Material redactat de Anca-Maria Barbu, Miruna Toma și Andreea Ianoșiu
Donald Trump declară că va părăsi Casa Albă dacă Joe Biden primește votul decisiv al Colegiului Electoral, relatează Reuters. Această afirmație vine după numeroase declarații prin care președintele republican a contestat rezultatul alegerilor din 3 noiembrie, pe motiv că acestea ar fi fost frauduloase. În urma numărării tuturor voturilor, Biden a câștigat 306 electori, depășind semnificativ pragul de 270 necesar victoriei unui candidat. Mai mult de atât, Biden a câștigat și votul popular, obținând cu 6 milioane mai multe voturi decât Trump. Celor 50 de state federale le este atribuit un număr de electori, proporțional cu populația, iar aceștia au datoria de a vota cu candidatul care a câștigat votul popular în statul de proveniență. Colegiul Electoral se va întâlni pe data de 14 decembrie pentru a finaliza formalitățile.
Compania britanică AstraZeneca afirmă că vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de aceasta va avea nevoie de cercetare suplimentară pentru a stabili nivelul de eficacitate al acestuia, conform Al Jazeera. Șeful executiv al companiei farmaceutice, Pascal Soriot, a afirmat că aceste testări suplimentare sunt necesare după ce eventuale întrebări au apărut în legătură cu faptul că vaccinul poate avea o eficiență mai crescută dacă dozajul unei administrări este mai mic. Soriot a declarat, de asemenea, că în ciuda acestor cercetări suplimentare, vaccinul ar trebui să primească în continuare aprobările de reglementare din partea Marii Britanii și a Uniunii Europene, spre deosebire de SUA care, în cazul căreia acceptul va fi mai greu de obținut pe baza unor studii care încă lasă semne de întrebare.
Un proces intentat împotriva a patru persoane, printre care un diplomat iranian și un cuplu iraniano-belgian, inculpați pentru tentativă de act terorist, a început la tribunalul din Antwerp, Belgia, informează Reuters. Procesul testează totodată relațiile diplomatice dintre UE și Iran, în condițiile în care cei 4 inculpați sunt acuzați că au încercat să detoneze o bombă la o adunare a opozanților regimului de la Teheran, desfășurată în apropiere de Paris. Diplomatul iranian, Asadollah Assadi este acuzat că a înmânat dispozitivul explozibil cuplului iraniano-belgian, în iunie 2018, la un restaurant Pizza Hut din Luxembourg. Atentatul a fost dejucat în urma unui pont al serviciilor secrete israeliene.
Comunitatea LGBTQ+ din China are ocazia în premieră de a fi luată în considerare oficial, cu ocazia unui recensământ în cadrul căruia autoritățile oferă posibilitatea cuplurilor de același sex să se înregistreze ca atare, relatează The Guardian. ONG-ul din Guangzhou, LGBTQ+ Rights Advocacy China, a încurajat aceste comunități să își declare statutul civil pentru a atrage atenția asupra excluziunii lor din politicile publice. Totodată, suportul populației din China față de LGBTQ+ a crescut la mai mult de 67%, deși Weibo a șters orice conținut LGBTQ+ anul trecut, iar site-ul Taobao a procedat la fel cu tematicile în culorile curcubeului ale unor produse.
Feministele mexicane au ocupat o clădire federală în lupta pentru combaterea violenței împotriva femeilor, relatează The Washington Post. Conform statisticilor, în anul 2020 au fost înregistrate cele mai multe decese din ultimii ani cauzate de violența domestică împotriva femeilor și de violența pe baza de gen în Mexic. Feministele din grupul mexican Bloque Negro au ocupat clădirea federală a Comisiei pentru Drepturile Omului pentru a atrage atenția autorităților și a-i convinge să se implice activ în protecția femeilor supuse violenței. Activistele au umplut pereții cu fotografii ale victimelor și numele agresorilor, vandalizand clădirea în semn de protest față de indiferența autorităților. Conform unui studiu condus de guvern din acest an, aproximativ 80% dintre femeile mexicane nu se simt în siguranță în propria țară. Președintele Andrés Manuel López Obrador și-a exprimat susținerea pentru mișcarea feministă, însă a condamnat natură violentă a protestelor.
Nicola Sturgeon, liderul Partidului Național Scoțian, anunță că un referendum pentru obținerea independenței față de Regatul Unit va putea avea loc anul viitor, relatează Reuters. Sturgeon avertizează că, odată cu instalarea noii legislaturi în mai 2021, un nou referendum va fi declanșat, la o distanță de doar 7 ani față de cel decis în 2014 în favoarea păstrării uniunii cu Marea Britanie. Prim Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a afirmat că referendumul din 2014 este decisiv pentru această generație și niciun astfel de vot nu ar trebui inițiat la o perioada atât de scurtă. Deși sondajele de opinie variază în ceea ce privește atașamentul scotienilor față de Regatul Unit, momentul Brexit și managerierea defectuoasă a pandemiei au intensificat sentimentele pro-independență în Scoția.
Legendarul fotbalist Diego Maradona a fost înmormântat în cadrul unei ceremonii restrânse la care au participat rudele și prietenii apropiați ai acestuia, relatează BBC. Maradona s-a stins din viață miercuri, la vârsta de 60 de ani, în Tigre, Buenos Aires. Întreaga lume a fost îndurerată de trecerea în neființă a fotbalistului, însă cei mai afectați au fost argentinienii, în a căror reprezentare Maradona este un erou național. Un număr impresionant de oameni l-au omagiat înainte ca acesta sa fie înmormântat, ceea ce a creat probleme din cauza aglomerației iscate înainte de începerea priveghiului. Poliția a fost nevoită să intervină pentru a putea ține în frâu mulțimea de oameni care devenise agresivă în încercarea de a se apropia de locul în care trupul neînsuflețit al fostului fotbalist era depus. Atmosfera a fost una extrem de încărcată, oamenii cântând și scandând laolaltă lozinci în amintirea tuturor performanțelor obținute de Maradona.
ONU declară că o tabără ce găzduiește refugiați etiopieni funcționează deja cu un număr dublu de refugiați față de capacitatea maximă, iar numărul de etiopieni care continuă să ajungă în Sudan crește alarmant în fiecare zi, declară Al Jazeera. Tabăra ,,Umm Rakouba” continuă să primească refugiați forțați să părăsească Etiopia din cauza conflictului izbucnit în regiunea Tigray. Poziția Sudanului este, de asemenea, dificilă, întrucât lipsa combustibilului și economia precară îngreunează furnizarea rapidă a mâncării și a altor materiale necesare pentru întreținerea numărului mare de refugiați. O a doua tabără pentru adăpostirea refugiaților urmează să devină operațională pentru a diminua presiunea numerică la care este supusă tabăra ,,Umm Rakouba” după doar două săptămâni de funcționare.
Curtea Supremă din SUA decide în favoarea grupurilor religioase din New York aflate în conflict cu guvernatorul Cuomo pe tema restricției numărului de persoane în biserici, conform CNN. Într-o decizie strânsă de 5-4, Curtea Supremă s-a poziționat în favoarea Episcopiei Romano-Catolice din Brooklyn, care a contestat restricțiile impuse de guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, cu privire la limitarea numărului de persoane care pot lua parte la ceremonii religioase. Decizia guvernatorului democrat vine pe fondul creșterii numărului de cazuri de coronavirus la nivel național. Hotărârea Curții Supreme evidențiază impactul numirii în funcție a lui Amy Coney Barret cu doar două săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale, permițând instaurarea unei majorități conservatoare în cadrul Curții. Hotărârea majorității Curții Supreme se bazează pe argumentul conform căruia restricțiile impuse de guvernator încalcă Clauza Exercițiului Liber din Primul Amendament, motivând că instituțiile religioase au fost supuse unor măsuri mai dure decât cele seculare.
Agenția de informații din Coreea de Sud a reușit să intercepteze și să împiedice încercările Coreei de Nord de a sabota companiile sud-coreene ce dezvoltă vaccinuri împotriva Covid-19, relatează Al Jazeera. Nu este cunoscut ce companii farmaceutice au fost vizate de aceste atacuri, însă Microsoft a declarat săptămâna trecută că mai mulți hackeri ce lucrează pentru guvernul rus și pentru cel nord-coreean au încercat să pătrundă în rețelele a șapte companii farmaceutice de cercetare a vaccinurilor, din Coreea de Sud, Canada, Franța, India și Statele Unite. Statele cu cele mai dezvoltate economii duc o luptă continuă pentru a dezvolta, produce și distribui un vaccin eficient împotriva coronavirusului. De aceea, aceste atacuri persistente sunt considerate de oficialii serviciilor de informații drept un efort pentru obținerea unor date importante în procesul de cercetare și nu pentru sabotarea acestuia.
China va impune măsuri temporare antidumping vinului produs din Australia, începând cu 28 noiembrie. Pe măsură ce tensiunile politice dintre Canberra și Beijing se amplifică, China optează pentru blocarea importului unei game variate de produse, relatează Al Jazeera. Din august, China a început să aplice măsuri antidumping pentru importul vinului australian, la cererea Asociației Chinei pentru Băuturi Alcoolice, suspectând importatorii australieni de dumping – procesul prin care produsele se vând cu prețuri mai scăzute pe piața de export decât pe cea internă. Decizia guvernului de la Beijing a venit ca un efect de nemulțumire după ce guvernul de la Canberra și-a exprimat dorința pentru o investigare internațională asupra originilor coronavirusului.