Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 24 decembrie în lume – companiile aeriene au anulat peste 2.000 de zboruri în întreaga lume, noi imagini din satelit au arătat că armata Rusiei continuă să își consolideze forțele la graniță cu Ucraina, iar migranții aflați la granița Poloniei și-au exprimat speranța de a ajunge în vest.
Sursă foto: The Guardian/Paul Hennessy

A fost 24 decembrie în lume – companiile aeriene au anulat peste 2.000 de zboruri în întreaga lume, noi imagini din satelit au arătat că armata Rusiei continuă să își consolideze forțele la graniță cu Ucraina, iar migranții aflați la granița Poloniei și-au exprimat speranța de a ajunge în vest.

Material realizat de Daniel Rădoi

Companiile aeriene au anulat vineri peste 2.000 de zboruri în întreaga lume, afectând pasagerii care călătoreau acasă de Crăciun, informează The Guardian. Creșterea anulărilor din ajunul Crăciunului a venit în urma răspândirii rapide a variantei Omicron, iar transportatorii aerieni nu au avut suficient personal. Cea mai mare parte a anulărilor a venit de la cinci companii, China Eastern anulând 474 de călătorii, în timp ce Air China a anulat cursa a 188 de pasageri. United a anulat 180 de zboruri, Air India 160 și Delta a anulat 127. Compania Delta a declarat că a epuizat toate opțiunile și resursele, inclusiv recrutarea și înlocuirea aeronavelor și a echipajelor pentru a acoperi zborurile programate, înainte de a anula aproximativ 90 de zboruri pentru vineri. Compania aeriană a învinuit pentru anulări impactul variantei Omicron și condițiile meteo. Ca răspuns la haosul de dinainte de vacanță, companiile aeriene au cerut relaxarea regulilor de carantină pentru personalul vaccinat. Astfel, directorul executiv al Delta, Ed Bastian, i-a cerut șefului Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) să reducă perioada de autoizolare pentru persoanele vaccinate care se confruntă cu infecții revoluționare de la 10 la cinci zile. Companiile aeriene pentru America și JetBlue au secundat cererea. Fluxurile de socializare ale companiilor aeriene au fost pline de pasageri nervoși care au cerut asistență după o serie de anulări în Ajunul Crăciunului din cauza variantei Omicron care se răspândește rapid.

Șeful partidului de guvernământ al Poloniei, Jarosław Kaczyński, a declarat pentru presa de extrema dreaptă din țară, GPC, că guvernul german încearcă să transforme Uniunea Europeană “într-un al patrulea reich german”, informează The Guardian. Șeful Partidului Lege și Justiție (PiS) a declarat că unele țări “nu sunt entuziasmate de perspectiva construirii unui al patrulea Reich german pe baza UE”. Guvernul polonez a fost implicat într-o lungă confruntare cu Uniunea Europeană, în special cu privire la schimbările judiciare pe care PiS le-a adus din anul 2015, când liderii polonezi au fost criticați de către activiști pentru drepturile omului și de Comisia Europeană pentru încălcări grave ale principiilor democratice.  Reprezentanții Uniunii Europene au declarat săptămâna aceasta că lansează acțiuni legale împotriva guvernului polonez pentru ignorarea legislației UE și subminarea independenței judiciare. În timpul unei vizite la Varșovia a noului cancelar german, Olaf Scholz, luna aceasta, premierul, Mateusz Morawiecki, a declarat că sprijinul actualului guvern de la Berlin pentru federalismul UE este „utopic și, prin urmare, periculos”.

Poliția din Los Angeles a împușcat mortal o fată de 14 ani care se afla în dressingul unui magazin de îmbrăcăminte, conform The Guardian. Autoritățile au declarat că ofițerii au tras asupra unui suspect de agresiune și un glonț a trecut prin perete, lovind o adolescentă. Martorii au declarat pentru KCBS-TV că un bărbat a început să se comporte neregulat, amenințând că aruncă obiecte de la etajul superior al unei clădiri și a atacat o femeie cu un lacăt de bicicletă cu puțin timp înainte de prânz, în timp ce magazinul era aglomerat. Suspectul a fost împușcat și a decedat în magazin, dar unul dintre gloanțe a trecut printr-un perete din spatele lui, ucigând și tânăra. Poliția a găsit-o moartă într-un vestiar cu mama ei, după ce a văzut o gaură într-un perete, a spus adjunctul șefului departamentului de poliție din Los Angeles, Dominic Choi. Anchetatorii nu știau dacă ea se afla în dresing înainte de a începe violența sau dacă alergase acolo să se ascundă.

Sute de migranți din Orientul Mijlociu încă se agață de speranța unui viitor în Europa de Vest, pe măsură ce anul se apropie de sfârșit, conform Reuters. Aproape 600 de migranți, din țări precum Irak, Turcia, Iran și Siria, se numără printre miile care au zburat în Belarus anul acesta și au încercat să treacă granița împădurită în Polonia. Reprezentanții UE au declarat că guvernul din Belarus i-a împins spre graniță într-o încercare deliberată de a-și destabiliza frontiera de est. Guvernul de la Minsk a negat orchestrarea crizei, iar liderul său veteran Alexander Lukașenko a declarat că este la latitudinea migranților înșiși să decidă dacă vor să se îndrepte spre vest sau să se întoarcă în țările lor de origine. Personalul și voluntarii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) lucrează pentru a înregistra persoanele care doresc să se întoarcă, dar unii sunt reticenți în a face acest lucru după efortul depus pentru a ajunge în Belarus.

Noi imagini din satelit captate de o companie privată din SUA au arătat că armata Rusiei continuă să-și consolideze forțele în Crimeea anexată și în apropierea Ucrainei, conform Reuters. Liderii din Kremlin au reiterat vineri că își rezervă dreptul de a-și muta propriile forțe pe teritoriul rus după cum cred de cuviință și că țările occidentale efectuează manevre militare provocatoare în apropierea granițelor sale. Președintele american Joe Biden și alți lideri europeni au susținut că guvernul de la Moscova plănuiește un atac asupra Ucrainei în viitorul apropiat, afirmații pe care liderii din Moscova le-au negat în mod repetat. Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia vrea să evite conflictul, dar are nevoie de un răspuns imediat din partea Statelor Unite ale Americii și a aliaților săi la cererile sale de garanții de securitate. Guvernul de la Moscova a spus că se așteaptă ca discuțiile cu oficialii americani pe această temă să înceapă în ianuarie la Geneva. Vineri, Putin a declarat că Rusia a efectuat o lansare de probă a unei rachete hipersonice.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 3 august în lume – Oficialii ruși au declarat că Vestul ar putea declanșa un război nuclear din cauza Ucrainei, UE confirmă reluarea negocierilor cu Iranul, Fostul cancelar al Germaniei a fost criticat pentru întâlnirea sa cu Vladimir Putin

Material realizat de Meda Dragomir Oficialii ruși au declarat că Vestul ar putea declanșa un …