Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / China acuză Statele Unite că ”propagă haosul” în Asia

China acuză Statele Unite că ”propagă haosul” în Asia

Articol redactat de Miruna Toma

China a acuzat Statele Unite că încearcă să „creeze haos” în Asia-Pacific, la o zi după ce consilierul american pentru securitate națională, Robert O’Brien, aflat într-o vizită în Filipine, a sprijinit statele aflate în dispute maritime cu China și a acuzat Beijingul că a folosit presiunea militară pentru a-și promova propriile interese, informează Al Jazeera. 

O’Brien a asigurat în timpul vizitei sale sprijinul acordat de SUA Filipinelor și Vietnamului, două state care își dispută cu Beijingul suveranitatea asupra teritoriilor maritime. Acesta a reiterat, de asemenea, angajamentul SUA față de Taiwan. Pe de altă parte, China a replicat că remarcile sale sunt „nerezonabile” și exagerează tensiunile regionale.

“Ne opunem ferm acestor remarci specifice Războiului Rece și care incită fără motiv la confruntare”, a afirmat Ambasada Chinei la Manila într-o declarație postată pe site-ul său oficial. „Se pare că această vizită nu are ca scop promovarea păcii și a stabilității regionale, ci de a crea haos în întreaga regiune pentru a urmări interesele egoiste ale SUA”.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud sub așa-numita sa demarcație cu nouă linii (,,nine-dash line”)  și, în ultimii ani, a construit instalații militare pe mai multe recife și aflorimente disputate, în ciuda unei hotărâri judecătorești internaționale care a găsit această axă – ce se suprapune cu revendicările statelor Filipine, Vietnam, Malaezia și Indonezia – ilegală. 

Filipine a decis să prezinte cazul la Haga după o confruntare de două luni cu navele de pescuit chineze asupra ”Scarborough Shoal” în 2014, iar instanța a decis doi ani mai târziu că, în temeiul Convenției ONU privind dreptul mării, Filipine avea drepturi exclusive asupra resurselor disponibile la mai puțin de 370,4 km (200 mile marine) de coasta sa.

Hotărârea nu a descurajat China, care a continuat să construiască baze în mare, în timp ce SUA a trimis în repetate rânduri nave de război prin zonă pentru a evidenția libertatea de navigație pe una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume.

Ambasada Chinei a acuzat SUA de un comportament „provocator”. „Faptele au dovedit că SUA este cel mai mare motor al militarizării SCS (Mării Chinei de Sud – n.r.) și cel mai periculos factor extern care pune în pericol pacea și stabilitatea SCS”, se menționează în declarație cu referire la calea navigabilă.

China critică, de asemenea, comentariile lui O’Brien despre Taiwan, pe care Beijingul îl consideră propriu său teritoriu. O’Brien a avertizat China că se va confrunta cu o „reacție adversă” dacă vă încerca să folosească forța militară pentru a constrânge insula. Afirmațiile lui O’Brien susțin că Taiwanul este o afacere „internă” pentru China: „Există o singură China în lume”, a spus acesta. „Atât Taiwanul, cât și Hong Kong-ul sunt părți inalienabile ale Chinei. Acesta este un fapt obiectiv și o normă de bază care guvernează relațiile internaționale. ”

Relațiile dintre China și SUA s-au deteriorat de când Donald Trump a fost ales președinte în 2016, cele două părți fiind în contradicție în legătură cu valorile democratice și drepturile omului la tehnologie și comerț.

Se așteaptă ca noul președinte ales, Joe Biden, să adopte o abordare mai diplomatică față de China, însă o abordare mai asertivă față de Beijing a generat un suport bi-partizan din partea democraților și republicanilor de la Washington.

Despre PoliticALL

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …