Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 22 decembrie în lume – Reprezentanții Uniunii Europene au pornit o acțiune în instanță împotriva statului polonez pentru ignorarea și subminarea principiilor statului de drept, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a declarat ajungerea la un acord de încetare a focului cu privire la situația din estul Ucrainei, Guvernatorul Băncii Spaniei a declarat că temerile cu privire la creșterea inflației în anii următori sunt nefondate

A fost 22 decembrie în lume – Reprezentanții Uniunii Europene au pornit o acțiune în instanță împotriva statului polonez pentru ignorarea și subminarea principiilor statului de drept, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a declarat ajungerea la un acord de încetare a focului cu privire la situația din estul Ucrainei, Guvernatorul Băncii Spaniei a declarat că temerile cu privire la creșterea inflației în anii următori sunt nefondate

Material realizat de Delia Afilipoaie și Doina Bulearcă

Reprezentanții Uniunii Europene au pornit o acțiune în instanță împotriva statului polonez pentru ignorarea și subminarea principiilor statului de drept, conform Al Jazeera. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat miercuri că decizia blocului comunitar reflectă o tendință către „centralism birocratic” care „trebuie oprit”. Oficialii de la Bruxelles au amânat aprobarea pentru fondurile de recuperare din cauza pandemiei pentru guvernul de la Varșovia. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat miercuri că procedurile demarate vizează statul polonez pentru încălcarea supremației dreptului european și pentru decizia că anumite tratate UE sunt incompatibile cu legile poloneze.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a declarat ajungerea la un acord de încetare a focului cu privire la situația din estul Ucrainei, relatează Reuters. Negociatorii din Ucraina, Rusia și OSCE au convenit să restabilească o încetare completă a focului între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii din estul Ucrainei, susținuți de Rusia. Oficialitățile din Kiev și Moscova s-au acuzat reciproc, în ultimele luni, pentru încălcarea unei înțelegeri anterioare de încetare a focului, stabilită în iulie 2020. Ambasadorul Mikko Kinnunen a declarat că „Acest nou acord poartă imensă importanță pentru oamenii care trăiesc de ambele părți ale liniei de contact”.

Guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernández de Cos, a declarat că temerile cu privire la creșterea inflației în anii următori sunt nefondate, raportează Politico. Cu toate că alte bănci centrale majore au început să înăsprească politicile pentru a controla creșterea prețurilor, iar colegii din Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene avertizează că inflația ar putea deveni mai puternică decât se așteptau, de Cos a sugerat că se poate întâmpla, mai degrabă, contrariul. Singurul lucru care ar putea menține inflația mai mare decât cea prevăzută pentru mai mult timp este majorarea proporțională a salariilor cu nivelul de inflație, a declarat guvernatorul într-un interviu, adaugând însă că șansele sunt ca tendințele estimate ale remunerațiilor să fie prea mari și nu prea scăzute, a adăugat acesta.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au declarat că, cel mai probabil, campaniile pentru dozele booster mai degrabă vor prelungi pandemia decât să o încheie, conform Euronews. Doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că prelungirea va fi din cauză că „redirecționează rezerva de vaccinuri către țări care au deja niveluri înalte de vaccinare, oferind virusului oportunități mari de a se răspândi și a avea mutații”. La momentul actual, 20 de procente din dozele de vaccin administrate zilnic sunt boostere, chiar dacă doar jumătate din statele membre OMS au 40 de procente din populație vaccinate. În Africa, aproape trei din patru cadre medicale rămân nevaccinate.

Germania a întrerupt difuzarea canalului de știri Russia Today în limba germană, informează Deutsche Welle. Transmisia prin satelit a canalul a fost întreruptă de către operatorul Eutelsat la doar câteva zile după lansare, deoarece autoritățile de reglementare germane au constatat că acesta nu deține licență de funcționare pentru anumite emisiuni transmise live. Radiodifuzorul a susținut că deține licență primită în Serbia pentru transmisii prin cablu și prin satelit, insistând că astfel este permisă difuzarea acestora și în Germania, în conformitate cu legislația europeană. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov a avertizat că Moscova ar putea riposta „dacă această situație inacceptabilă continuă”, iar cu o zi înainte, președintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut încetarea „discriminării” împotriva canalului.

O controversă cu privire la o propunere de retrasare a hărții electorale a izbucnit în Kashmir, raportează BBC. Proiectul propune o creștere a locurilor din adunarea aleșilor, care ar mări influența hindușilor din regiunea Jammu. Cetățenii musulmani din valea Kashmirului se tem că acest lucru le va reduce considerabil puterea decizională în  alegerea liderilor. Liderii politici susțin că acest lucru ar putea reprezenta sfârșitul politicii pro-India din regiune. Relațiile dintre Kashmir și Delhi au fost tensionate de zeci de ani, dar s-au înrăutățit după 2019 – când guvernul naționalist hindus al lui Narendra Modi a deposedat statul Jammu și Kashmir de statutul său special și l-a împărțit în două teritorii administrate federal.

Consiliul electoral din Libia a propus amânarea cu o lună, respectiv 24 ianuarie, a alegerilor prezidențiale, informează Al Jazeera. Această recomandare succede declarațiile comisiei parlamentare, care susține că desfășurarea votului de vineri este „imposibilă” la data stabilită. La începutul acestei săptămâni, șeful Înaltei Comisii Electorale Libiene a decis dizolvarea comitetelor electorale la nivel național, fără a desemna o listă definitivă de candidați, într-o mișcare care a amânat efectiv alegerile. Prăbușirea procesului electoral susținut de Organizația Națiunilor Unite a fost anticipată la scară largă, pe fondul disputelor privind regulile și eligibilitatea mai multor candidați. Aceste fapte vin după luni de pregătiri dificile și negocieri internaționale, dând o lovitură uriașă eforturilor de a pune capăt celor 10 ani de haos din țară, provocați în urma revoltei din 2011 care l-a îndepărtat pe vechiul conducător Muammar Gaddafi.

Peste 300 de oficiali brazilieni au demisionat din cauza tăierilor de buget ale agenției fiscale și vamale, raportează Reuters. Conform sindicatului brazilian Sindifisco, 324 de auditori seniori și în posturi de conducere au demisionat din agenția Receita Federal, după ce Congresul brazilian a votat tăierea de fonduri și acordarea a 300 de milioane de dolari către bugetul poliției braziliene. Polițiștii fac parte din constituenții cheie ai lui Jair Bolsonaro, actualul președinte brazilian, iar mărirea bugetului este văzută ca un pas pentru campania sa electorală, alegerile prezidențiale fiind organizate anul viitor.

Primul ministru belgian, Alexander de Croo, a anunțat miercuri noi restricții împotriva răspândirii variantei Omicron a COVID-19, relatează Politico. Restricțiile vor intra în vigoare de duminică și includ închiderea sălilor de cinema, teatrelor, sălilor de concerte și de conferințe. Va fi interzis accesul pe stadioane și evenimente sportive, târgurile de Crăciun vor funcționa la capacitate redusă. Muzeele, bibliotecile și sălile de sport vor rămâne în continuare deschise. Cetățenii vor avea voie să meargă la cumpărături doar câte doi, excluzând copiii.

Fostul președinte tunisian, Moncef Marzouki, a fost condamnat în absență la închisoare, raportează CNN. Acesta a fost găsit vinovat de „subminarea securității externe a statului” și a primit sentința de patru ani de închisoare cu executare. Marzouki, care acum trăiește în Paris, l-a acuzat pe actualul președinte tunisian, Kais Saied, de organizarea unei lovituri de stat în iunie, după ce Kais a anunțat că suspendă munca Parlamentului, l-a concediat pe primul-ministru și a suspendat imunitatea parlamentară a senatorilor și deputaților în mijlocul unei crize politice. Saied a respins acuzațiile privind lovitura de stat, suspendarea Parlamentului și cele legate de planuri privind schimbarea Constituției.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 aprilie în lume – Ministra norvegiană a Sănătății și Serviciilor Sociale, Ingvild Kjerkol, a demisionat după ce teza sa de masterat a fost retrasă pentru plagiat, Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind presupusa interferență rusă în viitoarele alegeri europarlamentare și Parlamentul bulgar a confirmat un guvern interimar pentru a conduce țara până la alegerile din iunie.

Material realizat de Mihai Turcu. Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, a anunțat o anchetă privind …