Home / Politica si... / Criza / Europa se pregătește de Crăciun între tradiții în familie și restricții de distanțare socială

Europa se pregătește de Crăciun între tradiții în familie și restricții de distanțare socială

Material realizat de Mihai Boș

Întreaga lume se pregătește pentru a petrece în mod diferit Crăciunul și perioada sărbătorilor de iarnă, iar guvernele din mai multe state din Europa se confruntă cu provocarea de a relaxa unele măsuri pentru a îmbunătăți starea de spirit a populației, dar în același timp monitorizează consecințele măsurilor de carantinare impuse pentru perioade și cu intensități diferite de la o țară la alta, prezintă The Guardian.

‘Va trebui sa fie un Crăciun diferit’, a spus Emanuel Macron săptămâna aceasta. În Europa, guvernele se luptă cu aceeași întrebare: cum se poate sărbători Crăciunul fără a încetini combaterea pandemiei?

Unele state încă trebuie să își anunțe planurile, dar multe dintre ele au declarat deja că restricțiile pot fi relaxate pentru o perioadă scurtă de timp, pe durata sărbătorilor – asumând faptul că oamenii sunt responsabili și pregătiți să respecte măsurile drastice înainte și după.

În Franța – stat care a reușit să reducă numărul infectărilor la 13000 de cazuri noi pe zi de la 55000, câte aveau la începutul acestei carantine de o lună – magazinele se pregătesc de redeschidere sâmbată, permițând startul cumparăturilor de Crăciun.

Datorită scăderii numărului de cazuri și eliberării locurilor de la unitățile de terapie intensivă, carantina se va încheia în data de 15 decembrie, oamenii având voie să iasă din case și să călătorească fără a-și justifica motivele. 

Între orele 21 și 7, însă, starea de alertă va fi instituită, iar barurile și restaurantele vor sta închise până la sfârșitul lui ianuarie, deci, cu excepția Crăciunului și a Revelionului, când starea de alertă nu se va aplica, întâlnirile cu prietenii și familia nu vor fi premise.

Prim-ministrul Jean Castex a declarat joi că “nu vom fi capabili să celebrăm ca în anii trecuți…Festivitățile și întâlnirile cu prietenii sunt în special un factor de risc”. Mai multe precizări asupra deciziilor vor fi anunțate înaintea sărbătorilor, a declarat prim-ministrul.

Germania, însă, unde numărul infectărilor zilnice scade mult mai lent, a prelungit carantina până în 23 decembrie și a intensificat măsurile restrictive pentru a încetini răspândirea virusului înainte ca sărbătorile să înceapă.

“Avem două mesaje pentru oameni: în primul rând, mulțumim, dar, în al doilea rând, restricțiile nu vor fi ridicate in totalitate”, a declarat în această săptămână cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adăugând că, probabil, măsurile vor continua și în noul an. “Creșterea exponențială a infecțiilor a fost întreruptă, dar numărul zilnic de cazuri este încă foarte ridicat”

Oficialitățile guvernamentale din Italia, unde rata de contagiozitate în unele regiuni pare să se fi redus, sunt așteptate să finalizeze planul pentru sărbătorile de Crăciun săptămâna aceasta.

“Va fi un altfel de Crăciun”, a spus joi primul-ministru Giuseppe Conte. “Sacrificiile sunt încă necesare pentru a nu ne expune unui al treilea val de infectări în ianuarie cu un număr considerabil de decese”

Bisericile probabil că vor rămâne deschise, dar nu există nicio garanție că starea de alertă de la ora 22 va fi ridicată pentru a se permite desfășurarea tradiționalei slujbe catolice. “Desfășurarea slujbei cu două ora mai devreme nu este o erezie”, a declarat ministrul Francesco Boccia săptămâna aceasta. “Erezia nu observă bolnavii, dificultățile medicilor si suferința oamenilor.”

În Spania, guvernul de la Madrid propune permisiunea grupurilor de 10 persoane din 3 gospodării diferite să se întâlnească în Ajunul Crăciunului, de Crăciun, în ajunul Anului Nou, de Revelion și de sărbătoarea Botezului (6 ianuarie). 

“Lucrăm la un plan pentru Crăciun, care va fi diferit dar în siguranță”, a spus în această săptămână primul-ministru Pedro Sanchez. “Anul acesta va trebui să stăm distanțați față de cei dragi nouă, în loc să îi îmbrățișăm.”

În Austria, unde o strictă carantină este programată până în 6 decembrie, guvernul a abordat o strategie diferită, anunțând un program de testare în masă în următoarele câteva săptămâni, măsura fiind luată parțial pentru a permite mai multor familii să se reunească în perioada sărbătorilor.

“Vrem să implementăm testarea în masă la sfârșitul carantinei pentru a putea deschide în siguranță școlile și alte zone…și de asemenea pentru a oferi oamenilor posibilitatea de a se bucura de Crăciun într-un cerc restrâns al familiei”, a spus cancelarul Sebastian Kurz

În Belgia, unde un al doilea val semnificativ de infectări a fost ținut sub control, oficialitățile s-au întâlnit vineri pentru a discuta măsurile de Crăciun. “Ultimul lucru pe care ni-l dorim este izbucnirea încă unui val de Crăciun”, a spus primul-ministru Alexander De Croo. Acesta a continuat, avertizând că “dacă suntem nepăsători de Crăciun, vom suferi cu toții consecințele mai târziu”

Despre PoliticALL

Vezi și

Italia a recurs la blocarea exportului unui transport masiv de doze de vaccin AstraZeneca împotriva Covid-19 către Australia

Guvernul italian a adoptat o decizie care permite blocarea exportului unui transport important al dozelor …