Material realizat de Oana Florea și Dora Timar
Noile restricții cu privire la avort au intrat în vigoare în Polonia, guvernul interzicând aproape în totalitate întreruperea sarcinii, conform CNN. Guvernul polonez a interzis aproape în totalitate avortul, inclusiv întreruperea sarcinilor cu malformații congenitale, singurele excepții permise în acest sens limitându-se la avortul în caz de viol, incest sau când viața mamei este pusă în pericol. Anunțul neașteptat al guvernului care a decis intrarea în vigoare de miercuri a prevederilor privind avortul și a determinat oamenii să declanșeze un protest încă din timpul nopții, deși există o interdicție asupra adunărilor în contextul pandemiei COVID-19. Mai multe astfel de demonstrații au fost plănuite în Varșovia și alte orașe din țară joi și vineri. Anterior, proteste în masă împotriva deciziilor guvernului cu privire la avort au luat loc, fiind cele mai mari astfel de mișcări de la prăbușirea comunismului în Polonia în 1989. Accesul la avort a fost refuzat de către doctorii din țară chiar și fără noile restricții legislative, invocând credințele religioase, femeile din țară fiind nevoite să efectueze procedurile în străinătate. Într-o justificare publicată miercuri după anunțarea restricțiilor, tribunalul a permis posibilitatea parlamentului să reglementeze anumite circumstanțe acoperite de lege. Marek Suski, deputat în partidul de guvernare al Poloniei a anunțat că membrii formațiunii vor lua în considerare permiterea cazurilor cu malformații grave să fie excluse din lege. Sondajele de opinie au arătat un declin în popularitatea partidului în perioada protestelor de anul trecut, urmată de o creștere a simpatizanților luna aceasta.
Uniunea Europeană a avertizat companiile farmaceutice că va folosi toate mijloace legale pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinuri anticoronavirus, inclusiv blocarea exporturilor dacă acestea nu reușesc să livreze dozele promise, relatează Reuters. Întrucât centrele de vaccinare din Germania, Franța și Spania au fost nevoite să anuleze și să amâne programările, UE a mustrat public producătorul de medicamente anglo-suedez AstraZeneca pentru că nu a livrat la timp dozele de vaccin. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să exploreze toate mijloacele legale pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, în cazul în care negocierile nu vor avea succes. Conform unui oficial european, normele UE privind monitorizarea și autorizarea exporturilor de vaccin în cele 27 de state membre ar putea duce la blocarea exporturilor dacă companiile farmaceutice încalcă contractele existente între producătorul de vaccinuri și UE.
Echipa de cercetare trimisă de Organizația Mondială a Sănătății a ieșit din carantină și va începe investigația pe teren pentru a identifica originile virusului COVID-19 în Wuhan, China, informează BBC. Oamenii de știință vor începe să intervieveze persoane din instituțiile de cercetare din China, din spitaleși din piața de fructe de mare, asociată cu locul în care a izbucnit inițial focarul pandemic, prin vânzarea animalelor exotice în scopul consumului de carne, provocând trecerea virusului de la animal la om. Cercetarea lor va fi bazată pe dovezile aduse de către reprezentanții Chinei, iar desfășurarea acesteia vine după luni întregi de negociere între OMS și guvernul Chinei. În timpul carantinei de 2 săptămâni, cercetătorii de la OMS au petrecut timpul discutând reciproc strategii de descoperire a provenienței virusului și au preluat informații de la oameni de știință din China. Virusul COVID-19 a fost inițial detectat în Wuhan, la sfârșitul anului 2019 dar reprezentanții Chinei au declarat pe parcursul a mai multe luni că acela nu este neapărat locul de proveniență a virusului.
Pe fondul tensiunilor sporite cu Statele Unite, Iranul a produs 17 kg de uraniu îmbogățit la 20% în mai puțin de o lună, fiind tot mai aproape de a produce armament nuclear, informează Al Jazeera. Președintele parlamentului iranian, Mohammad Bagher Qalibaf, a făcut anunțul în timpul unui discursul televizat cu ocazia unei vizite la centrala nucleară Fordrow și a mulțumit Organizației pentru Energie Atomică din Iran (AEOI), dar aceasta nu a confirmat încă informația. Națiunile occidentale au criticat activitatea Iranului de îmbogățire a uraniului și au cerut Teheranului să adere la acordul nuclear din 2015 cu puterile mondiale. Iranul a declarat că va produce pe an 120 de kg de uraniu îmbogățit la 20%, 250 de kg de uraniu îmbogățit fiind necesare pentru a produce o armă nucleară. În 2018, fostul președinte american Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul în condițiile în care Teheranul a fost de acord să limiteze activitatea de îmbogățire a uraniului în schimbul ridicării sancțiunilor economice. După ce Statele Unite au intensificat sancțiunile, Iranul a renunțat să respecte limitele acordului privind dezvoltarea sa nucleară. Președintele american Joe Biden, care a fost vicepreședinte atunci când acordul a fost semnat, a declarat că speră că Statele Unite se vor întoarce în acord.
Autoritățile din Beijing au amenințat că independența Taiwanului “înseamnă război”, adăugând că vor lua măsuri militare în cazul unei provocări sau în cazul intervenției țărilor străine, conform Al Jazeera. Statul chinez consideră Taiwan ca fiind o regiune din teritoriul Chinei, iar desfășurând mai multe activități militare în ultimele luni în apropierea Taiwanului, punctul culminant fiind în weekend când avioanele de luptă ale Chinei au traversat prin zona de apărare aeriană de sud a insulei, provocând îngrijorare în rândul aliaților americani. Autoritățile din Beijing consideră că guvernul ales democratic al Taiwanului va motiva cetățenii insulei spre declararea unei independențe formale, deși președintele Tsai Ing-wen a declarat în repetate rânduri că țara este deja independentă, sub numele de Republica Chinei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China, Wu Qian, a declarat că Taiwan este o parte inseparabilă de China, și în încercarea de a intimida statele internaționale pentru a nu se implica în conflict, acesta a adăugat “îi avertizăm pe cei care luptă pentru independența Taiwanului: aceia care se joacă cu focul se vor arde, iar independența Taiwanului înseamnă război”, făcând referire la navele trimise de Statele Unite ale Americii în zona de sud a Taiwanului pentru a promova “libertatea mărilor”. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reconfirmat promisiunea de a susține națiunile din Asia de Sud în disputele de lungă durată cu guvernul de la Beijing asupra suveranității din Marea de Sud a Chinei.
Un tribunal din Rusia a respins apelul lui Aleksei Navalnîi, iar autoritățile de la Kremlin au arestat sute de aliați și apropiați ai acestuia, și au amenințat companiile de social media, conform Al Jazeera. Navalnîi a denunțat, printr-un videoclip difuzat din închisoare, că procedurile infracționale create împotriva lui sunt un efort al guvernului de a intimida opoziția, și a susținut faptul că acuzațiile aduse în cele două dosare în care este acuzat sunt fabricate. Avocații lui Navalnîi au anunțat că vor contesta deținerea lui sub custodie și au adăugat că “Aleksei Navalnîi a fost închis sub o prevedere legală care nu i se aplică (nici lui, nici altor persoane închise condiționat). Acest lucru este înțeles de orice avocat, judecător, și în general, orice persoană care deschide și răsfoiește Codul de Proceduri Infracționale”. Autoritățile au arestat atât pe soția opozantului, cât și pe fratele acestuia, sub pretextul încălcării normelor sanitare impuse de către guvern, iar alți 4000 de protestatari din teritoriul Rusiei au fost arestați după ce protestele continuă în aproximativ 100 de orașe din întreaga țară, unii dintre ei primind amenzi, iar alții au fost arestați. Procurorii din Rusia au emis joi avertismente pentru companiile de social media Facebook, Google, Twitter, TikTok și alte platforme din Rusia, solicitând oprirea incitării la mai multe proteste.
Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson efectuat o vizită în Scoția pentru a se opune unui nou referendum privind ieșirea țării din Regatul Unit, informează Reuters. Într-o călătorie în Scoția cu scopul de a preveni dorința în creștere de organizare a unui nou referendum în țară, prim-ministrul Boris Johnson a declarat că naționaliștii scoțieni ar trebui să se oprească din a vorbi “la nesfârșit” despre un nou referendum de independență, adăugând că majoritatea persoanelor își doresc să vadă Regatul Marii Britanii “recăpătând puterea” după ce pandemia COVID-19 se va ameliora. Deși este cunoscut faptul că prim-ministrul Boris Johnson nu este popular în rândul scoțienilor, acesta își apără poziția de a nu permite organizarea unui nou referendum, iar purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, James Slack, a apărat decizia acestuia de a merge în Scoția în contextul pandemic declarând că “este o parte fundamentală a job-ului de prim-ministru să călătorești pentru a vedea comunitățile și oamenii, mai ales în timpul pandemiei”. Johnson a anunțat printr-un mesaj direct că susținătorii referendumului și-au ratat ocazia în anul 2014, deși sondajele de opinie recente arată că majoritatea scoțienilor ar fi acum în favoarea despărțirii din uniunea de 314 ani dintre Anglia și Scoția, mai ales după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, care a declarat că nu se vaccinează, a promis să-i inoculeze pe toți brazilienii, în contextul în care susținerea sa a scăzut din cauza modului în care a gestionat pandemia, relatează Reuters. Criticii spun că măsurile ineficiente, printre care și amânarea imunizării în masă „au distrus” Brazilia, care se confruntă cu al doilea cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus din lume. Președintele brazilian a declarat că a semnat contracte cu mai multe companii în septembrie anul trecut și a adăugat că dozele de vaccin vor sosi curând, întreaga populație urmând să fie vaccinată în scurt timp. Brazilia se bazează în principal pe vaccinul chinezesc dezvoltat de Sinovac Biotech și așteaptă un ingredient activ din China pentru a produce pe plan intern vaccinul AstraZeneca. Până la sosirea ingredientului activ, țara a primit 2 milioane de doze din vaccinul AstraZeneca pentru utilizare imediată.
Facebook nu va mai recomanda utilizatorilor să se alăture grupurilor „civice și politice” în încercarea de a reduce numărul de postări politice, conform BBC. Mark Zuckerberg, directorul executiv al Facebook, a anunțat schimbarea într-un apel telefonic cu investitorii susținând că oamenii nu își doresc ca platforma să fie dominată de politică și conflicte. Decizia vine după luni de presiuni cu privire la răspândirea dezinformării pe Facebook. Zuckerberg a declarat că dorește să se asigure că oamenii intră în contact cu comunități sănătoase și pozitive adăugând că nu dorește să încurajeze oamenii să se alăture anumitor grupuri, cu toate că acestea nu încalcă politica platformei. Totdată, acesta a informat că măsura reprezintă o continuare a eforturilor de a descuraja conversațiile și comunitățile dezbinatoare, Facebook interzicând în 2020 peste un milion de grupuri.
Experții germani au declarat că vaccinul AstraZeneca ar trebui să fie administrat doar persoanelor cu vârsta sub 65 de ani, informează BBC. Comitetul german pentru vaccinare a invocat problema „datelor insuficiente” privind eficacitatea acestuia pentru persoanele în vârstă și a recomandat ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani. Agenția Europeană pentru Medicamente urmează să decidă vineri dacă va aproba sau nu vaccinul pentru utilizarea la nivelul întregii Uniuni Europene. Regatul Unit utilizează vaccinul AstraZeneca de câteva săptămâni, iar oficialii britanici din domeniul sănătății publice au informat că acesta este sigur oferind un nivel ridicat de protecție. Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat îngrijorat de recomandarea germană, afirmând că experții britanici au precizat că vaccinul AstraZeneca este „eficient pentru toate grupele de vârstă.”