Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 23 decembrie în lume – Spania, Grecia și Italia au înăsprit măsurile de protecție împotriva Covid-19, Sri Lanka plănuiește să plătească datoria petrolieră față de Iran folosind ceaiul ca monedă de schimb, iar Putin își dorește să obțină angajamente din partea Occidentului

A fost 23 decembrie în lume – Spania, Grecia și Italia au înăsprit măsurile de protecție împotriva Covid-19, Sri Lanka plănuiește să plătească datoria petrolieră față de Iran folosind ceaiul ca monedă de schimb, iar Putin își dorește să obțină angajamente din partea Occidentului

Material realizat de Loredana Florescu și Ilinca Bîrcă

Guvernele Spaniei, Greciei și Italiei au reintrodus joi purtarea obligatorie a măștilor în aer liber, pe fondul noilor seturi de măsuri pentru a combate COVID-19 și răspândirea tulpinii Omicron, anunță Politico. Noul decret spaniol va reintroduce purtarea obligatorie a măștii în aer liber pentru toți cei în vârstă de peste 6 ani începând de vineri, cu excepția activităților sportive, sau când o persoană este singură ori cu membrii gospodăriei la munte sau la plajă. Grecia a readus, de asemenea, purtarea obligatorie a măștilor în interior și în aer liber. De vineri, va fi necesară purtarea a două măști sau a unei măști cu un grad de protecție mai ridicat pentru a călători cu transportul public sau pentru a vizita un supermarket, conform autorităților elene. În plus, toate festivitățile publice de Crăciun și Revelion vor fi anulate. În Italia, decizia cabinetului de joi de a înăspri restricțiile suplimentare pentru perioada de sărbători a venit după ce o analiză de secvențiere a noilor teste de Covid-19 a dezvăluit că varianta Omicron a fost prezentă în aproape 30% din cazuri, cu mult mai mult decât se aștepta. Măștile vor fi obligatorii în aer liber, iar măștile de protecție FFP2 vor fi necesare în locurile aglomerate precum cinematografele, teatrele și în transportul public. Valabilitatea pașaportului de vaccin al Italiei, necesar pentru toți membrii forței de muncă, este redusă de la nouă la șase luni iar a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 va fi administrată de la patru luni în loc de cinci.

Sri Lanka plănuiește să plătească datoria petrolieră față de Iran folosind ceaiul ca monedă de schimb, informeaza BBC. Sri Lanka intenționează să își achite datoria creată prin importurile anterioare de petrol din Iran, plătind-o în ceai. Ramesh Pathirana, un membru al Parlamentului din Sri Lanka, a declarat că țara sa speră să trimită Iranului ceai în valoare de 5 milioane de dolari în fiecare lună pentru a compensa o datorie de 251 de milioane de dolari. Conform oficialilor din Sri Lanka, aceasta este prima dată când ceaiul a fost folosit pentru achitarea datoriilor externe. Pathirana a spus că metoda de plată nu va încălca sancțiunile Națiunilor Unite sau americane și nicio bancă iraniană aflată pe lista neagră nu va fi implicată. Ministerul Plantațiilor a afirmat că ,,această strategie recomandată va face posibil ca Sri Lanka să își conserve rezervele de valută străină atât de necesară, deoarece decontarea cu statul iranian se va face în rupii srilankeze, prin vânzarea ceaiului Ceylon”.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat în timpul conferinței sale de presă anuale că își dorește să evite un posibil conflict cu Ucraina și țările Vestice, conform Euractiv. Putin a mai afirmat că că Rusia a primit un răspuns inițial pozitiv la propunerile de securitate pe care le-a transmis Statelor Unite în această lună și că negocierile vor începe la începutul anului viitor la Geneva. Președintele a devenit mai categoric în privința NATO, care, conform acestuia, a  „înșelat” Rusia inițiând valuri succesive de expansiune și după încheierea Războiul Rece, și a declarat că Moscova are nevoie de un răspuns urgent. Rusia a respins acuzațiile ucrainene și americane că ar putea pregăti o invazie a Ucrainei, folosindu-se de trupele rusești aflate în apropierea graniței. Putin a declarat că are nevoie de angajamente din partea Occidentului, inclusiv o promisiune de a nu desfășura activități militare NATO în Europa de Est, deoarece securitatea sa este amenințată atât de legăturile tot mai mari ale Ucrainei cu Alianța Occidentală, precum și de posibilitatea ca rachete NATO să fie dislocate împotriva Rusiei de pe teritoriul ucrainean.

Cel puțin trei persoane au murit într-un accident aviatic din estul Republicii Democrate Congo (RDC), relateaza Al Jazeera. Avionul de pasageri de mici dimensiuni s-a prăbușit în satul Keisha, în provincia Kivu. Conform declarațiilor primite din partea autorităților locale, se estimează ca numărul deceselor să ajungă la cinci persoane. O anchetă a fost deschisă pentru a fi determinată cauza accidentului. Avionul Malu Aviation a părăsit orașul Goma în drum spre Shabunda din provincia Kivu de Sud. Ministrul transporturilor, Mathieu Malumbi, a declarat că cel puțin trei dintre cele șase persoane aflate la bord au fost ucise. Serviciile de urgență au fost trimise la fața locului pentru a localiza supraviețuitorii și a încerca să determine cauzele accidentului. Aceste accidente de avion nu sunt neobișnuite în RDC, deși zborurile sunt încă considerate mai sigure decât călătoriile pe uscat, deoarece regiunea găzduiește multe grupuri armate.

Belarus a etichetat postul de radiodifuziune Radio Liberty, finanțat de SUA,drept extremist, relatează Deutsche Welle. Sute de instituții de știri au fost catalogate drept „extremiste” pentru modul în care au acoperit protestele antiguvernamentale. Conform deciziei Ministerului de Interne, toți cetățenii care se abonează la Radio Liberty online riscă să primească până la șase ani de închisoare. Pe lângă adăugarea radiolului pe lista sa de organizații extremiste, autoritățile au demarat o anchetă penală pentru comportamentul unuia dintre jurnaliștii săi. La începutul acestei luni, un tribunal din Minsk a decis că paginile de socializare ale Radio Liberty, cunoscut și ca Svaboda, promovau activități cu caracter extremist. Acest demers face parte dintr-o represiune continuă asupra presei independente și a societății civile, declanșând de numeroase proteste împotriva conducătorului autoritar Alexandru Lukașenko.

Guvernul Coreei de Sud a anunțat că îl va grația pe fostul președinte, Park Geun-hye, conform The New York Times. Fostul președinte ispășește o pedeapsă de 20 de ani de închisoare după ce a fost condamnată pentru luare de mită și acuzații penale. Doamna Park, în vârstă de 69 de ani, care a devenit primul lider sud-coreean ales democratic și a fost demis din funcție prin demitere parlamentară, va fi eliberată pe 31 decembrie pentru a promova „reconcilierea și consolidarea puterii naționale pentru a ajuta la depășirea crizei naționale cauzate de Covid- 19”, a declarat Ministerul Justiției într-un comunicat. Ea a ispășit până în prezent patru ani și nouă luni din pedeapsă. Îngrijorările cu privire la sănătatea ei au fost intensificate după ce luna trecută a fost dusă la un spital din capitala Seul.

Guvernul de coaliție belgian a anunțat că toate cele șapte reactoare nucleare ale țării vor fi închise până în 2025, relatează Euro News. Partidul liberal francofon MR a argumentat împotriva abandonului complet al energiei nucleare, strategie propusă de ministrul flamand al energiei, Tinne Van der Straeten. Membrii partidului au afirmat că o parte din capacitatea nucleară actuală a Belgiei ar trebui păstrată, deoarece noile centrale electrice pe gaz sunt prea poluante. Presa belgiană a raportat că o reuniune ministerială a convenit să investească în „energii regenerabile și neutre din punct de vedere al carbonului”, inclusiv în energia nucleară de nouă generație.

O strategie controversată de obținere a vizelor a fost reluată în Noua Zeelandă, după o pauză de un an cauzată de pandemie, relatează The Guardian. Martin Newell, purtător de cuvânt al grupului Grounded Kiwis, a declarat că reluarea acestei metode va provoca „neîncredere” în rândul neozeelandezilor din diaspora, care ar putea pierde locurile MIQ (Managed Isolation and Quarantine) în fața investitorilor și a cetățenilor înstăriți care își pot achiziționa dreptul de a obține viza. Șederea în MIQ este o condiție prealabilă pentru intrarea în țară, care a fost în mare parte închisă călătoriilor internaționale pentru a se proteja împotriva Covid-19. Din cauza lipsei de locuri MIQ, mii de neozeelandezi nu s-au putut întoarce acasă. Biroul de Imigrație Noua Zeelandă (INZ) a acordat recent 32 de vize persoanelor care s-au angajat să investească cel puțin 10 milioane de dolari la nivel local timp de trei ani și alte 76 de vize persoanelor care se angajează să investească cel puțin 3 milioane de dolari, potrivit site-ului de știri Stuff. INZ nu a decis încă cu privire la alte 816 aplicații aparținând ambelor categorii.

Cinci victime și-au pierdut viața în Nigeria, în urma exploziilor care au avut loc în apropierea bazei aeriene folosite de președinte Muhammadu Buhari, informeaza Reuters. Cel puțin cinci persoane au fost ucise, iar alte 12 au fost grav rănite joi, după ce mai multe explozii au avut loc în apropierea unei baze aeriene din orașul Maiduguri din Nigeria, înaintea vizitei prezidențiale. Maiduguri este capitala statului din nord-estul Nigeriei, Borno, epicentrul unei insurgențe islamiste care continuă de 12 ani. Atât orașul, cât și zonele învecinate acestuia continuă să fie atacate în mod constant de militanți. 

Un atentator sinucigaș a fost ucis la poarta biroului de pașapoarte din Kabul, anunță CNN. Atacatorul a fost ucis joi la poarta unui birou de pașapoarte din capitala afgană Kabul, conform declarației unui purtător de cuvânt al guvernului, iar mai multe persoane au fost rănite. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al Afganistanului a declarat că atacatorul a fost împușcat și ucis în timp ce încerca să intre în incinta biroului de pașapoarte. Un membru al talibanilor care a fost martor a declarat că mai multe persoane au fost rănite, iar clădirea și străzile din jurul zonei au fost blocate de forțele de securitate talibane.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 25 decembrie în lume- Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile rusești din ziua de Crăciun au declanșat pene de curent, Oficialii Talibani au declarat că 46 de persoane au decedat în urma unui atac aerian pakistanez, Papa Francisc a făcut apel la încetarea focului în Fâșia Gaza, semnalând gravitatea situației în timpul adresei sale de Crăciun

Material realizat de Luca Coșa și Anca Badea Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile …