Home / Politica si... / Afaceri / Fenomenul ”GameStop” – Cum a provocat o inițiativă cetățenească pierderi de miliarde de $ fondurilor de investiții?
Fenomenul ”GameStop” a făcut înconjurul lumii după ce s-a aflat că o comunitate de investitori individuali, constituită pe un grup al rețelei Reddit, a reușit să dea o lovitură ce a provocat pierderi de miliarde de dolari fondurilor de investiții din SUA

Fenomenul ”GameStop” – Cum a provocat o inițiativă cetățenească pierderi de miliarde de $ fondurilor de investiții?

Articol realizat de Ana Miruna Toma

Compania de video-gaming GameStop a reușit să devină un adevărat fenomen global și să redefinească dinamica Bursei de pe Wall Street.

Povestea acțiunilor listate pentru compania GameStop a făcut înconjurul lumii după ce mai multe comunități financiare au fost puternic afectate de modul în care un grup de investitori reuniți pe platforma de socializare Reddit au reușit să obțină profituri uriașe în urma tranzacționării acțiunilor GameStop, potrivit Financial Times.

În acest mod, mai mulți investitori din comunitatea Reddit au dobândit venituri uriașe într-un timp record, în detrimentul investitorilor instituționali care au mizat pe faptul că GameStop este o afacere aflată în declin, de pe urma căreia ar fi putut sa obțină câștiguri importante. 

Ce este GameStop?

GameStop este o rețea de magazine specializată în vânzarea de jocuri video, console și alte aparate electronice, în Statele Unite ale Americii. Deși compania își desfășoară în prezent activitatea prin intermediul celor 5509 de magazine, totuși acesteia îi lipsește și un magazin online de unde clienții să poată comanda produsele comercializate. Din acest motiv, pandemia de coronavirus a fost un factor decisiv care a generat declinul vizibil al companiei, acțiunile acesteia ajungând să fie tranzacționate pe piață pentru suma de doar 4$. Pe parcursul anului 2020, GameStop a fost nevoită să își închidă o parte din magazine, întrucât are deja acumulate, pe termen lung, datorii de aproximativ o jumătate de miliard de dolari, informează BBC. 

Cum au fost ”pedepsite” fondurile de investiții?

În acest context, mai multe persoane care fac parte dintr-un forum Reddit, denumit ,,wallstreetbets” și dedicat exclusiv discuțiilor referitoare la dinamica financiară a fondurilor de investiții și la modul în care investițiile pot fi întreprinse eficient de către investitorii independenți, au analizat situația pieței în amănunt și au observat că anumite fonduri de investiții cu potențial capital de miliarde de dolari sunt manageriate folosind o strategie ce poate fi exploatată în defavoarea lor. 

Aceste fonduri importante de investiții, care au constatat scăderea treptată a valorii acțiunilor companiei au decis să ,,scurteze” (din termenul englez ,,short selling”) foarte multe dintre acțiunile GameStop. Acest proces de short selling presupune ca investitorul să vândă acțiuni pe care nu le deține încă, cu condiția ca ulterior să le răscumpere. În acest fel, investitorul alege să parieze pe faptul că prețul acțiunii va continua să scadă, iar când va fi nevoit să o cumpere ulterior, va plăti un preț mai mic pentru aceasta, garantându-i, deci, un profit. Când prețul unei acțiuni scade, investitorul cumpără acțiunile înapoi și le returnează deținătorului inițial. Acțiunea de a cumpăra acțiuni înapoi se numește „acoperire”, procesul de short selling fiind cunoscut și ca ,,vânzare fără acoperire”. Dacă prețul acțiunilor va crește în loc să scadă înainte ca un comerciant să își poată acoperi ”pariul”, atunci investitorul va plăti mai mult pentru aceste acțiuni și va pierde bani. 

Pentru că mulți utilizatori conectați pe forumul Reddit ,,wallstreetbets” au cumpărat acțiuni ale companiei GameStop, prețul acestora pe piața bursieră a început să crească exponențial, iar pentru ca fondurile de investiții să limiteze posibile pierderi și mai mari, au fost nevoite să achiziționeze acțiunile imediat. Acest fapt a generat, însă, o reacție în lanț, astfel ca prețul de tranzacționare al acțiunilor GameStop a început să crească într-un ritm haotic, apărând un fenomen nemaiîntâlnit până în prezent de către analiștii financiari ai Wall Street.

Prețul acțiunilor GameStop a atins, până joi, cifra de 350 de dolari, ajungând ulterior să scadă, însă a reușit să provoace deja pierderi de cel puțin 1 miliard $ pentru fondurile de investiții.

Prețul acțiunilor GameStop a ”explodat” în doar câteva zile. Sursa: The Guardian, via Refinitiv

Totuși, o problemă cu care compania se confruntă este reprezentată de faptul ca fluxul acțiunilor este unul negativ, prin urmare GameStop a emis mai multe acțiuni decât sunt de fapt disponibile, ceea ce a permis investitorilor WallStreetBets să acapareze piața bursieră. 

Consecințe

Ulterior, Robinhood, cea mai populară aplicație de tranzacționare în rândul investitorilor de retail din Statele Unite, a intervenit restricționând posibilitatea utilizatorilor săi de a continua să cumpere acțiuni ale GameStop sau ale altor companii aflate într-o situație similară. Acest demers a fost catalogat ca fiind o încercare de manipulare a pieței greu de conceput într-o societate fundamentată de piața de liber schimb, în care oamenii au dreptul să își investească fondurile după bunul plac. 

Fenomenul ”GameStop” a rezultat în îmbogățirea mai multor utilizatori Reddit, însă mulți dintre aceștia au declarat că nu banii sunt principalul interes. Mai mulți investitori WallStreetBets au declarat că și-au dorit în primul rând să atragă atenția asupra puterii pe care oamenii o pot dobândi prin comunitățile online și pentru a genera pierderi semnificative în rândul brokerilor și a fondurilor de investiții care continuă să influențeze piața în favoarea îmbogățirii lor. Mai mult, o parte din investitorii Reddit consideră că fenomenul reprezintă o revanșă împotriva companiilor considerate răspunzătoare pentru criza financiară severă din 2008. 

Despre Ana Miruna Toma

Vezi și

Taiwan – importanța strategică a unui teritoriu insular nerecunoscut global

Conflictul început de liderii Rusiei în Ucraina a determinat analiștii politici să își îndrepte atenția, …