puterea de a adopta și bloca legi, de a chestiona miniștri și de a prezenta voturi de cenzură împotriva înalților oficiali guvernamentali. Parlamentarii din opoziție aleși în noul cabinet au primit portofoliile de informare, afaceri sociale și afacerile Adunării Naționale.

Prim-ministrul Naftali Bennett a declarat marţi că Israelul nu se va opune automat unui acord nuclear cu Iranul, dar puterile mondiale trebuie să ia o poziţie mai fermă, conform Reuters. Guvernul Israelului preferă o abordare mai orientată spre rezultate, a declarat prim-ministrul israelian. Bennett a refuzat să comenteze asupra capacităților militare de atac a Israelului împotriva Iranului. Luni, reprezentanți din Iran și Statele Unite au reluat discuțiile indirecte la Viena cu privire la salvarea acordului nuclear din 2015, concentrate pe o parte a negocierii inițiale, ridicând sancțiunile împotriva țării, în ciuda a ceea ce criticii au perceput drept progrese slabe în limitarea activităților sale atomice.

Oficiali din Statele Unite ale Americii și Rusia vor desfășura negocieri în ianuarie pe tema controlului armelor nucleare și a tensiunilor tot mai mari legate de Ucraina, conform Euractiv. Discuțiile bilaterale sunt programate pentru 10 ianuarie.  Mai apoi, guvernul din Moscova și reprezentanții NATO ar trebui să se întâlnească apoi pe 12 ianuarie, în timp ce Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care include Statele Unite, se vor întâlni pe 13 ianuarie. Un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat că în timp ce acest dialog bilateral este dedicat, în principal, revigorării tratatelor de control al armelor nucleare de după Războiul Rece, discuțiile vor viza și impasul privind Ucraina, în contextul în care armata Rusiei a mobilizat o importantă forță de luptă la graniță.

Premierul din Barbados, Mia Mottley, a convocat luni alegeri generale anticipate pentru data de 19 ianuarie, la doar câteva săptămâni după ce  Caraibe a devenit republică independentă de monarhia britanică, relatează Reuters. Cetățenii din Barbados, o fostă colonie britanică, care și-a obținut independența în 1966, au votat-o în octombrie pe Sandra Mason ca prim președinte al țării, pentru a o înlocui pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii la șefia statului. Mason a depus jurământul în calitate de președinte pe 30 noiembrie. Mottley, liderul Partidului Laburist din Barbados și prima femeie prim-ministru a țării, a câștigat alegerile în mai 2018 pentru un mandat de cinci ani. Într-o declarație politică de 37 de minute, difuzată pe conturile sale de pe rețelele de socializare, Mottley a enumerat realizările economice și financiare ale guvernului său și a declarat că economia se redresează în ciuda pagubelor produse industriei turismului de pandemia COVID-19.

Liderii din Nicaragua au întrerupt legăturile diplomatice cu Taiwanul pentru a recunoaște “o singură China”, relatează Euronews. În acest context politic tensionat, guvernul nicaraguan a pus sub sechestru fosta ambasadă și birourile diplomatice ale Taiwanului, susținând că acestea aparțin Chinei. Înainte de a pleca, diplomații taiwanezi au încercat să doneze proprietățile arhidiecezei romano-catolice din Managua, dar guvernul lui Ortega a declarat câteva zile mai târziu că orice astfel de donație ar fi considerată invalidă. Măsura luată de autoritățile din Nicaragua a favorizat și mai mult izolarea diplomatică a Taiwanului pe scena internațională, chiar dacă insula a îmbunătățit relațiile oficiale cu state precum Lituania și Slovacia, care nu recunosc oficial Taiwanul drept țară. În prezent, Taiwanul mai are 14 aliați diplomatici oficiali.

Guvernul din Indonezia a ridicat interdicția privind Boeing 737 Max, la mai bine de trei ani de la dezastrul Lion Air, în urma căruia și-au pierdut viața toate cele 189 de persoane aflate la bord, conform BBC. Astfel, Ethiopian Airlines a declarat că va relua astfel de zboruri în februarie. Anunțurile vin la câteva luni după ce aeronava a revenit în serviciu în SUA și Europa. Peste 180 de țări permit în prezent utilizarea 737 Max, iar Australia, Japonia, India, Malaezia și Singapore și-au ridicat interdicțiile în acest an.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …