Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 29 decembrie în lume – Vladimir Putin a declarat că încărcarea celei de-a doua conducte a Nord Stream 2 se va finaliza în scurtă vreme, Ghislaine Maxwell a fost condamnată pentru exploatare sexuală și manipulare psihologică a minorelor, Oficialii din Turcia s-au oferit să medieze criza politică din Bosnia
Sursă: Axel Schmidt

A fost 29 decembrie în lume – Vladimir Putin a declarat că încărcarea celei de-a doua conducte a Nord Stream 2 se va finaliza în scurtă vreme, Ghislaine Maxwell a fost condamnată pentru exploatare sexuală și manipulare psihologică a minorelor, Oficialii din Turcia s-au oferit să medieze criza politică din Bosnia

Material realizat de Delia Afilipoaie și Doina Bulearcă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că încărcarea celei de-a doua conducte a Nord Stream 2 se va finaliza în decursul zilei, anunță Deutsche Welle. Declarația sa a fost confirmată de directorul general (CEO-ul) Gazprom, Alexei Miller. De asemenea, Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a rămas ferm cu privire la finalizarea procesului, afirmând că proiectul este „imposibil de perturbat”. Kremlinul a mai declarat că nu caută alternative, în pofida tensiunilor ascendente cu Occidentul. Proiectul a devenit din ce în ce mai politizat pe măsură ce tensiunile continuă între Rusia și Vest, temerile crescând cu privire la intențiile Moscovei, în legătură cu o posibilă intervenție la granița cu Ucraina. Șeful Naftogaz a declarat luna trecută că are motive să creadă că Nord Stream 2 nu respectă legislația europeană, făcând astfel imposibilă conectarea.

Ghislaine Maxwell, persoană publică britanică, a fost condamnată pentru exploatare sexuală și manipulare psihologică a minorelor, în folosul lui Jeffrey Epstein, raportează Politico. Maxwell ar fi ademenit fete adolescente pentru a fi abuzate sexual de milionarul american Jeffrey Epstein. Cele mai tinere victime aveau vârsta de 14 ani la momentul abuzului, mărturisind ele însele acest lucru în sala de judecată. Jurații au deliberat 5 zile până au ajuns la verdictul de “vinovat”, pentru 5 capete de acuzare din șase, fiind dezvăluit în timpul procesului că și ea lua parte la abuzuri. 

Oficialii din Turcia s-au oferit să medieze criza politică din Bosnia, informează Euractiv. Ministrul Apărării Hulusi Akar a declarat că țara este pregătită să îndeplinească acest rol și va face tot ce poate pentru a asigura stabilitatea. Declarația a fost bazată pe fondul îngrijorărilor cu privire la mișcările separatiste ale liderului Milorad Dodik. Într-o moțiune neobligatorie care deschide calea secesiunii în Bosnia, parlamentarii din Republika Srpska au votat, la începutul acestei luni, începerea retragerii entității autonome din forțele armate, sistemul fiscal și sistemul judiciar al Bosniei. Turcia a declarat că votul parlamentarilor sârbi a fost „greșit, periculos” și ar putea amenința stabilitatea regională.

Sursă: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Departamentul de Stat a anunțat numirea a două femei în posturi diplomatice superioare, pentru a conduce eforturile administrației Biden de a îmbunătăți condițiile pentru femeile și fetele din Afganistan, raportează NBC. Secretarul de stat Antony Blinken a numit-o drept trimis special pentru femeile, fetele afgane și drepturile omului pe Rina Amiri. Aceasta a fost consilier principal al reprezentantului special al Statelor Unite ale Americii pentru Afganistan și Pakistan în timpul administrației Obama și membră a echipei politice a secretarului general al Organizației Națiunilor Unite din Afganistan. Blinken a numit-o, de asemenea, pe Stephenie Foster, veterană a Departamentului de Stat, drept consilier principal pentru problemele femeilor și fetelor, ca parte a echipei agenției pentru eforturile de relocare afgană. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, de la retragerea Statelor Unite ale Americii și preluarea puterii de către talibani, femeile și fetele din Afganistan s-au confruntat cu obstacole și mai mari în obținerea unei educației, unui loc de muncă sau a participării în societate.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut guvernului de la Moscova să suspende decizia recentă a Kremlinului de a revoca statutul legal al organizației de activism Memorial, raportează Euronews. Guvernul rusesc trebuie, teoretic, să respecte deciziile CEDO, deoarece este membru al Consiliului Europei. Organizația Memorial a recunoscut prestigiu internațional mulțumită studiilor pe care le efectua asupra represiunii politice din fosta Uniune Sovietică. Procurorii ruși au acuzat organizația că a refuzat în mod regulat în trecut să se conformeze cu reglementările în vigoare și să se auto-declare „agenți străini”.

Guvernul Poloniei și-a menținut decizia de a refuza închiderea minei Turów sau de a plăti amenda impusă de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, informează Politico. Respectiva mină este poziționată lângă granița Poloniei cu Cehia. Republica Cehă a pretins că situl de exploatare a lignitului a fost extins cu încălcarea reglementărilor de mediu, o acuzație pe care Polonia a negat-o. În mai, instanța supremă a Uniunii Europene a ordonat închiderea sitului, în timp ce Republica Cehă a contestat extinderea, emițând apoi o penalizare zilnică de 500.000 de euro. Situația a înrăutățit relația Poloniei cu Cehia, totodată adâncind ruptura din punctul de vedere al statului de drept între Varșovia și Bruxelles, Polonia punând în mod deschis sub semnul întrebării legitimitatea celei mai înalte instanțe a uniunii, Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Această aversiune împotriva uniunii a costat deja țara o întârziere a primului lot de bani din fondul de recuperare după pandemiei.

Sursă: Gabriel Kuchta/Getty Images

Starul pop și activista pro-democrație Denise Ho a fost arestată de poliția de securitate națională din Hong Kong, în propria casă, relatează CNN. Denise Ho împreună cu alte șase persoane au fost arestate și acuzate de „conspirație de a publica materiale sediționiste”, un delict din era colonială. Toate persoanele arestate aveau legături cu organizația de media online Stand News. De asemenea, poliția a făcut un raid în redacția publicației și a confiscat materiale jurnalistice, mișcare ce crește îngrijorările asupra micșorării libertății presei după impunerea unei noi legi de securitate națională în 2020, aplicabilă regiunii autonome Hong Kong.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au programat o conversație telefonică pentru ziua de joi cu privire la situația din Ucraina, raportează BBC. Conform oficialilor Casei Albe, scopul discuției ar fi să detensioneze situația de la granița estică a Ucrainei și să clarifice varii aspecte despre întâlniri ce vor avea loc în viitorul apropiat despre securitate. Guvernul de la Kremlin neagă intenția de a invada teritoriul ucrainean, susținând că trupele rusești desfășurate la granița comună sunt prezente doar pentru a face exerciții.

Un tribunal de apel din New York, Statele Unite ale Americii, a suspendat temporar o decizie a unui judecător de fond care blochează publicarea unor documente ale grupului de activism de extremă dreapta Project Veritas, obținute de publicația New York Times, relatează Reuters. Judecătorul William Ford al Diviziei de Apeluri din Brooklyn a decis că New York Times nu trebuie să predea sau să distrugă copiile documentelor pregătite de avocatul Veritas Benjamin Barr cât se face apel la decizia interzicerii publicării acestora. Judecătorul Charles Wood al Curții Supreme de Justiție a decis că memo-urile lui Barr nu sunt de interesul publicului, blocând investigația New York Times și îngrijorând opinia publică cu privire la libertatea presei.

Sursă: REUTERS/Shannon Stapleton

Oficialii din Indonezia au declarat că vor accepta zeci de refugiați din grupul etnic rohingya blocați pe mare, relatează Al Jazeera. Oficialul ministerului securității din Indonezia, Armed Wijaya, a declarat că „Decizia a fost luată după ce s-au luat în considerare condițiile de urgență cu care se confruntă refugiații la bordul navei”, adăugând că pasagerii erau în mare parte femei și copii. Inițial, aceștia anunțaseră că refugiații vor primi hrană și apă, dar nu le va fi permisă debarcarea, în ciuda solicitărilor internaționale. Doi pescari au declarat că barca risca să se scufunde în câteva zile, deoarece era avariată în două locuri. Reprezentanta Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați la Jakarta, Ann Maymann, a declarat că decizia Indoneziei de a permite refugiaților să debarce a fost o victorie pentru drepturile omului și dreptul internațional.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 11 aprilie în lume – Parlamentarii din Polonia au început să dezbată modificările aduse legilor privind avortul, care au devenit mai restrictive în timpul celor opt ani de guvernare, iar Yoon Suk-yeol, președintele sud-coreean, a promis schimbări în administrație, după ce partidele de opoziție au obținut victoria în alegerile pentru Adunarea Națională

Material realizat de Mara Cioroianu Parlamentarii din Polonia au început să dezbată modificările aduse legilor …